Obama vil ha Europa med sterkere forsvar

STRASBOURG (Aftenposten.no): Sarkozy smilte fra øre til øre da han tok imot president Obama i Strasbourg i dag.

President Barack Obama og president Nicolas Sarkozy holdt i ettermiddag pressekonferanse utenfor Rohan-palasset i Strasbourg.

President Barack Obama ble møtt av jublende folk og et heftig sikkerhetsopplegg med 25.000 politifolk han landet i Strasbourg i dag.

Sarkozy hadde rullet ut den røde løperen ved det storslåtte Rohan-palasset, og soldater sto i stram givakt.

Obama tok seg tid til å håndhilse på noen av tilskuerne, før han hadde samtaler med den franske presidenten.

På en felles pressekonferanse med Sarkozy forsikret Obama at han mener 65 år gamle NATO fortsatt vil spille en viktig rolle.

— NATO er fremdeles en pilar for amerikansk sikkerhet, sa Obama, men vedgikk at alliansen har hatt problemer. - De seneste årene har vi latt NATO flyte ut, sa Obama.

På toppmøtet i Strasbourg er det ventet at NATOS problemer i Afghanistan vil dominere diskusjonene. USA har lagt press på de andre allierte for å bidra mer til ISAF-styrkene. Sarkozy lovet i dag økte franske bidrag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Frankrike tilbake

De to presidentene snakket blant annet om at Frankrike nå blir helt med i NATO – etter at president Charles de Gaulle for 43 år siden trakk landet ut av NATOs integrerte kommandostruktur.

I Frankrike blir ofte NATO sett på som en klubb styrt av USA og de Washington-lojale britene. I flere tiår har franske skolebarn lært at de Gaulles avgjørelse på 1960-tallet er selve fundamentet i landets selvstendige forsvarspolitikk.

Samtidig som Frankrike igjen blir fullt med i NATO, har Sarkozy fremholdt at man også må utvikle et selvstendig europeisk forsvarssamarbeid. Det har USA tidligere vært skeptiske til, men Obama er langt mer positiv.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ønsker sterkere Europa

— Vi ønsker at Europa skal få et sterkere forsvar som står mer på egne ben. Jo større forsvarsevner Europa har, jo mer kan vi handle sammen, sa Obama etter samtalene med Sarkozy.

Store deler av Strasbourg er stengt av, og det kryr av politifolk i tungt beskyttelsesutstyr. Over alt er det sikkerhetsposter. I lang tid før Obama og følger kommer kjørende fra flyplassen, stenger politiet av veien inn til Rohan-palasset. Philippe Montagne har tatt med seg kona og datteren for å se på.

— Vi har kommet for å se Obama og Sarkozy, sier han oppbrakt.

« Vi ønsker at Europa skal få et sterkere forsvar som står mer på egne ben.»
President Barack Obama Artikkelen fortsetter under bildet.

Opptøyer

En halvtime senere kommer kortesjen med et 30-talls biler susende i stor fart. Først kjører flere motorsykler med blålys, og i midten av kortesjen kommer de to panserbilene til Obama med amerikansk flagg foran på høyre side og fransk flagg på venstre side.

Fransk politi

Les også

Strasbourg stengt foran NATO-møte

da mellom et par tusen demonstranter forsøkte å ta seg fra utkanten av byen og inn til sentrum.

Maskerte demonstranter slo blant annet i stykker busskur og satte fyr på søppelkasser før politiet fikk kontroll over situasjonen. 300 demonstranter ble arrestert.