Verden

Trump i ny twitter-tirade: Først sammenlignet han FBI med Nazi-Tyskland. Idag er det Russland

Mens skandalen vokser rundt Trumps sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, og forholdet til Russland, gikk Donald Trump til motangrep onsdag morgen på Twitter.

Her fra en pressekonferanse i Det hvite hus mandag som Donald Trump holdt sammen med en canadiske statsministeren Justin Trudeau. Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB Scanpix

 • Christina Pletten

Artikkelen blir oppdatert:

Donald Trump gikk til angrep både på media og etterretningsorganisasjoner onsdag morgen amerikansk tid. Presidenten sammenlignet lekkasjene rundt sikkerhetsrådgiver Michael Flynn med forholdene i Russland.

«Informasjon deles ulovlig» med mediene, skrev presidenten.

«Blindt hat»

Trump kalte mediene for «falske nyheter», og skrev at de var drevet av «blindt hat».

Presidentens sikkerhetsrådgiver Michael Flynn ble mandag tvunget av Trump til å si opp sin stilling, etter Flynn hadde løyet om at han diskuterte USAs hackingsanksjoner mot Russland med den russiske ambassadøren.

I annen Twitter-melding skriver Trump at den «virkelige skandalen her er at klassifisert informasjon ulovlig gis ut av «etterretningen» som godteri. Veldig u-amerikansk», forteller han.

Dette er andre gang på en måneds tid at Trump går til frontalangrep på sitt eget etterretningsvesen. Onsdag 11. januar sammenlignet han dem med Nazi-Tyskland på Twitter. Det var for å forsvare seg mot påstandene om at russerne har kompromitterende videoer av ham.

Det var CNN som kvelden i forveien kunne avsløre at de fremste etterretningssjefene i USA uken før hadde informert både Trump og Barack Obama om det foreligger ubekreftede rapporter om at Russland har kompromitterende informasjon om Trump. Senere har en rekke amerikanske medier meldt det samme.

Påstand om videoopptak med prostituerte

Trump og Obama fikk en oppsummering av de høyst ubekreftede påstandene. En av påstandene er at den russiske sikkerhetstjenesten FSB skal ha videoopptak med Trump sammen med flere prostituerte.

Den første responsen fra Trump var en Twitter-melding tirsdag kveld, hvor han omtalte påstandene som falske nyheter og kalte det hele for en «politisk heksejakt».

Hevdet de uærlige mediene fant på striden

Men bare ti dager etter at han sammenlignet etterretningsorganisasjonene med Nazi-Tyskland, hevdet Trump at feiden mellom han og dem var noe mediene hadde funnet på. Det skjedde da Trump på sin andre dag som president besøkte CIA-hovedkontoret i Langley i Virginia, like utenfor Washington.

President Trump forsikret da CIA-ansatte at de har hans støtte:

– Jeg står 1000 prosent bak dere, sa han, etter at han hadde fortalt dem at Time Magazine hadde ham på forsiden 14 ganger i fjor.

Trump understreket at det ikke var riktig det som mediene har rapportert, om at han er i strid med etterretnings- og sikkerhetstjenestene.

– Mediene er uærlige. Det er derfor jeg valgte å besøke dere først. Jeg står 1000 prosent bak dere, sa den nytiltrådte presidenten.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Russland
 3. Falske nyheter
 4. FBI

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Rasende Trump: «Lever vi i Nazi-Tyskland»?

 2. VERDEN

  USA-eksperter: Trump-velgerne vil neppe bry seg med påstandene om tvilsomme videoer - uavhengig av om de er sanne eller ikke

 3. VERDEN

  Eks-justisminister: – Flynn kunne utsettes for utpressing av Russland

 4. VERDEN

  Trump klandrer etterretningen for lekkasje

 5. VERDEN

  Derfor lekker etterretningen og Det hvite hus som en sil

 6. VERDEN

  Trump til CIA-ansatte: - Jeg elsker dere, det er ingen jeg respekterer høyere enn dere