Dødelig epidemi: Pesten kom med bussen
Den verste pestepidemien på 50 år herjer på Madagaskar, og myndighetene frykter nye utbrudd.
Til nå er flere enn 1800 smittet og 127 omkommet siden august, ifølge siste oppdatering fra FN-organet Verdens helseorganisasjon (WHO).
Pest forekommer hvert år på Madagaskar. Årlig smittes ca. 400 personer, påpeker BBC.
Det som gjør situasjonen ekstra alvorlig i år, er at flertallet av de syke er rammet av lungepest. Den har langt større dødelighet enn byllepest, som er den som vanligvis rammer øya utenfor den sørøstlige kysten av det afrikanske kontinent.
- Biologer leter etter svar: Hvordan forhindre virkelig store pestutbrudd i fremtiden?
Syk mann tok buss fra innlandet
Doktor Tim Jagatic arbeider for Leger uten grenser (MSF), som har opprettet en pestklinikk i Tamatave. Han forteller BBC at sykdommen spredte seg til tett befolkede områder på øya da en mann fra landsbygda ankom denne kystbyen med buss, etter først å ha besøkt hovedstaden Antananarivo. Mannen var smittet med byllepest:
– Han oppholdt seg i et ganske lukket miljø da han begynte å utvikle alvorlige symptomer. Snart overførte han den langt mer alvorlige lunge-versjonen av sykdommen til andre mennesker, sier doktor Jagatic.
Utenfor «pest-sesongen»
Dette siste utbruddet skjedde i august, noe som er uvanlig på Madagaskar. Helsemyndighetene er vant til å håndtere pest i månedene mellom september og april. Det siste utbruddet skjedde også i et geografisk område som vanligvis ikke rammes.
Av den grunn var få forberedt på et utbrudd der og da, men WHO har nå stilt til rådighet 1,2 millioner doser antibiotika, og det er opprettet ni behandlingssentre.
Faren for voldsomme økninger i antallet smittede er ikke over. Men Madagaskars myndigheter har nå situasjonen under kontroll, ifølge WHO, som mener det neppe er grunn til å frykte en internasjonal pandemi.
Like fullt tas risikoen for at pesten kan spre seg til naboland, på stort alvor, og Mosambik, Seychellene, Sør-Afrika og Tanzania er blant landene som har fått FN-hjelp til å øke beredskapen og forberede seg på utbrudd.
Gammel sykdom, nye utfordringer
WHO beskriver pest som «en av de eldste og mest fryktede av alle sykdommer.» Særlig beryktet er Svartedauden, som tok livet av 60 prosent av innbyggerne i Europa midt på 1300-tallet.
Men utbrudd av pest skjer ikke lenger på den måte som er beskrevet i historiebøkene, sier doktor Sylvie Brians, som er sjef for WHOs smittefare-beredskap:
– Pest er en gammel sykdom, men utfordringene den stiller oss overfor i dag, er fundamentalt forskjellige fra dem vi måtte mestre for bare 40 år siden, sier hun.
jl@ap.no