Verden

Videoanalyse viser: Ett av 60 russiske angrep traff IS

Moskva/Oslo (Aftenposten): En analyse av 60 russiske angrepsvidoer i Syria indikerer at kun ett av angrepene var rettet mot Den islamske staten.

Russisk angrep mot IS i Raqqa 9. oktober. Foto: Russlands forsvarsdepartement

 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Det er borgerjournalistene i Bellingcat som har gått gjennom 60 videoer på det russiske forsvarsdepartementets YouTube-kanal – alle som var publisert til og med 25. oktober. Bellingcat har gjennomgått filmene for å finne ut koordinatene for hvor de ble tatt opp – såkalt geolokasjon.

Her er noen av funnene:

 • I bare ett tilfelle snakket russerne sant om hvor angrepet fant sted der målet samtidig var ekstremistorganisasjonen Den islamske staten (IS).
 • I halvparten av tilfellene snakket de sant om hvor angrepet fant sted, men IS er ikke de stedene.
 • I 16 tilfeller snakket de usant om hvor angrepet fant sted og IS er ikke til stede der bombene falt.
 • I ni videoer klarte gruppen ikke å verifisere hvor angrepet fant sted.
 • To ganger når russerne hevder å ha bombet IS-hovedstaden Raqqa, traff bombene mål 100 kilometer unna.
 1. oktober sluttet russerne å bruke begrepet «ISIS» om sine mål og skrev i stedet «terrorister» eller «militante».
  Her er Bellingcats kart over angrepene:

— Dårlige til å lyve

— Russerne er så dårlige til å lyve. Å avsløre dem er enkelt. De er som lavt hengende frukt for oss, sier leder av Bellingcat, Eliot Higgins, til Aftenposten. Det er mye vanskeligere å avsløre IS og islamske fundamentalister, mener han.

Bellingcat har også benyttet seg av russernes egne interne militære kart, som ved en tilfeldighet ble vist i løpet av en pressekonferanse. Organisasjonens analyser tyder på at russerne selv er klar over at det ikke først og fremst er IS de bomber.

— Det russiske forsvarsdepartementet har hevdet at de fleste videoene er treff på IS-områder. Men når vi sammenligner videobildene med satellittkart og bilder fra områdene, viser det seg at de fleste videoene er fra andre steder i Syria enn det russerne sier, eller treffer steder hvor det ikke er IS-stillinger, sier Higgins.

Borgerkrigen i Syria har hittil vart i over fire år. Her kan du lese litt om hvorfor:

Les også

Fem grunner til at den blodige Syria-krigen varer så lenge

Tegn til ny taktikk

Samtidig som russerne dundrer løs på grupper som kjemper mot Assad-regimet, er det tegn til nye takter. Utenriksminister Sergej Lavrov gjentok denne uken sitt tilbud fra forrige uke om støtte til opposisjonsgrupper som vil kjempe mot Den islamske staten.

— Må stoppe angrepene først

Associated Press har snakket med en mellommann i Tyrkia som går under navnet Abu Jad. Den tidligere krigeren i Den frie syriske armé er russer av syrisk opphav, og han sier det ikke er noen enighet blant militsledere om tilbudet.

— Vi venter på tiltak som kan bygge tillit. De må stoppe angrepene mot Den frie syriske hær, sier Abu Jad.

Syria-krigen dekkes blant annet på russisk værmelding. I denne artikkelen står det mer om PR-krigen:

Les også

Forsvarsminister Søreide frykter flere land trekkes inn i Syria-krigen

— Kan ikke snakke med dem

Jamil Saleh leder en CIA-støttet opprørsgruppe i Hama-provinsen, Tajammu Alezzah. Han sier til AP at gruppens stillinger er blitt bombet daglig siden russerne startet sine angrep 30. september og at russerne forgjeves har kontaktet ham.

— De er en prinsippsak. Så lenge Russland støtter regimet og bomber oss og syriske byer, kan vi ikke snakke med dem, sier Saleh.

Assad reiste i russisk militærfly

Analytikere mener imidlertid russerne sitter i en nøkkelposisjon i samtaler og eventuelle forhandlinger om en fred i Syria. Spaltist Josh Cohen i Moscow Times peker på at Bashar al-Assad i økende grad er avhengig av russerne, ikke bare militært og politisk, men også for sin egen personlige sikkerhet. Da Assad reiste til Moskva forrige uke var det i et russisk militærfly. Han fremholder også at Putin i kulissene har sendt ut klare signaler om at Russland ikke har lovet evig troskap til Assad. Kommentatoren påpeker også at Putin straks etter at Assad var reist, ringte til sunniarabiske ledere for å orientere dem om samtalene.

Hvorfor forstår ikke vi i Vesten Putin? Det har Aftenpostens Verden-podcast forsøkt å finne svaret på. Hør sendingen her eller abonner i iTunes:

Nye samtaler torsdag

Torsdag starter nye internasjonale samtaler i Wien om Syrias fremtid. USAs utenriksminister John Kerry, Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og toppdiplomater fra europeiske og arabiske land. Tirsdag signaliserte USA at Iran også blir invitert denne gangen, og utenriksminister Mohammad Javad Zarif skal til Wien. Iran er, sammen med Russland, president Bashar al-Assads viktigste støttespiller.

 1. Les også

  CIA-sjef: - Militær løsning umulig i deler av Midtøsten

 2. Les også

  48.000 migranter til Hellas på fem dager

 3. Les også

  Det er ikke bare et maktvakuum i Syria. Det er også et sannhetsvakuum.

Les mer om

 1. Syriakrigen

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Beskyldningene hagler mellom USA og Russland før morgendagens møte i Moskva

 2. VERDEN

  «Alle krigers mor» gjenstår i Syria. Begge sider hevder giftangrep er under planlegging.

 3. VERDEN

  Denne uken snakker alle verdenslederne om ett land

 4. VERDEN

  Det store, hemmelige krigsspillet om Syria

 5. VERDEN

  Høyt spill om Syria i Kreml: Putin, Erdogan og iranere ble enige om å ta styringen

 6. VERDEN

  USA og Russland møtes til nye Syria-samtaler