Verden

Trump i ny twitter-tirade: Først sammenlignet han FBI med Nazi-Tyskland. Idag er det Russland

Mens skandalen vokser rundt Trumps sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, og forholdet til Russland, gikk Donald Trump til motangrep onsdag morgen på Twitter.

Her fra en pressekonferanse i Det hvite hus mandag som Donald Trump holdt sammen med en canadiske statsministeren Justin Trudeau.
  • Christina Pletten
  • Steinar Dyrnes
    Journalist

Artikkelen blir oppdatert:

Donald Trump gikk til angrep både på media og etterretningsorganisasjoner onsdag morgen amerikansk tid. Presidenten sammenlignet lekkasjene rundt sikkerhetsrådgiver Michael Flynn med forholdene i Russland.

«Informasjon deles ulovlig» med mediene, skrev presidenten.

«Blindt hat»

Trump kalte mediene for «falske nyheter», og skrev at de var drevet av «blindt hat».

Presidentens sikkerhetsrådgiver Michael Flynn ble mandag tvunget av Trump til å si opp sin stilling, etter Flynn hadde løyet om at han diskuterte USAs hackingsanksjoner mot Russland med den russiske ambassadøren.

Information is being illegally given to the failing @nytimes & @washingtonpost by the intelligence community (NSA and FBI?).Just like RussiaThis Russian connection non-sense is merely an attempt to cover-up the many mistakes made in Hillary Clinton's losing campaign.The fake news media is going crazy with their conspiracy theories and blind hatred. @MSNBC & @CNN are unwatchable. @foxandfriends is great!

I annen Twitter-melding skriver Trump at den «virkelige skandalen her er at klassifisert informasjon ulovlig gis ut av «etterretningen» som godteri. Veldig u-amerikansk», forteller han.

Dette er andre gang på en måneds tid at Trump går til frontalangrep på sitt eget etterretningsvesen. Onsdag 11. januar sammenlignet han dem med Nazi-Tyskland på Twitter. Det var for å forsvare seg mot påstandene om at russerne har kompromitterende videoer av ham.

Intelligence agencies should never have allowed this fake news to "leak" into the public. One last shot at me.Are we living in Nazi Germany?

Det var CNN som kvelden i forveien kunne avsløre at de fremste etterretningssjefene i USA uken før hadde informert både Trump og Barack Obama om det foreligger ubekreftede rapporter om at Russland har kompromitterende informasjon om Trump. Senere har en rekke amerikanske medier meldt det samme.

Påstand om videoopptak med prostituerte

Trump og Obama fikk en oppsummering av de høyst ubekreftede påstandene. En av påstandene er at den russiske sikkerhetstjenesten FSB skal ha videoopptak med Trump sammen med flere prostituerte.

Den første responsen fra Trump var en Twitter-melding tirsdag kveld, hvor han omtalte påstandene som falske nyheter og kalte det hele for en «politisk heksejakt».

Hevdet de uærlige mediene fant på striden

Men bare ti dager etter at han sammenlignet etterretningsorganisasjonene med Nazi-Tyskland, hevdet Trump at feiden mellom han og dem var noe mediene hadde funnet på. Det skjedde da Trump på sin andre dag som president besøkte CIA-hovedkontoret i Langley i Virginia, like utenfor Washington.

President Trump forsikret da CIA-ansatte at de har hans støtte:

– Jeg står 1000 prosent bak dere, sa han, etter at han hadde fortalt dem at Time Magazine hadde ham på forsiden 14 ganger i fjor.

Trump understreket at det ikke var riktig det som mediene har rapportert, om at han er i strid med etterretnings- og sikkerhetstjenestene.

– Mediene er uærlige. Det er derfor jeg valgte å besøke dere først. Jeg står 1000 prosent bak dere, sa den nytiltrådte presidenten.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Russland
  3. Falske nyheter
  4. FBI