Biden har «i prinsippet» sagt ja til Putin-møte. Ingenting avtalt, sier Kreml.

USAs president advarer om Russlands planer om å invadere Ukraina. Nå har Joe Biden «i prinsippet» sagt ja til å møte Vladimir Putin.

USAs president Joe Biden og Russland president Vladimir Putin møttes også i Genève i Sveits i juni.

Det er imidlertid ikke sikkert at et slikt møte kommer til å skje. Det understreker Kreml i en uttalelse mandag.

Det var den franske presidenten, Emmanuel Macron som tok initiativet til samtalene. Fra fransk hold understrekes det at møtet kun kan skje dersom Russland ikke invaderer Ukraina.

Planen er at møtet også skal utvides og at andre involverte parter i konflikten kan delta. På dagsordenen står «sikkerhet og strategisk stabilitet i Europa», heter det i en uttalelse.

USA bekrefter

Det hvite hus bekreftet opplysningene søndag kveld lokal tid. Pressetalskvinne Jen Psaki sier at USA er «forpliktet til å følge det diplomatiske sporet frem til en invasjon starter».

– President Biden har i prinsippet gått med på å møte president Putin ... dersom en invasjon ikke skjer, heter det i en uttalelse fra Psaki.

Biden har tidligere sagt at han tror Putin har bestemt seg for å invadere, men at han er villig til å møte den russiske presidenten når som helst og hvor som helst.

– Vi er også klare til å innføre raske og harde konsekvenser dersom Russland i stedet velger krig. Og i øyeblikket ser Russland ut til å fortsette forberedelsene til en fullskala invasjon av Ukraina veldig snart, la hun til.

Putin mener Vesten presser Ukraina

The New York Times siterer flere anonyme regjeringskilder, som toner ned rapportene om et mulig møte. De mener Putin har vist tidligere at han kan involvere seg i slike samtaler, samtidig som han planlegger væpnet konflikt.

Signalene fra Kreml var heller ikke så optimistiske etter samtalene, ifølge avisen. Overfor Macron skal Putin ha gjentatt påstanden om at Vesten presser Ukraina til «en militær løsning» på konflikten med russisk-støttede separatister øst i landet.

Ukrainske myndigheter understreker at de ikke har planer om et slikt angrep. De sier at separatistene i helgen startet «en evakuering» av kvinner og barn. Separatistene hevdet da at slike angrep var nært forestående.

Møtedato ikke kjent

Amerikanske myndigheter har pålitelig informasjon om at Russland har gitt sine styrker på grensen til Ukraina ordre om å fortsette invasjonsplanene, melder flere amerikanske medier.

Det er ikke satt noen dato for når de to presidentene skal treffes. Torsdag skal utenriksministrene Antony Blinken og Sergej Lavrov starte forberedelsene.

Den franske presidenten hadde to telefonsamtaler med Putin søndag. I USA avlyste Biden på kort varsel en reise til hjemstaten Delaware uten at det ble opplyst om hvorfor.

Scholz skal snakke med Putin mandag

Tysklands statsminister Olaf Scholz skal mandag ha en telefonsamtale med Russlands president Vladimir Putin, opplyser tyske myndigheter.

Det opplyses ikke et konkret tidspunkt for når samtalen vil finne sted.

Samtalen skjer dagen etter at Frankrikes president Emmanuel Macron snakket med Putin, også det via telefon.