Konflikten mellom Israel og Palestina blusser opp igjen

Det har lenge vært stille mellom Israel og Palestina. Mange frykter at volden i området nå vil tilta ytterligere.

Israelske soldater nær Betlehem. De siste ukene har volden blusset opp igjen på Vestbredden.

De siste ukene er mer enn 30 personer drept i en oppblussing av konflikten mellom Israel og Palestina. 14 er blitt drept i ulike angrep i Israel, mens 17 palestinere er drept på Vestbredden.

Som følge av angrepene i Israel har landet utført flere militære operasjoner i det okkuperte området. Onsdag og torsdag ble til sammen fem palestinske menn i området drept av israelske soldater, skriver Al Jazeera. Ifølge det israelske militæret var en av dem en 14 år gammel gutt som kastet en brannbombe mot soldatene.

En annen av de drepte var en ung mann.

– Muhammad Hassan Muhammad Assaf (34) døde etter å ha blitt skutt i brystet av den israelske okkupasjonshæren under aggresjonen mot byen Nablus, uttalte det palestinske helsedepartementet.

Assaf skal ifølge departementet være menneskerettighetsadvokat. Han var tilfeldigvis på vei gjennom området da han ble truffet av skudd fra israelske soldater.

Den israelske hæren sier derimot at de har skutt mot en væpnet mistenkt. De driver kun antiterroroperasjoner i Nablus, hevder de videre.

Ifølge det palestinske helsedepartementet ble 11 andre skadet som følge av sammenstøtet onsdag.

Skutt ved kontrollpost

Søndag var den 40 år gamle enken Ghada Ibrahim Ali Sabateen ute og gikk i byen Husan, nær Betlehem. Byen ligger på okkuperte Vestbredden, hvor volden har tiltatt de siste ukene. Idet hun nærmet seg en kontrollpost, løftet en israelsk soldat våpenet sitt.

40-åringen sank sammen da skuddene falt. Seksbarnsmoren ble truffet i nedre del av brystet. Hun døde senere av skadene, melder den israelske avisen Haaretz.

De israelske soldatene hevder at Sabateen gikk mot dem på en mistenkelig måte, og at hun ikke adlød varselskuddene.

Videoen under skal vise øyeblikket hvor Sabateen blir skutt.

Den palestinske kvinnen bar ikke våpen, ifølge Haaretz. Israelske myndigheter skal nå etterforske hendelsen.

Sørgende familie og venner etter at seksbarnsmor og enke Ghada Sabateen ble skutt og drept ved en israelsk kontrollpost i helgen. Bildet er sladdet i henhold til Aftenpostens fotopolicy.

Frykter volden vil tilta

Mange frykter at volden i området nå vil tilta ytterligere.

Angrepene kommer snaut et år etter at verden var vitne til kraftige sammenstøt i mai i fjor. Den gang var resultatet nådeløst: En dom i israelsk Høyesterett kulminerte i rakettangrep fra Hamas, som igjen ledet til israelske luftangrep mot Gazastripen.

Etter 11 dager var flere hundre palestinere drept og skadet. Titusener var fordrevet fra sine hjem.

Gir hæren «full frihet»

Forrige uke ble tre israelere drept utenfor en bar i Tel Aviv. En palestinsk mann som israelsk politi mener sto bak, ble senere skutt og drept etter timelang jakt i gatene.

Eytam Magini ble skutt og drept utenfor en bar torsdag forrige uke. Bildet er fra hans begravelse. Angrepet ble utført av en palestiner.

Hendelsen var årsaken til at militære operasjoner ble iverksatt, sier regjeringen, som nylig mistet flertallet i nasjonalforsamlingen Knesset. Israels statsminister, Naftali Bennett, har gitt sikkerhetsstyrkene full frihet i møte med voldsbølgen:

– Vi gir full handlingsfrihet til hæren, Shin Bet og alle sikkerhetsstyrker for å bekjempe terroren.

Angrepene skjer mens muslimer over hele verden markerer den hellige fastemåneden ramadan. Samtidig er påske en viktig høytid for både jøder og kristne. De neste dagene er det ventet titusener av besøkende til Jerusalem.

Mange mennesker samlet seg for å tenne lys og minne de tre som ble drept i angrepet forrige torsdag.