Løsepenger kreves for Sekkingstad
Gruppen som holder nordmannen Kjartan Sekkingstad fanget på Filippinene krever løsepenger i en ny video, melder Bergens Tidende.
En ny video av de fire gislene, som ble bortført på Filippinene 22. september, er lagt ut på nettet i dag.
56 år gamle Kjartan Sekkingstad fra Sotra ble bortført fra feriestedet Oceanview Resort på den lille øyen Samal ved Mindanao, sammen med de to canadierne John Ridsdel og Robert Hall og Halls filippinske kjæreste Marites Flor.
I videoen leser hvert av de fire gislene opp terrorgruppen Abu Sayyafs krav om løsepenger: Én milliard pesos for hvert av gislene.
Det utgjør rundt 180 millioner norske kroner.
— Norge betaler ikke
Statsminister Erna Solberg har tidligere presisert at det ikke er aktuelt for norske myndigheter å betale ut løsepenger.
— Vår holdning til løsepenger er velkjent: Staten betaler ikke løsepenger, presiserer kommunikasjonssjef i UD, Frode Andersen i forbindelse med kravet fra Sekkingstads gisseltagere.
Under sterkt press
Sotra-mannen Kjartan Sekkingstad sier, under sterkt press fra en mann med en stor kniv, at han har det etter forholdene greit.
De tre andre gislene blir truet på lignende vis i den halvannet minutt lange videoen.
«Vær så snill, innfri kravene deres. De mener alvor og de er veldig farlige», sier Sekkingstad i videoklippet.
Også for tre uker siden la Abu Sayyaf ut envideo av gislene.Det nye opptaket ser ut til å være filmet fra samme sted som forrige gang.
Les også saken om forrige video:
Gislene på Filippinene ber for livet i video
BT var tirsdag i kontakt med pressetalsmann Antonio Rivera i det regionale politiet på Filippinene. Han var ikke kjent med den nye videoen.
— Vi har ikke informasjon om noen nye bilder etter den første videoen som ble publisert, sier han.
Kontakt med gisseltagerne?
Anonyme etterretningskilder har tidligere hevdet at det pågår forhandlinger med gisseltagerne. Rivera kan ikke svare på om det er kontakt mellom Abu Sayyaf-geriljaen og myndighetene.
To nordmenn er tatt gisler. Den ene sitter på Filippinene, den andre har IS:
Slik jobber UDs krisestab
— Jeg har ikke noen informasjon om eventuelle forhandlinger. Det jeg kan sier at gisseltagerne ikke har kontaktet gisseltagernes familier eller de ansatte ved Oceanview Resort, sier han.
En filippinsk general har tidligereavvist at det er aktuelt med forhandlinger.
- Hva vet dere om gislenes tilstand?
— Vi vet ikke noe, heller ikke hvor de befinner seg. Det er heller ikke noe nytt om etterforskningen. Vi har folk i felten som jobber med saken, men de har ikke kommet med noen nye opplysninger. Vi håper bare gislene er i god behold, sier Rivera.
UD: Hovedfokus er de bortførtes liv og helse
— Vi er kjent med videoen, men ønsker ikke å kommentere innholdet nærmere, sier kommunikasjonssjef Andersen i UD.
— Dette eren kidnappingssak, og det er ikke naturlig at UD kommenterer saken fortløpende.Vårt hovedfokus er på de bortførtes liv og helse, og på arbeidet for å få dem frigitt. Både UD og ambassaden jobber kontinuerlig med saken, og vi har løpende kontakt med relevante lands myndigheter, herundercanadiske ogfilippinske.
-Gir ikke etter for press fra terrorister
I september ble det kjent at Ole Johan Grimsgaard-Ofstad var kidnappet av Den islamske staten i Syria. Statsminister Solberg gikk ut samme kveld, og ga et tydelig budskap til terroristene:
«Vi hverken kan eller vil gi etter for press fra terrorister og kriminelle. Norge betaler ikke løsepenger. Dette er et prinsipp vi ikke kan fravike i møte med kyniske terrorister. Utbetaling av løsepenger vil øke risikoen for at andre norske borgere tas som gissel. Vi er også forpliktet av folkeretten og FN-resolusjoner til å motvirke terrorfinansiering.»
Kjartan Sekkingstads gisseltagere har likevel krevd 180 millioner kroner for å la nordmannen gå fri.