Verden

General: USA var «sannsynligvis» involvert i drap på sivile i Mosul

USA var trolig delaktig i de store sivile tapene vest i Mosul tidligere denne måneden, ifølge generalen som leder USAs koalisjon i Irak.

Innbyggere bærer bort døde etter luftangrep i bydelen Jidideh i det vestlige Mosul 24. mars. Foto: Felipe Dana /AP/ NTB scanpix

 • NTB
 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

– Vi hadde sannsynligvis en rolle i disse tapene, sier general Stephen Townsend tirsdag. Han opplyser at en offiser er blitt utnevnt til å lede etterforskningen av et angrep 17. mars, som ifølge øyenvitner kostet minst hundre menneskeliv.

Samtidig er Human Rights Watch kritisk til endringer i prosedyrene for amerikanske jagerfly som bomber mål i Irak.

– Prosedyreendringene gjør oss bekymret over beskyttelsen av sivile, særlig etter bombingen den 17. mars, skriver menneskerettighetsgruppen i en pressemelding.

– Betydelig sannsynlighet for at vi sto bak flyangrepet

Det er en betydelig sannsynlighet for at USA sto bak luftangrep mot bygningen hvor de sivile ofrene befant seg, medgir Townsend. Dette er konklusjonen etter den foreløpige granskingen av hendelsen.

Samtidig mener Townsend at det amerikanske angrepet i seg selv ikke burde vært nok til å legge hele bygningen i grus. Det undersøkes om ekstremistgruppen IS hadde fylt bygningen med eksplosiver.

– Vi angrep ikke sivile med vilje

Trolig hadde IS plassert sivile i bygningen for at de skulle fungere som et menneskelig skjold, ifølge generalen. Han understreker at USA ikke angrep sivile med vilje, og han avviser at USA nå aksepterer høyere risiko for sivile tap enn tidligere.

Hovedårsaken til de sivile tapene i Vest-Mosul er at kampene nå foregår i trange bygater hvor IS har hatt lang tid på å forberede sitt forsvar, mener Townsend.

Ikke bare i Mosul, men også andre steder i Irak og Syria har den USA-ledede koalisjonens angrep forårsaket store sivile tap den siste tiden. Norge er et av landene som deltar i koalisjonen, men det norske bidraget omfatter ikke kampfly.

Formell etterforskning startet

Etterforskningen av bombingen den 17. mars er nå under en mer formell etterforskning enn tidligere, opplyste sjefen for USAs Central Command onsdag.

– Det vil være en mer formell fremgangsmåte for virkelig å se på detaljene omkring hva som skjedde. Vi skal granske fakta, finne ut hvem som har ansvar for hva og ta lærdom av det, sa general Joseph Votel under en høring i forsvarskomiteen i Kongressen ifølge Reuters.

Han sa også under høringen av 284 irakske soldater hadde blitt drept siden offensiven i Vest-Mosul startet den 19. februar.

Bekymret over endringer i bombeprosedyrene

USA reduserte i desember i fjor antallet skritt som måtte tas før det ble gitt tillatelse til bombing av IS i Irak.

Endringen gikk ut på at koalisjonens «bombesenter» i Bagdad ikke lenger måtte klarere hvert individuelle angrep, opplyste koalisjonens oberst John Dorrian, ifølge rapporten fra Human Rights Watch.

Organisasjonen frykter det kan øke risikoen for sivile tap.

– Å gjøre det enklere å beordre luftangrep, vil nesten helt sikkert begrense tiltakene som skal sikre at ikke sivile blir skadet eller drept, sier Lama Fakih, nestleder for organisasjonens Midtøsten-avdeling.

Overlevende så ikke tegn til IS-bomber

Human Rights Watch har intervjuet tre sivile som var i nærheten da det omstridte angrepet skjedde i Mosul den 17. mars.

Det ene øyenvitnet bodde i det aktuelle tre etasjer høye huset fra den 9. til den 15. mars. Da han tok familien med seg ut av huset den 15. mars fordi det var så mange mennesker der, så så han ikke noe til at IS hadde minelagt bygningen. Både den irakske hæren og USAs væpnede styrker har antydet at en slik minelegging kan ha forsterket skadene betydelig da amerikanerne angrep.

Han så imidlertid at IS-krigerne hadde laget huller i veggene, en taktikk de bruker for å kunne bevege seg uten å bli sett i gatene.

Da han kom tilbake fem dager senere, så han at huset var ødelagt. Senere fant han ut at broren og hans familie hadde omkommet. Over 100 lik ble funnet.

Mannen som overlevde: Én IS-kriger passerte gjennom bygningen

Human Rights Watch har også intervjuet mannen som skal ha vært den eneste som overlevde. De intervjuet ham mens han var på et sykehus i Erbil.

Mannen opplyser at den 17. mars, cirka klokken 08.15, så passerte en IS-kriger gjennom bygningen. Så ble bygningen bombet. Han tror det var fra luften.

Human Rights Watch har forsøkt å besøke stedet som ble bombet den 17. mars, men de er blitt nektet adgang av irakske myndigheter.

Les mer om

 1. Mosul

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Kraftig økning i amerikanske luftangrep i Irak og Syria under Trump

 2. VERDEN
  Publisert:

  Øyenvitner sår tvil om USA-påstand om at IS har skylden for sivile tap i Mosul 

 3. VERDEN
  Publisert:

  SOHR: 198 sivile drept av USA-ledet koalisjon i Raqqa

 4. VERDEN
  Publisert:

  SOHR: – USAs koalisjon i Syria drepte over hundre slektninger av IS-medlemmer

 5. VERDEN
  Publisert:

  USA-ledede styrker får kritikk for bruk for fosfor i Syria - FN mener det er «svimlende tap» av sivile liv i luftangrepene

 6. VERDEN
  Publisert:

  Irakske soldater sier de likviderer tilfangetatte IS-medlemmer