Verden

Tyrkiske ledere skjeller ut akademikere etter Istanbul-bombe

Oslo/Istanbul (Aftenposten): Tyrkiske myndigheters kurderkritikk på dagen for terrorangrepet sår tvil om hvorvidt kampen mot IS vil bli forsterket.

En kommuneansatt i Istanbul fikk solid pressedekning da han onsdag spylte plassen ved obelisken der terrorangrepet fant sted tirsdag.
  • Kjetil Hanssen
    Journalist

Samme dag som ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) ble utpekt som ansvarlig for terrorangrepet som drepte 10 i Istanbul, rykket landets president og statsminister kraftig ut mot intellektuelle. En gruppe tyrkiske og utenlandske akademikere hadde i et opprop kritisert tyrkiske myndigheters krigføring mot militante kurdere i PKK — Kurdistans arbeiderparti.

- Virker noe spesielt

— Det virker noe spesielt å være så opptatt av et opprop fra akademikere på en slik dag, sier Einar Wigen, som er postdoktor ved Universitetet i Oslo.

Han er slett ikke sikker på om tirsdagens angrep vil føre til en intensivert tyrkisk kamp mot IS.

— Når de snakker om terrorisme, henviser de først og fremst til det kurdiske spørsmålet. Så langt har de rettet 100 ganger flere angrep mot PKK enn mot IS, sier Wigen.

Aftenposten besøkte det norske terrorofferet på sykehuset:

Les også

Jostein Nielsen (59) hørte først et lite smell og snudde seg. Da ble han terroroffer og -vitne.

Brende: Rimelig kompromissløs

Utenriksminister Børge Brende møtte blant andre Erdogan tirsdag. Brendes møter i Ankara ble sterkt preget av terrorangrepet, men det som ofte omtales som Tyrkias «kurdiske spørsmål», ble også et tema mellom dem.

tacc3a27_doc6nz62ztlwjrnqz4xoox-lU1We3lrkN.jpg

— Han er rimelig kompromissløs der. Det som var viktig for meg å få frem, er at det er viktig at han gjenskaper det han selv klarte å skape i 2003. Nemlig en del dialog om den kurdiske befolkningen som utgjør 20 prosent av Tyrkia, sier Brende.

- Uvitende forrædere

Samme dag som terrorbomben i Istanbul holdt president Recep Tayyip Erdogan tirsdag holdt tale for ambassadører i Tyrkia. Der brukte han både tid på - og reserverte harde ord for - 1128 tyrkiske og internasjonale akademikere som har underskrevet et opprop. I uttalelsen vil disse ha slutt på «massakrer og nedslakting» i det sørøstre Anatolia og ber tyrkiske myndigheter heller komme til forhandlingsbordet i det kurdiske spørsmålet.

President Erdogan reagerte med å kalle dem uvitende forrædere og sa at det er terrorister som står for brudd på menneskerettighetene sørøst i landet, ikke staten.

Turistmål er blitt terrormål:

Les også

Terroristene slår til mot turistmål i Midtøsten

Ba Noam Chomsky til Tyrkia

— Hei, dere såkalt intellektuelle! Dere er ikke opplyste personer, dere er mørklagte. Dere minner ikke engang om intellektuelle. Dere er uvitende, sa Erdogan blant annet og fremholdt at Tyrkia ikke har et kurdisk problem, men et terrorproblem.

Han sammenlignet situasjonen med den tyrkiske frigjøringskrigen etter den første verdenskrig og sa at landet igjen var utsatt for «forræderi» fra «såkalt intellektuelle». Blant underskriverne er den kjente amerikaneren Noam Chomsky, som Erdogan mente selv burde komme til Tyrkia for å se problemene med egne øyne.

Et nasjonalt råd for høyere utdanning kunngjorde at det kan bli aktuelt med et juridisk etterspill for tyrkiske akademikere som har underskrevet oppropet.

- Hissige styrende

Den fremstående, liberale skribenten Mustafa Akyol omtaler også terrorangrepet i sin spalte i Hurriyet Daily News. Han tror ikke Tyrkia er i stand til å håndtere en slik sak på grunn av den «overgripende politiske psykologien». Ifølge ham er de styrende så hissige at de risikerer å gjøre enhver situasjon verre. Hans eksempel handler også om kurdersaken: På et populært talkshow, som i hovedsak baserer seg på kjendisintervjuer, ba en innringer forleden om at folk måtte få med seg at kvinner og barn sulter til døde øst i Tyrkia og at man ikke måtte være tause.

Skred av utskjelling

Ifølge skribenten ble både kvinnen og TV-programmet straks utsatt for et skred av utskjelling om terroristpropaganda og forræderi.

— Dette er bare én hendelse som viser hvor dypt det politiske hatet og forfølgelsesvanviddet stikker i Tyrkia, skriver Akyol. Han fremholder at galskapen gjør ham pessimistisk til Tyrkia nære fremtid.

Sammenligner IS og PKK

President Erdogan er imidlertid ikke med på at kampen mot PKK går ut over kampen mot IS.

— Vi ser ikke forskjell på terroristorganisasjoner, enten det er Daesh eller PKK. Tyrkia er enhver terroristorganisasjons mål i vår region fordi Tyrkia forfølger alle terroristorganisasjoner med den samme besluttsomhet, sa Erdogan. Daesh er en arabisk forkortelse forDen islamske stat.

Opptil 500 drept

Sørøst i Tyrkia har miltante kurdere i PKK-geriljaen og tyrkiske myndigheter kriget siden i fjor sommer. Myndighetenes bruk av portforbud er trappet opp, og ifølge menneskerettighetsorganisasjonene IHD i Tyrkia og Amnesty er flere hundre sivile drept. Enkelte rapporter oppgir dødstallet til å være på 500.

PKK og deres ungdomsgren YDG-H har okkupert bydeler, og flere borgermestere i regionen har erklært byene sine for selvstendig fra den tyrkiske staten.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.
    Hvorfor er oljeprisen rekordlav? Og hvorfor er ikke bensinen blitt billigere? Det spør vi i podkasten Aftenposten Verden. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.

Les også

  1. Jødisk lærer angrepet av 15-åring med machete i Frankrike

  2. 18 kurdiske opprørere drept i Tyrkia

  3. Egyptisk turistminister hevder angrep på hotell var ransforsøk