Ny bok tegner skremmende bilde av Brasils president

Jair Bolsonaro hyller vold, forakter fattige, lyver ofte og er en trussel mot demokratiet, hevdes det i en ny bok om Brasils høyrepopulistiske president.

– Han har sympati med de sterke og mektige. De fattige og svake ser han ned på, skriver samfunnsgeografen Torkjell Leira i boken «Kunsten å drepe et demokrati – historien om Bolsonaros Brasil».

Leira har tidligere skrevet to bøker om Brasil. I den siste fra 2020 avslørte han hvordan helt eller delvis statseide norske bedrifter har investert langt mer i sterkt forurensende næringer i landet, enn det Norge har bidratt med for å bevare regnskogen i Amazonas.

Leira undersøker hvordan utviklingen i Brasil har sammenfalt med en internasjonal høyrepopulistisk trend, der autoritære ledere kommer til makten, og demokratiske institusjoner gradvis bygges ned.

«Tropenes Trump»

Gjennom lengre opphold i Brasil med interjuver og samtaler med folk fra alle samfunnslag, tegner Leira et nedslående bilde av utviklingen og portrettet av mannen som omtales som Tropenes Trump.

– Bolsonaro forherliger vold og undertrykking. Han har sympati med de sterke og mektige; de fattige og svake ser han ned på. Til sammen viser det en forakt for normer, lover og regler som i siste instans er grunnpilarer for selve demokratiet, skriver han i boken:

– Å spre løgner er en del av hans modus operandi. Han lyver om politiske motstandere. Han lyver om militærdiktaturet. Han lyver om høyesterett. Han lyver om avskoging i Amazonas, skriver Leira.

Bolsonaro benekter blant annet overfor Leira at avskogingen i Amazonas øker og hevder at 90 prosent av regnskogen der er bevart.

– Prosentandelen er 42, ikke 90, som presidenten sier, konstaterer Leira.

Mønster

Leira trekker også frem Bolsonaros mange usanne påstander i forbindelse med koronapandemien, som at Brasil er det land i verden som «har vaksinert mest proporsjonalt».

Videre minner han om at både Facebook, Twitter og Instagram slettet en rekke av Bolsonaros poster under pandemien fordi han spredte falske nyheter om medisiner.

Youtube gjorde det samme da den brasilianske presidenten hevdet at folk som hadde tatt koronavaksine, lettere ville få aids.

Ifølge Leira føyer usannhetene seg inn i et mønster der Bolsonaro til stadighet sprer forvirring og presenterer enkle løsninger.

Hyller diktatorer og torturister

Leira dokumenterer videre hvordan Bolsonaro i full offentlighet har hyllet det brasilianske militærdiktaturet og dets torturister, og han stadig kommer med nedsettende uttalelser om kvinner, svarte og urfolk.

Bolsonaros har blant annet uttalt at han heller ønsket en død sønn, enn en homofil sønn. Påstanden om at 90 prosent av barn som adopteres av homofile, ender opp som homofile og prostituerte, blir også gjengitt i boken.

Leira dokumenterer også Bolsonaro-familiens nære bånd til flere av Brasils halvmilitære militser, som sprer død og frykt og innkasserer store beløp på kriminell virksomhet.

Sentrale militsledere har i årevis vært i Bolsonaros nære omgangskrets, og han og de tre sønnene hans, som alle er politikere, har gjort alt for å hindre at militsene blir satt under etterforskning, skriver han.

Hater journalister

Brasils president kan utvilsomt også takke sosiale medier for oppslutningen, også det et tydelig fellestrekk med Donald Trump. Begge hater ifølge Leira journalister, og foretrekker å kommunisere direkte med velgerne. Da slipper de å bli motsagt og konfrontert med usannheter.

I Brasil har nå 81 prosent av alle over ti år internett hjemme, og brasilianere er også blant dem i verden som bruker mest tid på nettet.

Brasilianere er ifølge en internasjonal studie også mer tilbøyelige til å tro på falske nyheter enn de fleste andre, og alt dette er en gavepakke for populister som Bolsonaro.

Det kan bli svært avgjørende når han i oktober stiller til gjenvalg for fire nye år som Brasils president.