Verden

Erdogan-kritiske redaktører risikerer livstidsdom i Tyrkia

Ble personlig anmeldt av Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Can Dundar, sjefsredaktør av opposisjonsavisen Cumhuriyet, (2. til høyre) og Erdem Gul, avisens byråsjef i Ankara (2. til venstre) snakker til mediene utenfor en rettsbygning i Istanbul, Tyrkia, torsdag 26. november 2015.
  • Silje Rønning Kampesæter
  • Ntb
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Sjefredaktør Can Dundar og byråsjef i Ankara Erdem Gul, jobber i den sekulære, regimekritiske og venstreorienterte avisen Cumhuriyet.

De ble begge pågrepet i slutten av november 2015 etter å ha publisert bilder som skal vise tyrkisk etterretningstjeneste sende våpen og ammunisjon til opprørere i Syria. Nå krever påtalemyndigheten livstid i fengsel, skriver den tyrkiske opposisjonsavisen Today's Zaman.

Forsendelsene, som besto av flere esker, ble sendt på lastebiler tilhørende den nasjonale tyrkiske etterretningstjenesten MIT. Men de ble stanset av tyrkiske sikkerhetsstyrker nær grensen til Syria.

  • **Hvorfor kan ikke grensen mellom Tyrkia og Syria bare stenges? Det kan du lese om i:
Les også

Porten til IS: Derfor lekker denne grensen som en sil

.**

Varslet hevn

Bildene ble trykket i mai 2015 og president Recep Tayyip Erdogan anmeldte personlig avisen i fjor sommer, før valgkampen startet.

President Recep Tayyip Erdogan snakker til tyrkiske ambassadørerer i hovedstaden Ankara 12. januar 2016.

Han anklaget avisen og sjefredaktør Dundar for å ha «publisert bilder og informasjon som er i strid med sannheten», og for å ha «tilegnet seg og spredt hemmelig informasjon» – altså for å spre falske rykter og for spionasje.

Erdogan benektet påstander om at Tyrkia hjelper opprørere, inkludert IS. Han avviser at det var våpen i kassene, og sier det var nødhjelp til den turkmenske minoriteten i Syria.

— Hvilken forskjell gjør det om lastebilene inneholdt våpen eller ikke? Spurte Erdogan i en tale, før han la til at publisering av historien var «forræderi».

— Personen som laget denne historien, vil betale en høy pris. Jeg kommer ikke til å la ham slippe unna med det, sa presidenten i et intervju med statskanalen TRT.

Gjør narr av Erdogan

Can Dundar, sjefredaktør i opposisjonsavisen Cumhuriyet, snakker til mediene utenfor hovedkvarteret til avisen i Istanbul, 26. november 2015.

Redaktør Can Dundar har gjort narr av Erdogans motsigende argumenter. På den ene siden er Dundar og Gul anklaget for å ha skaffet seg hemmelige dokumenter og publisert disse – derav spionasjeanklagene. På den andre siden sier Erdogan at de hemmelige dokumentene som redaktørene har trykket er falske.I et åpent brev, publisert i flere tyrkiske medier i desember, inkludert Milliyet, skriver Dundar sarkastisk om tilværelsen som fersk spion i fengsel. Han nevner spesielt en nybegynnerfeil:

— Ifølge dommerens avgjørelse, skal jeg umiddelbart ha trykket de hemmelige dokumentene jeg fikk tak i, på forsiden av avisen (jeg er tross alt en nybegynner i spionering). Dommeren oppdaget meg, naturlig nok.

Ba EU om hjelp

Etter pågripelsen skrev de to redaktørene også til EU-landenes ledere der de ba EU legge press på Tyrkia. EU må ikke godta kompromisser om menneskerettigheter i Tyrkia i bytte mot hjelp til å begrense tilstrømmingen av flyktninger og migranter, skrev redaktørene.

Onsdag lanserte Human Rights Watch en rapport hvor Tyrkias menneskerettighetssituasjon er omtalt i samme avsnitt som Russland og Kina. Organisasjonen gjentar samme budskap som redaktørene.

EU må ikke sensurere seg selv i menneskerettighetsspørsmål, på

Det var lite som lignet på en kald front mellom Tyrkia og EU, under et toppmøte i Brussel. På bildet omfavner Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu (t.v.) Europarådets president Donald Tusk (t.h.).

grunn av flyktningsituasjonen.

EU har lovet Tyrkia 3 milliarder euro, drøyt 28 milliarder kroner, mot at landet reduserer strømmen av flyktninger som forsøker å ta seg videre til Europa. Senest mandag forsikret EUs utenrikssjef Federica Mogherini at Tyrkia skal få pengene.

Slår ned på journalister

Pressesituasjonen i landet er blitt betydelig verre de siste ti årene skal man tro Reportere uten grensers indeks. Der har Tyrkia beveget seg 50 plasser lenger ned på listen på ti år.

De to redaktørene er heller ikke de første journalistene som er blitt anklaget for spionasje.

Den 29 år gamle tobarnsmoren Serena Shim jobbet for Press TV – en engelskspråklig iransk nyhetskanal, finansiert av den iranske regjeringen.

Hun ble stasjonert i Tyrkia under krigen i Kobane i oktober 2014. Hun rapporterte blant annet om militser som krysset grensen fra Tyrkia til Syria ved hjelp av hjelpeorganisasjonsbiler.

To dager etter spionasjeanklagene, døde hun i en bilulykke.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

Visste du at utenriksredaksjonen i Aftenposten lager podkast hver uke? Under kan du lytte til den og flere andre:

Les også

  1. Flyktninger funnet druknet utenfor Tyrkia

  2. Deler av Tyrkia er en krigssone på valgdagen

  3. I dette lokalet holdt en av Tyrkias dødeligste terrorceller til

Les mer om

  1. EU
  2. Tyrkia