Verden

13 nye nordmenn vil bort fra Gaza

De siste dagene har i alt 13 norske statsborgere bedt norske myndigheter om utreisehjelp fra den krigsherjede Gaza-stripen. Fredag ble seks norskpalestinere eskortert fra Gaza til Jordan.

Ibrahim Abureja (40), kona May (28), og barna Ahmad (6), Fadi (3) og Miriam (1) ble evakuert fra Gazastripen fredag, etter at de hadde vært innesperret i området siden august. Foto: JØRGEN LOHNE

Blant de 13 som har meldt seg, er det to barnefamilier som til sammen har åtte-ni barn. Når de 13 personene som hevder å være norske statsborgere kan komme seg bort fra Gazastripen er usikkert. Israelske myndigheter vil ikke slippe ut enkeltpersoner, men forlanger at utenlandske statsborgere forlater området i en samlet gruppe.

Fredag var første gang utlendinger fikk slippe ut fra Gaza siden Israel startet angrepene på Gazastripen tredje juledag.

Dokumentasjon

– Vi har akkurat registrert de 13 personene og meldt navnene deres inn til israelske myndigheter. Vi håper å få dem ut så snart israelske myndigheter tillater det, sier ambassaderåd Ketil Eik ved representasjonskontoret i Al-Ram til NTB.

Israelelske myndigheter vil foreta sikkerhetssjekk av dem som vil forlate Gaza og forlanger derfor kopi av passene deres. Problemet nå er å få oversendt israelerne kopi av de 13 norske passene. I den situasjonen som råder i Gaza nå, er en faks ikke lett å oppdrive, opplyser Eik.

Det har også meldt seg personer i Gaza som har bedt om familiegjenforening i Norge. Slike søknader om familieinnvandring vil bli prioritert, opplyste Utlendingsdirektoratet (UDI) fredag.

Visum

De seks norskpalestinerne som kom seg fra Gaza til Jordan fredag, har fått et sju dagers visum til Jordan og kommer til å ta seg til Norge på egen hånd og uten hjelp fra norske myndigheter, opplyser charge d'affairs Christina Eikeland ved den norske ambassaden i Amman til NTB.

Blant de seks som er i Jordan er familien Abureya på fem: Mai Abureya (28), ektemannen Ibrahim (40) og barna deres Ahmad (6), Fadi (3) og Marian på ett år. De forlot hotellet de har bodd på i Amman lørdag formiddag. Familien vil ifølge Eikeland slappe av noen dager i Amman før de drar hjem til Norge.

Den sjette personen som er kommet seg fra Gaza til Amman er en kvinne som ikke er norsk statsborger, men som har oppholdstillatelse i Norge og er gift med en nordmann. Ifølge Eikeland vil ektemannen hennes komme til Amman lørdag for å hente henne hjem.

 1. Les også

  Nordmennene ute av Gaza

 2. Les også

  Tre barn drept i israelsk luftangrep på Gaza

 3. Les også

  Hamas-leder drept på Gazastripen

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Mange flyktninger strandet etter Trumps innreiseforbud

 2. NORGE

  Dramatisk økning av personer som er etterlatt mot sin vilje i utlandet

 3. NORGE

  Fikk opphold i Norge, men var mer enn to år i Irak. Nå kan oppholdstillatelsen ryke.

 4. VERDEN

  USA kaller Israels drap på Gaza-demonstranter for Hamas-propaganda – Tyrkia og Sør-Afrika henter hjem ambassadører

 5. VERDEN

  Palestinske myndigheter: 15 drept og 1400 skadet under massedemonstrasjoner på Gazastripen

 6. VERDEN

  Frode Berg er satt fri