Sykehusene i Beirut greier ikke ta hånd om alle de skadede

Over 200.000 hjemløse, totalskadede sykehus og mange savnede. Store deler av Beirut ligger i ruiner etter eksplosjonen tirsdag kveld.

Eksplosjonen skapte store ødeleggelser.
  • Inger Lise Hammerstrøm

Røyken siver fortsatt opp fra området der den enorme eksplosjonen fant sted tirsdag kveld. Rundt uthulede siloer ligger knuste materialer dekket i støv og grus. Over 4000 mennesker er skadet, og 135 er bekreftet døde ifølge Libanons helseminister, men tallet ventes å stige ettersom redningsmannskapene kommer til i ruinene.

Over 200.000 mennesker har mistet hjemmene sine som følge av den enorme eksplosjonen i Libanons hovedstad, ifølge guvernør Marwan Abboud, skriver NTB.

Flere teorier

Et vitne til BBC forteller at det plutselig var glass overalt. I bilen, bilene rundt, butikkene, bygningene. Videoene av eksplosjonen viser først mye røyk før en enorm sky fyller skjermen, og bildet rister. Så innhylles byen i rosa og gul røyk.

Det er foreløpig ikke fastslått noen årsak til eksplosjonen, men vi vet blant annet dette:

  • Ifølge Libanons statsminister var det 2750 tonn ammoniumnitrat som gikk i luften. Ammoniumnitrat brukes i kunstgjødsel og som ingrediens i sprengstoff. Det er svært ustabilt i høye temperaturer og dersom det blir fuktig.
  • Lederen for Libanons sikkerhetstjeneste, Abbas Ibrahim, bekrefter at regjeringen for flere år siden beslagla og lagret ekstremt eksplosive materialer i nærheten av der eksplosjonen skjedde. Muligheten for at eksplosivene er påtent med vilje er ikke utelukket, men Ibrahim advarte om å spekulere i om dette var en terrorhandling, skriver New York Times.
  • Eksplosjonen kom i kjølvannet av høye spenninger mellom Israel og Hizbollah sør i Libanon. Innbyggere skal ha hørt fly over byen like før eksplosjonen. Men israelske militærfly over byen er ikke helt uvanlig, skriver AP News.

Flere slike eksplosjoner i historien

Eksplosjonen er ikke den første hendelsen av en slik art.

  • I 1947 eksploderte et lasteskip ved havnen i Texas City. Om lag 600 mennesker ble drept og 3500 ble skadet. Skipet var lastet med ammoniumnitrat som antente og deretter eksploderte.
  • I 2013 eksploderte bygningen til et gjødselselskap West i Texas. 15 mennesker ble drept og 160 ble skadet. Det ble fastslått av etterforskerne at det var ammoniumnitrat som eksploderte.
  • I 2015 forårsaket en enorm eksplosjon et krater i Tianjin i Kina. 173 mennesker ble drept. Etterforskning viste at det ekstremt brennbare materialet nitrocellulose hadde antent og satt fyr på blant annet et lager av ammoniumnitrat.

Norsk forsker mener det er nærliggende å tro at eksplosjonen i Beirut har lignende årsak.

Tror noe lignende har skjedd i Beirut

– Ut fra hendelsesforløp og forhold, virker det som det er noe lignende som har skjedd i Beirut i går, skriver Maria-Elisabeth Due-Hansen i en e-post til Aftenposten. Hun jobber ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og ved Forsvarets forskningsinstitutt, og har god kunnskap om ammoniumnitrat.

I Norge benyttes ammoniumnitrat i hovedsak i gjødsel og til produksjon av eksplosiver. Ammoniumnitrat kan forsterke en brann og det kan under gitte forhold være eksplosjonsfarlig. Lagring av stoffet er derfor underlagt strenge reguleringer i Norge.

Den rosa og gule røyken er ifølge Due-Hansen assosiert med lignende hendelser med ammoniumnitrat.

– Når ammoniumnitrat brytes ned under oppvarming dannes blant annet en blanding av gasser kjent som nitrogenoksider. En av disse gassene er farget og kan fremstå som alt fra lysgul, rødlig og sterkt rødbrun, forklarer hun. Hun sier at denne gassen er giftig.

På videoene fra eksplosjonen kan man se en soppformet sky dannes i etterkant av eksplosjonen. Mange forbinder dette med bilder fra atomprøvesprengninger. Men slike skyer er ikke uvanlig, ifølge Due-Hansen.

– Det man ser er rett og slett kondensert vanndamp fra luften som følge av trykkpåvirkningen fra eksplosjonen, forklarer hun.

Samtidig med en økonomisk kollaps er Libanon også rammet av korona. Gårsdagens eksplosjon sender landet inn i en enda dypere krise.
Mange mennesker er savnet etter eksplosjonen og nå er håpet å finne overlevende i ruinene.

Eksplosjonen ble registrert på Hamar

Nede ved havnen hvor eksplosjonen skjedde lå også noen av landets største kornsiloer. Dronebilder fra AP viser at eksplosjonen sprengte siloene og spredte kornet i ruinene. Ifølge estimater gjort av nyhetsbyrået var 85 prosent av landets korn lagret i de nå ødelagte siloene.

Eksplosjonen var så kraftig at den ble registrert ved infralydstasjonen ved Hamar, forteller Volker Oye. Han er forskningsleder ved stiftelsen NORSAR.

Infralyd er lydbølger som vandrer gjennom den øvre atmosfæren. De går veldig langt og fanger opp lyd fra for eksempel jagerfly, gruvesprengninger og meteornedslag.

Over 200 kilometer unna, på Kypros, kunne folk merke eksplosjonen som rystet tilsvarende et jordskjelv med en styrke på 3,5 skriver AP News.

Over 4000 mennesker ble skadet i eksplosjonen i Beirut tirsdag kveld.
Les også

Les også kommentar: Et smell Libanon absolutt ikke trengte | Frank Rossavik

Tre sykehus ble ødelagt

På flere av sykehusene i Beirut står sengene tomme, en av bildene viser en blodig pute som fyller de ellers tomme stolene i venterommet. Tre av byens sykehus ble ødelagt i eksplosjonen.

– Vi måtte evakuere pasienter fra de sykehusene til andre sykehus. I tillegg ble to andre sykehus delvis ødelagt. Så det var en katastrofe og en stor ødeleggelse av helsevesenet, som allerede blødde, sier Mirna Doumit til Al Jazeera.

Flere av Beiruts sykehus bel totalskadet under eksplosjonen.

Hun er leder for sykepleierforeningen i Beirut.

Nå pågår et stort redningsarbeid i søk etter overlevende. Instagramkontoen Locatevictimsbeirut er en av flere sosiale medie kontoer som forsøker å lokalisere savnede. Kontoen har allerede over 80.000 følgere og mer enn 90 bilder av savnede.

Libanon går gjennom den verste økonomiske krisen på mange tiår. I tillegg er landet som alle andre land rammet av koronaviruset og er derfor dårlig stilt til å håndtere følgene av den enorme eksplosjonen.