Minst 25 døde i Kentucky i storflom

– Dødstallene kommer til å stige, sier Andy Beshear, guvernøren i Kentucky.

Traileren til Tonya Smith ble ødelagt i flommen. Her tar hun imot mat fra moren sin, Ollie Jean Johnson, som hun skal gi til sin far, Paul Johnson.

Storflommen i Kentucky og andre deler av Appalachia, øst i USA, har så langt tatt minst 25 menneskeliv, skriver New York Times.

Årsaken til oversvømmelsene skal være store mengder nedbør som falt tidligere i uken. Noen områder har rapportert om 20 centimeter nedbør i løpet av en 24 timers periode. Det er meldt om enda mer regn i området.

– Dette er så dødelig, og det treffer oss så hardt. Selv om Kentucky ofte opplever oversvømmelser, har vi aldri sett noe som dette, sier Andy Beshear, delstatens guvernør. Han tror dødstallet kommer til å øke i dagene fremover.

– Et ukjent antall mennesker er savnet, sa guvernør Beshear på en pressekonferanse fredag morgen, ifølge CNN.

Et redningsteam evakuerer innbyggere fra deres hjem i oversvømte gater i Breathitt County, Kentucky, 28. juli.

Flere barn blant de omkomne

Blant de omkomne skal det være seks barn, inkludert én ettåring. Fire av barna var fra samme familie. Foreldrene til barna fikk varsel om flommen klokken 02.00 på natten og hadde bare minutter til å komme seg vekk. Sammen med foreldrene klatret de fire barna, på ett, fire, seks og åtte år opp på taket av husvognen, forteller Brittany Trejo, en slektning, til New York Times.

– De var der i bare kort tid før de innså at hele hjemmet kom til å bli skyllet vekk, forteller Trejo til avisen.

Familien fløt med vannmassene mot et tre i nærheten. Strømmen fra vannmassene dro barna ut av hendene til foreldrene mens de klamret seg fast i treet.

– De var kjærlige, omsorgsfulle og veloppdragne barn, sier slektningen, som legger til at foreldrene til slutt ble reddet av en fremmed i kajakk.

Flere innbyggere har måttet bli evakuert i all hast, blant dem Shirley Stamper (74) og hennes svigermor, Ethel Stamper (94).

– Jeg sa, «Ethel, skal du være med i dette helikopteret?», sa Shirley Stamper til New York Times på fredag. Hun og 94-åringen ble begge evakuerte av den amerikanske Nasjonalgarden med gjørme på bena og lite klær.

Sammen med titalls andre er de nå i trygghet i en kirke.

Mennesker arbeider for å få løs et hus som har satt seg fast i en bro i nærheten av Whitesburg Recycling Center fredag 29. juli.

Har mistet alt de eier

Flere hus er omringet av vann, og huseiere har måttet svømme i sikkerhet. I tillegg til regn er det også meldt storm i området tidlig neste uke.

– Mange mennesker her har mistet alt de eier. Hjemmene deres er halvt under vann, fortalte Patricia Colombo (63) til nyhetsbyrået AP.

Hun forteller videre at hun fikk panikk da vannet begynte å strømme inn i bilen hun kjørte i Hazard, Kentucky. Telefonen ga ingen signaler, men hun fikk kontakt med et helikopter, som hjalp henne i sikkerhet.

Van Jackson eier en bildel-forretning i Garret, Kentucky. Han sier han ikke har flomforsikring som dekker skadene etter flommen.

Minst 33.000 husstander er uten strøm, og flere har mistet telefonsignalene. Flere av de utsatte områdene er blant de fattigste i USA, skriver AP.

Hele småsamfunn i Appalachian-fjellene er skylt bort av frådende vannmasser etter at elver og bekker gikk over sine bredder i trange daler. Vannstanden i en del vassdrag var ventet å nå toppunktet lørdag, men det er også varslet mer uvær i området i begynnelsen av neste uke.

Storflommen føyer seg inn i rekken av en serie ekstremværhendelser i USA den siste tiden.