Verden

Slik minnes Japan landets verste atomulykke

Med minnemarkeringer, demonstrasjoner og kriseøvelser minnes Japan de 18.500 personene som omkom som følge av jordskjelv, tsunami og atomulykke for seks år siden.

I forbindelse med seksårsdagen øver skolebarn i Tokyo på hvordan de skal reagere hvis de rammes av jordskjelv. De polstrede hettene er for å beskytte dem fra gjenstander som kan komme fallende.
  • NTB
  • Lorns Bjerkan

Japan markerer lørdag at det er seks år siden det kraftige jordskjelvet som utløste tsunami og landets verste atomulykke.

Mer enn 18.500 mennesker omkom som følge av jordskjelvet og etterulykkene det førte med seg.

Lørdag avholdes minneseremonier over hele landet. Klokken 14.46 lokal tid var det et minutts stillhet over hele Japan, på nøyaktig samme tidspunkt på døgnet som jordskjelvet med en styrke på 9, traff landet for seks år siden.

Samtidig har det vært øvelser på mange av landets skoler og demonstrasjoner i forbindelse med markeringen.

Da en tsunami fosset innover kysten senere på dagen ble atomkraftverket i Fukushima rammet. Kjølesystemene til tre av reaktorene ble slått ut og reaktorkjernene smeltet ned, noe som førte til radioaktive utslipp. Radioaktiviteten i atomkraftverket er nå rekordhøy, men det er ikke meldt om utslipp.

Se bilder fra markeringen av årsdagen her:

Etterlatte minnes sine kjære i nærheten ved Unosumai kriseforebyggende senter i byen Kamaishi. Hit ble folk oppfordret til å evakuere, fordi det var bygget for at folk skulle være trygge ved et jordskjelv eller tsunami. Likevel døde mer enn 100 personer her.
Japan mintes lørdag seksårsdagen for tsunamien og jordskjelvet som rammet landet.
Atommotstandere demonstrerer utenfor parlamentsbygningen i Tokyo.
Demonstranter holder en plakat med Japans statsminister Shinzo Abe.
Pårørende i byen Natori ber for sine kjære som ble offer for tragedien som rammet Japan.
Fortsatt er personer på listen over savnede. Her søker politiet etter gjenstander fra personer på denne listen. Bildet er tatt på seksårsdagen.
På denne skolen øves det på hva man skal gjøre hvis det kommer et jordskjelv. Slike øvelser blir gjort over hele Japan på seksårsdagen for tragedien som rammet landet.
Barrikader er satt opp for å hindre at folk tar seg inn i områder der det er høy kjernefysisk aktivitet.

Les mer om

  1. Tsunami
  2. Jordskjelv
  3. Japan