- Leter etter eksilland for Gadafi

USA ønsker å sende Muammar Gaddafi i eksil til et land der han ikke risikerer å bli straffeforfulgt, melder New York Times.

Ingenting tyder på at Muammar Gadafi frivillig vil forlate Libya med det første. Men USA leter likevel etter et eksilland for Libyas diktator.
  • Lars Inge Staveland

Les også :

Nesten én måned etter at Frankrike, Storbritannia og USA innledet de første bombetoktene over Libya, fortsetter kampene på bakken. Mandag ble det meldt om harde trefninger i byen Misrata, og den opprørskontrollerte byen Ajdabiyah er også under press.

Direktøren ved Misratas største sykehus sier minst 1.000 mennesker er drept og 3.000 er såret i byen som i seks uker har vært under beleiring av Gaddafis styrker, melder NTB.

Samtidig lar Libyas diktator Muammar Gadafi seg fortsatt hylle i gatene i Tripoli, og ingenting tyder på at han er iferd med å gi fra seg makten frivillig.

Men Obama-administrasjonen jobber nå i det skjulte med å finne et land som kan være villig til å ta imot Gadafi, ifølge New York Times.

Vil la ham unnslippe straffeforfølgelse

En mulig hindring for at Gadafi frivillig kan gi fra seg makten, er at han risikerer å bli straffeforfulgt dersom han blir sendt til et land som har ratifisert Den internasjonale straffedomstolen.

Blant tiltaltepunktene Gadafi kan måtte svare for i en eventuell fremtidig rettsak er Lockerbie-angrepet i 1988 og overgrep mot sivile og opposisjonelle i Libya. Ifølge tre regjeringskilder avisen har snakket med, er det derfor en mulighet å la Gadafi dra i eksil til land som ikke vil utlevere ham til en internasjonale straffeprosess.

På toppmøtet i Doha før helgen sa president Barack Obama, Storbritannias statsminister David Cameron og Frankrikes president Nicholas Sarkozy at Gadafi ikke har en fremtid som leder i Libya.

Flere aktuelle land

Samtidig hevdet de at målet med bombingen er å beskytte sivilbefolkningen, ikke å styrte Gadafi.

USA har heller ikke ratifisert statuttene til Den internasjonale straffedomstolen, men ser mot Afrika når det gjelder å finne et mulig vertsland for Gadafi.

Libyas diktator har lenge hatt en anstrengt forhold til flere av sine naboland. Den afrikanske union (AU) skal derimot ha diskutert mulige vertsland, uten at New York Times kjenner til hvilke land.