Verden

Kina-forsker: – Er redd hele besøket drukner i fisk

Kina-ekspert Harald Bøckman råder Erna Solberg til å vise tydelige politiske standpunkt overfor kineserne, fra første stund.

Salg av norsk fisk er en viktig eksportnæring til Kina. Her er statsminister Erna Solberg fotografert mens hun ser på en fiskedisk.
 • Inger Lise Hammerstrøm
  Inger Lise Hammerstrøm
  Journalist

Forrige uke ble det kjent at statsminister Erna Solberg skal lede en norsk delegasjon på offisielt besøk til Kina 7. til 10. april.

I den forbindelse gikk menneskerettsaktivisten Hu Jia langt i å antyde at Norge nå nedprioriterer menneskerettigheter for handelsavtaler, og sammenlignet Erna Solberg med en fiskeselger.

Gjesteforsker innen Kinastudier ved London School of Economics, Harald Bøckman frykter Erna Solbergs Kina-besøk skal drukne i fisk.

– Slik pressemeldingen fremstår skal hele besøket dreie seg om næringsliv. Det er mulig de har andre planer, men det har de gjemt godt unna.

– Hva er problematisk ved at Utenriksdepartementet spiller annenfiolin, slik du antyder, under dette besøket?

– Ved at hele besøket drukner i fisk, sier Bøckman som oppfordrer mediene til å stille spørsmål ved Utenriksdepartementets rolle.

 • Kinesisk partiorgan om normaliseringen: Norge har betalt dyrt og lært sin lekse
 • Kjenner du disse to, statsminister Solberg?

– Vær ærlig, snakk ærlig

Bøckman mener Solberg er for opptatt av å smøre kineserne for å åpne den verdifulle eksportporten til Kina for blant annet norsk laks.

Han mener hun med fordel kan kjøre hardere på politiske synspunkt først som sist, og råder statsministeren til å ha med seg en liste over synspunkter på Kinas politikk når hun nå skal møte stormaktens statsminister til samtaler.

Den norske kinaforskeren Harald Bøckman har ved flere anledninger blitt nektet innreise til Kina på grunn av sin bruk av ytringsfriheten. Nå kritiserer han den norske regjeringen for å være for defensive i sitt møte med kineserne.

– I tillegg til å trekke frem positive synspunkter, som at Kina har hatt en formidabel utvikling, kan hun med fordel uttrykke at hun er bekymret over tilstrammingen Kina har gjort på mange felt i de siste årene, sier Bøckman og ramser opp:

– Ytringsfrihet, rettssikkerhet og menneskerettigheter i bred forstand.

– Risikerer hun ikke hele avtalen med Kina da?

– Nei, kineserne er vant til at utenlandske politikere kommer og legger frem sine klager. De er egentlig ganske tålmodige, sier Bøckman.

Han mener at kinesernes strategi er å «bare la dem snakke».

– Så lenge de ikke gir en fredspris til en i opposisjonen er kineserne ganske romslige for kritikk, sier Bøckman.

Han tror Norge vil tjene på å fremme sine forskjellige synspunkter på Kinas politikk. Han har ett råd til Erna i forbindelse med besøket:

– Vær ærlig, snakk ærlig.

UD: – Første besøket er ikke riktig tidspunkt

Frode O. Andersen, kommunikasjonssjef ved Utenriksdepartementet, svarer følgende på kritikken:

– Dette er det første politiske besøket til Kina på seks år. Som statsministeren har sagt må vi bygge det politiske samarbeidet med Kina på nytt, både gjennom å etablere nye kontakter og reetablere tidligere partnerskap.

– Som statsministeren allerede har understreket er dette første besøket ikke riktig tidspunkt å gå inn i den fulle bredden av alle spørsmål. Dette gjelder menneskerettighetene, men også andre saker som krever at vi får etablert en systematisk politisk dialog, svarer Andersen i en e-post.

Frp: Viktig med god relasjon til Kina

Harald Nesvik, gruppeleder i Stortingets utenrikskomité, mener det viktigste nå er få normalisert forholdet til stormakten.

– Det er så viktig med en god relasjon til Kina, hvis ikke vil ikke partene høre på hverandre, mener Nesvik, som har tiltro til at statsministeren vil konfrontere kineserne med eventuelle brudd på menneskerettigheter når tiden er inne for det.

– Jeg er trygg på at statsministeren tar opp alle type problemstillinger, også menneskerettigheter, når forholdet er på plass, sier Nesvik.

NHO: Mener Norge sender et dedikert signal

– Når vi sender hele topplaget av næringslivsledere viser vi at vi er dedikerte og vil normalisere forholdet til Kina, sier administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, som mener dette samarbeidet er viktig for Norge.

Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO.

– Kina er snart verdens største økonomi. De signaliserer i retning av større tro på internasjonal handel og samarbeid i en tid hvor andre supermakter går tilbake på det feltet. Her kan Kina bli en viktig samarbeidspartner.

– Hvor viktig blir Norges handelsavtale med Kina, nå som oljen er i ferd med å miste posisjon som vår fremste eksportvare?

– Den nye avtalen med Kina er viktig, og vi trenger flere ben å stå på. Men det er ingenting som kan erstatte lønnsomheten i oljen, sier Skogen Lund.

Hun opplyser om at Norge i fjor eksporterte laks for 200–300 millioner kroner til Kina. I løpet av noen få år kan det gå opp til to milliarder kroner mener hun. Hele sjømateksporten til Kina tror hun vil øke fra 2,7 milliarder kroner i fjor til 5–6 milliarder kroner i løpet av noen år.

– Norge eksporterte sjømat globalt for om lag 92 milliarder kroner i 2016. Selv om det kinesiske vekstpotensialet er imponerende, så snakker vi fortsatt om en liten andel totalt sett, sier Skogen Lund.

Ap: Opp til regjeringen å håndtere rekkefølgen i temaer

Ap-politiker Anniken Huitfeldt, som er leder i utenriks og forsvarskomiteen på Stortinget, mener at det viktigste etter flere år uten offisiell kontakt med Kina er å bygge opp igjen grunnlaget for en politisk dialog.

Ap-politiker Anniken Huitfeldt, leder i utenriks og forsvarskomiteen på Stortinget.

– Vi er opptatt av resultater i menneskerettighetsarbeidet. Da vi satt i regjering hadde vi en fungerende menneskerettighetsdialog med Kina. Det er opp til regjeringen å håndtere rekkefølgen i temaer som tas opp, skriver Huitfeldt i en sms.

Videre legger hun til at det viktigste nå er å gjenoppbygge grunnlaget for politisk dialog.

Les mer om

 1. Kina
 2. Laks
 3. Norge
 4. Erna Solberg
 5. Liu Xiaobo
 6. Demokrati