Grand Prix viktigere enn valg

Valget i morgen er viktig for serberne. Men det er finalen i den europeiske melodifestivalen om én uke som virkelig setter Beograd på hodet.

Studentene Vanja Prokic (fra venstre), Vanja Jovanovic og Masha Djurkovic er fulle av forventninger.
  • >bakken
  • Anbjørg <br

I morgen avgjøres Serbias politiske skjebne. Men først om én uker får Serbia vist "sitt sanne jeg" til resten av Europa, skal vi tro TV-kjendis og Melodi Grand Prix-general Duska Vucinic.Hun løper frem og tilbake i korridorene og røyker intenst, mens hun snakker ustanselig i mobiltelefonen. Inne på det trange kontoret hos den statlige TV-stasjonen RTS er det hektisk aktivitet og fulle askebegre. — Å få arrangere Melodi Grand Prix betyr enormt mye for oss serbere. Vi vil vise verden hvordan vi egentlig er - smilende, varme og gjestfrie mennesker, sier Duska Vucinic, idet hun slår seg ned ytterst på stolkanten. - Dette er viktigere enn valget. Dette er en sjanse man bare får hvert hundrede år, slår hun fast.

Nasjonale symboler.

I Serbia går popmusikk og politikk hånd i hånd. De største popstjernene er viktige forbilder, og ikke minst nasjonale symboler. Etter å ha vært utestengt fra den europeiske sangkonkurransen fra 1992 til 2004, var seieren ekstra søt, da Marija Serifovic (23) sang Serbia helt til topps i fjorårets Grand Prix-finale.Før presidentvalget i februar i år gikk Marija ut og støttet ultranasjonalisten Tomislav Nikolic fra Serbias radikale parti. Partiets egentlige leder, Vojislav Seselj, står tiltalt for krigsforbrytelser i Haag.Serbias største popstjerne i moderne tid, Ceca (Svetlana Raznjatovic), var gift med krigsforbryteren "Arkan" (Zejlko Raznjatovic) inntil han ble skutt og drept for åtte år siden. Arkan ledet den fryktede, serbiske terrorgruppen "Tigrene" under krigen i Jugoslavia.

"Slemme serbere".

Utenfor universitetet i Beograd møter vi studentene Masja Djurkovic (20) og Vanja Jovanovic (21) og Vanja Prokic (20).- Eurovision, gjentar de i kor, med trykk på "vision", når jeg spør om de er opptatt av årets Melodi Grand Prix, som skal arrangeres her i Beograd, om knappe to uker.- Hele byen står på hodet;we are so excited! utbryter Masja.- Men jeg tror ikke vi vinner i år, legger hun til.De to venninnene representerer en ny generasjon unge, målbevisste serbere, som vil ta Europa med storm. De har forlengst adoptert den vesteuropeiske ungdomskulturen, men de er samtidig svært bevisst sine nasjonale, serbiske røtter.- Krigen er en skam for oss, men det var ikke bare vi som har ansvaret for alt det grusomme som skjedde. Mediene gir et bilde av oss slemme serbere, og de stakkars albanerne, sier Masha, med referanse til Kosovo.

Jelenas drøm.

Årets serbiske Melodi Grand Prix-deltager, Jelena Tomasevic, ser drømmende på oss, fra en gigantisk plakat i den blankpolerte resepsjonen til TV-stasjonen RTS. Sangen "Oro", handler da også om Jelenas drøm.- Marija og Jelena er nasjonale ikoner, de symboliserer sterke, talentfulle jenter. De viser at serbisk ungdom kan lykkes, og at vi har mye å være stolt av, sier Duska Vucinic.Og nettopp stoltheten, og troen på å lykkes, er sterk blant unge serbere. Til tross for økonomiske nedgangstider og en arbeidsledighet på nærmere 20 prosent, mangler det ikke på stå på-vilje og ambisjoner.

Unge talenter.

Det viser arrangementet Belgrade Design Week, som denne uken har gått av stabelen i byen. Da interessen fra næringslivet og industrien uteble, bestemte den unge kunstneren og designeren Maja Vidakovic seg for å ta saken i egne hender. - Vi har jobbet i to år for å få til dette arrangementet, her får Serbias nye designere vist seg frem for hele Europa, forteller hun.Som mange andre i hennes generasjon, håper hun morgendagens valg fører Serbia nærmere EU og "det gode selskap" i vest.

Serbiske Marija Serifovic kunne feire seier i finalen i fjor.
Pressesjef Duska Vucinic har hendene fulle to uker før GP-finalen i Serbias hovedstad.