Verden

- Hemmelige agenter fra Kina presser kinesiske flyktninger i USA - nå reagerer Obama

Obama-administrasjonen har sendt en advarsel til Beijing, ifølge New York Times' kilder.

Et bilde av USAs president Barack Obama og Kinas president Xi Jinping i fjor. Senere i høst skal de møtes igjen i Washington. AP Photo/Greg Baker, NTB Scanpix

 • Arild Færaas

Den amerikanske avisen skriver at USAs myndigheter har bedt Kina om å hente hjem agentene øyeblikkelig.

New York Times skriver Kina har sendt folk for å presse kinesere som har dratt fra Kina, og at operasjonen kalles «Operasjon revejakt».

Kinesiske myndigheter er åpne om operasjonen og har også skrytt av den. Ifølge det offisielle nyhetsbyrået Xinhua handler den om å hente hjem personer som har flyktet fra økonomisk kriminalitet i Kina. 680 personer skal kineserne ha lykkes i å hente hjem fra 69 land i fjor.

Operasjonen er en del av president Xis kampanje mot korrupsjon.

— Trussel-taktikk

Selv om Kina har holdt på med denne operasjonen en god stund, og hatt flere hemmelige agenter på amerikansk jord, er det ifølge New York Times først de siste ukene at USA har sendt en kraftig advarsel til Kina om å stoppe det som blir beskrevet som «trussel-taktikk».

Kildene til den amerikanske avisen er anonyme på grunn av den spente diplomatiske situasjonen. De hevder at kinesiske agenter som kommer på turist- eller forretningsvisum egentlig er i USAfor å presse flyktninger til å dra hjem igjen.

Metodene skal blant annet innebære trusler mot familiemedlemmer i Kina, og aktiviteten har tiltatt i styrke i USA de siste månedene.

New York Times skriver ikke direkte, men hinter flere steder i saken til at det ikke bare er snakk om reelle kriminelle som Kina er ute etter, men også opposisjonelle som er mistenkt for «politisk kriminalitet».

Kina sier det ikke har skjedd i Norge

Tidligere i år publiserte kinesiske myndigheter en topp 100-liste over økonomiske flyktninger fra USA. 40 av dem skulle befinne seg i USA, mens Norge ikke var nevnt.

Aftenposten har også prøvd å sjekke med myndighetskilder i Norge om de kjenner til om Kina driver slik aktivitet her.

Utenriksdepartementet viser til Kinas ambassade i Norge.

Mens Økokrim sier at de ikke kjenner til slik aktivitet i Norge.

OPPDATERING: Flere dager etter at saken ble publisert fikk vi et svar fra Kinas ambassade i Norge. De svarte nei på spørsmålet om noen kinesiske rømlinger har blitt anholdt i Norge og så sendt tilbake til Kina som følge av Fox Hunt-operasjonen.

New York Times har sendt spørsmål om saken til Kinas myndigheter, men har ikke fått noe svar.

Men avisen viser i oppfølgingsartikkel til at Kinas statlige nyhetsbyrået Xinhua kaller Obamas advarsel til Kina «beklagelig».

Det vises til at Kinas operasjon er lovlig, og at den er godkjent av bilaterale avtaler tidligere i år, samt at USA ikke «bør bli en trygg havn for kinesiske kriminelle.»

- Uansett vil vi jakte på dem

Avisen siterer Liu Dong, en av lederne for operasjonen, som tidligere har sagt at kinesiske agenter må forholde seg til lovene i landene hvor de opererer, og at de er avhengig av å samarbeide med lokalt politi.

Han skal også ha sagt dette:

— Vårt prinsipp er slik: Uansett om det er en avtale på plass, så lenge det er informasjon om det er en kriminell, vil vi jakte på dem.

Ifølge en artikkel i Sydney Morning Herald fra april har også kineserne vært aktive i Australia med sin «revejakt-virksomhet».

- Må få ordentlige bevis

Mark Toner, en talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet sier til New York Times at generelt har ikke utenlandsk politi lov til å operere i USA uten godkjennelse fra justisministeren.

Marc Raimondi, talsmann for justisdepartementet, sier at dersom USA skal hjelpe Kina med å jakte rømlinger, må de få ordentlige bevis.

USA og Kina har ikke en utleveringsavtale, men USA inngikk i april en avtale om å bistå kineserene med å straffeforfølge personer som er mistenkt for økonomisk kriminalitet og har rømt til USA.

— Men ofte får vi ikke så mye bevismateriale som vi ber om, sier talsmannen til New York Times.

Flere spionsaker

De siste månedene og årene har det vært flere spionasje-skandaler som involverer USA og Kina.

I fjor vår krevde Kina forklaring fra USA etter at det ble avslørt av Snowden-dokumenter at USA har skaffet seg tilgang til den kinesiske telegiganten Huaweis servere. I fjor sommer tiltalte også USA fem kinesere for industrispionasje.

Og i år har blant annet Kina reagert kraftig på USAs bruk av overvåkingsfly over de kunstige øyene de bygger i Sør-Kina-havet.

 1. Les også

  Kina forbyr samarbeid med amerikanske konsulentgiganter

 2. Les også

  Kina ber USA forklare seg om Huawei-spionasje

 3. Les også

  Xis budskap: Ingen korrupt pamp er trygg

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Statsledere fra hele verden ble møtt med rød løper i Kina. Men ikke Obama.

 2. VERDEN

  Kina reagerer kraftig på at USA ber dem stenge konsulatet i Houston

 3. VERDEN

  Kina-ekspertene slo alarm da de hørte talen til USAs utenriksminister. Nå blir Trumps svigersønn utpekt som kilden til den overraskende ordlyden.

 4. VERDEN

  Jublende barn, vennligsinnet presse og smiger: Slik vant kineserne Trumps hjerte og en diplomatisk triumf

 5. VERDEN

  Tidligere diplomater fra USA møter nordkoreanske representanter i Oslo, melder flere medier

 6. VERDEN

  Her bryter amerikanerne seg inn i det kinesiske konsulatet i Houston