Ny bombe funnet. Kontrollert sprengning ved flyplass i Sri Lanka

Søndag kveld melder Sri Lanka Airforce om en kontrollert sprening av en bombe funnet like ved landets hovedflyplass.

Politiet etterforsker en av eksplosjonene i en kirke i Batticaloa på Sri Lanka. Søndag kveld ble nok en bombe funnet, denne gangen ved hovedflyplassen i landet. Den er uskadeliggjort.

Totalt åtte bomber har gått av i en serie terrorangrep i Sri Lanka søndag. I kveld er nok en bombe funnet, men den er blitt uskadeliggjort, melder Sri Lanka Airforce via nyhetsnettstedet News First.

Det var snakk om en såkalt rørbombe som ble oppdaget ved en rutinekontroll av de flyplassansatte på Bandaranaike International, også kjent som Colombo International.

All aktivitet på flyplassen ble stanset i en periode og det meldes i kveld om lange køer av turister som vil ut av landet. Reisende bes om å komme fire timer før avreise.

Mange arresterte

Jakten på gjerningsmennene pågår for fullt i Sri Lanka.

Til nå skal minst 13 mistenkte være arrestert. Blant annet skal det lokale politiet i Wellawatte, sør for Colombo, ha tatt beslag i en varebil og arrestert en person som er mistenkt for å ha kjørt terroristene, melder det lokale nyhetsnettstedet News First.

Politiet skal også ha aksjonert mot et hus i Panadura sør for hovedstaden, der noen av gjerningspersonene skal ha oppholdt seg før bombeangrepene, melder den lokale avisen Daily Mirror.

Politiet stanset antatt terror-varebil:

Politistyrker tar seg inn i et hus i jakten på gjerningspersoner etter terrorangrepene i Sri Lanka.

– Utført av lokal terrorgruppe

Forsvarsminister Ruwan Wijewardene opplyste på en pressekonferanse søndag ettermiddag at flere av angrepene skal være utført av selvmordsbombere.

Myndighetene mener én gruppe står bak samtlige av de åtte angrepene som har rystet Sri Lanka første påskedag.

Politiet uttalte samtidig at de vet hvem som står bak og jobber med å pågripe dem.

– Ut ifra det jeg kjenner til pr. nå, er gjerningsmennene lokale, sa statsminister Ranil Wickremesinghe på en pressekonferanse søndag ettermiddag.

Les også

Udetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon i Sri Lanka

Tilsammen åtte angrep

Dødstallene har steget utover dagen første påskedag, etter en serie bombeangrep på Sri Lanka. Mellom klokken seks og syv på morgenen norsk tid ble det meldt om seks eksplosjoner i tre kirker og tre hoteller.

Ved 11-tiden norsk tid skal det også ha gått av en bombe på hotellet Tropical Inn i Colombos forstad Dehiwala. Like etter gikk det av ytterligere en bombe i forstaden Orugodawatta nord for hovedstaden.

Sri Lankas statsminister Ranil Wickremesinghe.

Ble advart mot terrorisme

Søndag ettermiddag kom statsminister Ranil Wickremesinghe med en innrømmelse om at myndighetene var gjort oppmerksomme på mulige terrorangrep, men at det ikke ble gjort «adekvate forholdsregler» for å forhindre angrep. Dette melder den srilankiske avisen Newsfirst.

– Nå er tiden inne for å viske ut truslene fra terroristene i vårt land. Vi gjør nå det vi kan for å unngå videre ustabilitet i landet, sa Wickremesinghe.

Statsministeren har mottatt henvendelser fra en rekke land med tilbud om assistanse og vil ta imot hjelp i jakten på de ansvarlige.

President Maithripala Sirisena har ifølge Daily Mirror på Sri Lanka, varslet at det vil bli nedsatt en spesialkommisjon i løpet av kommende døgn som skal undersøke hvordan terrorangrepene kunne skje tross advarslene.

Les også

UD fraråder nordmenn å reise til Sri Lanka

Fortvilte pårørende ved St. Anthony-kirken i Colombo etter søndagens terrorangrep.

Ingen har tatt på seg ansvaret

Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for angrepene. Men siden de skjedde 1. påskedag og tre kirker er blant målene, blir de sett på som et angrep på landets kristne minoritet.

70 prosent av befolkningen på Sri Lanka er buddhister, mens 12,6 prosent er hinduer, 9,7 er muslimer og 7,4 er kristne.

Lokale medier navngir to muslimer som selvmordsbombere på hotellene. Disse opplysningene er ikke blitt bekreftet av lokale myndigheter.

Forsvarsministeren har bedt om at man ikke sprer bilder eller navn på mistenkte på sosiale medier. Han har advart om at andre ekstremistgrupper kan utnytte situasjonen eller bruke den til å hausse opp stemningen.

– Ikke gi ekstremistene en stemme. Ikke hjelp dem å bli martyrer, sa Ruwan Wijewardene.

Myndighetene har også blokkert meldingstjenestene til en rekke sosiale medier.

Mer enn 200 drepte, minst 35 utenlandske turister

Søndag ettermiddag opplyste politiet på Sri Lanka at det er 218 drepte og 560 skadede.

Det srilankiske utenriksdepartementet har kunngjort at 11 utenlandske statsborgere så langt er bekreftet omkommet. I tillegg er 25 av de omkomne som er antatt utenlandske, fortsatt ikke identifisert.

Direktøren for The National Hospital i Colombo sier til srilankiske Daily Mirror at det er døde utlendinger fra Polen, Danmark, Kina, Japan, Pakistan, USA, India, Marokko og Bangladesh på sykehuset.