Irakiske styrker tok kontroll over offentlig bygning i Mosul

Irakiske styrker har tatt kontroll over et bygningskompleks i Vest-Mosul som tidligere huset provinsadministrasjonen, ifølge en irakisk talsmann.

Irakiske styrker fortsetter å vinne frem i Mosul.

Mosuls viktigste museum, som er ødelagt og plyndret av IS, ble også inntatt av irakiske regjeringsstyrker natt til tirsdag, opplyser en talsmann for det irakiske militæret. Raidet mot administrasjonsbygningen og museet varte i cirka én time, føyer han til.

Millionbyen Mosul er det administrative senteret i provinsen Nineveh nord i Irak.

Les også

Regjeringen flytter norsk IS-styrke til Vest-Irak

Byen har siden sommeren 2014 vært kontrollert av jihadistgruppa IS, men de siste ukene har gruppa mistet kontroll over Øst-Mosul, og styrker rykker nå stadig nærmere gamlebyen i Vest-Mosul, der det antas at flere tusen IS-krigere har forskanset seg sammen med den gjenværende sivilbefolkningen.

Symbolsk seier

Overtagelsen av administrasjonsbygningen markerer en symbolsk milepæl på veien mot å gjeninnføre irakiske myndigheters kontroll over Mosul, selv om bygningen var ødelagt og ikke ble brukt av IS.

– De drepte flere titalls personer fra Daesh, sier oberstløytnant Abdel Amir al-Mohammadawi til nyhetsbyrået Reuters, som bruker en arabisk betegnelse på IS.

Det kan også gjøre det enklere for styrkene å angripe IS-krigere i gamlebyen, som ligger like ved. Men kampen om byen antas nå å bli vanskeligere ettersom gamlebyen er tett befolket og består av trange smug og gater.

Inntok bro

Aksjonen mot administrasjonsbygningen kom i kjølvannet av at irakiske regjeringsstyrker tok kontroll over broen al-Hurriya, ei av fem bruer over Tigris som binder den nå regjeringskontrollerte østlige delen av byen sammen med den vestlige.

Offensiven mot Mosul startet i oktober. Først 19. februar startet styrkene fremrykkingen mot Vest-Mosul.

Irakiske regjeringsstyrker får støtte av kurdiske og sjiamuslimske militsgrupper, samt av den USA-ledede koalisjonen, som bomber IS-mål fra luften.