Verden

New Orleans' borgermester refser presidenten

President George W. Bush og de føderale myndighetene har ikke forstått omfanget av katastrofen i New Orleans, mener byens borgermester.

 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

New Orleans' borgermester, Ray Nagin, klarte i et følelsesladet intervju med en lokal radiostasjon torsdag kveld ikke å holde tilbake sin frustrasjon over den manglende hjelpen etter orkanen "Katrina".— De har ikke en anelse om hva som foregår her nede, langet borgermesteren ut mot landets myndigheter på radiostasjonen WWL.President Bush reiste ned til det katastroferammede området i går, i et forsøk på å tøyle kritikken om at han har gjort for lite, og for sent. Før det hadde han nøyd seg med kun å fly over området på onsdag, etter å ha avsluttet ferien i Texas to dager før tiden.

Forbannet

— De fløy ned her én gang to dager etter den forferdelige hendelsen, med TV-kameraer, AP-reportere, all slags fordømt - unnskyld språkbruken, Amerika, men jeg er forbannet, sa Nagin. - Jeg har vært rundt i byen, og er meget frustrert over at vi ikke er i stand til å skaffe ressurser, og at vi er underbemannet på så godt som alle områder.- Kom igjen, menneske. Vi må ha mer soldater og forsyninger - alt - nå! Noen må få ræva si på et fly, og sette seg ned sammen med guvernøren og ordne opp med en gang, tordnet borgermesteren med henvisning til president Bush.- Og hvorfor sender de ikke hver eneste buss i USA hit til oss? Tusener er døde. Det dør nye tusener hver dag, fortsatte han

- Uakseptabelt

— Situasjonen i de flomherjede områdene er uakseptabel, var Bush' forsvarstale til pressen i går. - Vi sender nå mye hjelp til de berørte, både vann, mat og medisiner. Jeg jobber også med guvernøren for å sende 600 soldater fra militærpolitiet for å sikre at hjelpesendingene kommer til dem som trenger det, sa Bush.Han sa han ikke så frem til reisen han i går skulle gjøre til katastrofeområdene.- Det er som om hele kysten er blitt utslettet av det verste våpenet man kan tenke seg, sa Bush.

- Skyt for å drepe.

Lovløsheten og kaoset i New Orleans er blitt så ille at soldatene som er blitt sendt til byen har fått ordre om å skyte for å drepe dersom det er nødvendig for å gjenopprette lov og orden og hindre ytterligere plyndring. 14 000 soldater er på plass, og 30 000 nye er utkalt.New Orleans ble i går rystet av flere store eksplosjoner, og flere branner herjet i byen. En eksplosjon som skjedde i et depot for kjemisk materiale ble i går undersøkt, slik at man kunne finne ut om det var fare for lekkasje av helseskadelige stoffer. - Jeg anslår at mer enn 10 000 personer er omkommet i Louisiana, men det er bare en gjetning, sier den amerikanske senatoren David Vitter.

 1. Les også

  Bush lyttet ikke til advarsler

 2. Les også

  Norge vil hjelpe

 3. Les også

  Bush: - Kysten ser bombet ut

 4. Les også

  - Ingen begriper omfanget

 5. Les også

  Store eksplosjoner i sentrum

 6. Les også

  Turister fortapt i New Orleans

 7. Les også

  Kommer rett fra Irak

Ray Nagin. Foto: DAVID RAE MORRIS/REUTERS

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Flere guvernører motsetter seg anmodning fra Trump

 2. VERDEN

  Trump vil sende føderale politistyrker etter opptøyer i Wisconsin

 3. VERDEN

  29 skadet i eksplosjon på Manhattan, guvernøren kaller hendelsen terror

 4. VERDEN

  Millioner trenger hjelp i Puerto Rico. I landets største havn står 4100 containere med nødforsyninger som ingen klarer å hente.

 5. VERDEN

  Agenter i umerkede uniformer angriper demonstranter i Portland – frykt for konstitusjonell krise

 6. VERDEN

  75 år gammel mann alvorlig skadet etter å ha blitt dyttet i bakken av to politibetjenter. Episoden stemples som «skammelig».