Verden

Sp krever Solberg inn på teppet om EFTA

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad har bedt statsminister Erna Solberg redegjøre for hva regjeringen mener om Brexit. Ap mener det holder at dette blir en viktig del av trontalen.

Sps parlamentariske leder Marit Arnstad etterlyser mer informasjon til Stortinget om hva Regjeringen vil foreta seg med Brexit. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask

Det er EØS-minister Elisabeth Vik Aspakers uttalelser til Aftenposten mandag som får Sps parlamentariske leder Marit Arnstad til å reagere.

Hun frykter for at regjeringen nå ikke vil ha noen åpen debatt om hva som blir konsekvensene av Brexit. Herunder om Norge vil slippe britene inn i EFTA og EØS.

I et intervju med Aftenposten sa Aspaker at det ikke er gitt at det er positivt å slippe inn et stort land i en slik organisasjon. Det vil forrykke balansen, noe som nødvendigvis ikke er i Norges interesser.

Leder av Utenrikskomiteen i Stortinget, Anniken Huitfeldt (Ap) gir langt på vei Aspaker sin støtte.

Ny linje fra Norge?

Arnstad og Sp mener at argumentet om at Storbritannia i EFTA vil forrykke balansen i organisasjonen innebærer en ny linje fra norsk side og fortsetter:

– Norge etablerte EFTA sammen med bl.a. Storbritannia og en rekke andre land på 1960-tallet som et alternativ til EF/EU-samarbeidet. Norge var ingen «stormakt» i EFTA, men sammen med de øvrige landene var vi en betydelig blokk i møte med EU. Hvorfor skal ikke Norge ha den samme tilnærmingen i dag?

Arnstad mener at denne saken ikke kan begraves i en embetsmannsgruppe som nå skal analysere Norges forhold til Storbritannia etter Brexit.

Vil du høre journalister ta selvkritikk? Lytt til økonomiredaktør Ola Storeng og utenriksmedarbeiderne Christina Pletten og Alf Ole Ask i vår siste podkast __ i spilleren under, påSoundCloud, iiTunes eller fra vårRSS-strøm.__

– Derfor mener vi at statsministeren rett etter at Stortinget samles i begynnelsen av oktober, bør redegjøre for hvordan Regjeringen vil arbeide med denne saken. Herunder hvorfor den sender et slikt signal til britene om EFTA, sier hun.

Leder i Utenrikskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt ( Ap) Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Hvorfor er Ap tause?

Arnstad sier hun også synes det er merkelig at Arbeiderpartiet er så tause i denne saken.

Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talsperson, Anniken Huitfeldt, avviser at partiet er tause.
– Vi er opptatt av å avvente hva Storbritannia vil. De må først avklare sin posisjon, sier hun til Aftenposten.

Huitfeldt mener at trontalen er et egnet sted for Regjeringen å redegjøre for hvordan den jobber videre med Brexit, og hun lover at Ap skal følge med på hva regjeringen foretas seg.

Må ivareta Norges interesser

Hun understreker at Ap ikke har tatt stilling til om britene skal slippes inn i EFTA, man vet ikke om de ønsker det.

– Om det blir aktuelt må vi vurdere om det er i Norges interesser. EFTA er et interessefellesskap og forhandler en rekke handelsavtaler. I disse har vi ønsket å få inn krav til standarder for arbeidsmiljø. Britene har i EU jobberi mot dette. Britene ønsker en mer liberal landbrukspolitikk enn oss, Det er slik at vi på flere felt må vurdere hva som er i Norges interesser, sier Huitfeldt.

– Men kan man forlange at Regjeringen kan legge frem et forhandlingsopplegg før britene er klare til å forhandle?

– Det er det ingen som krever at de skal legge frem et forhandlingsopplegg, sier Arnstad og legger til: - Men vi må forvente at Regjeringen kan informere Stortinget om det samme som de gjør i mediene. Vi frykter at et spørsmål som er så viktig for Norge gjemmes vekk i en ekspertgruppe på embetsmannsnivå og så behandles bak lukkede dører i den utvidede Utenrikskomité, svarer Arnstad..

 1. Les også

  Omstridte planer diskuteres: Brexit kan endre den frie flyten av arbeidskraft for hele EU

 2. Les også

  Kartlegger Brexit-krøll for Norge

Les mer om

 1. Marit Arnstad
 2. EØS

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Norge er skeptisk til å slippe britene inn i EFTA

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Opprør blant lordene tvinger Corbyn til å ta EØS-valg

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Trygdeskandalen: «Særdeles oppsiktsvekkende og graverende», mener Rødt om nye opplysninger

 4. DEBATT
  Publisert:

  Kort sagt 15.august

 5. VERDEN
  Publisert:

  Marit Arnstad (Sp):- Halve Storbritannia har ikke blitt høyreekstreme

 6. VERDEN
  Publisert:

  Omstridte planer diskuteres: Brexit kan endre den frie flyten av arbeidskraft for hele EU