Dette skjedde i Ukraina i natt

Dette er noen av de viktigste hendelsene knyttet til krigen i Ukraina natt til torsdag 31. mars:

En soldat poserer foran et bombet kjøpesenter i Kyiv.
  • NTB

Frigir olje

USAS president Joe Biden tar grep for å senke oljeprisen. Opptil en million fat olje pr. dag frigis fra landets reserver. Det får flere medier opplyst. Natt til torsdag synker oljeprisen betraktelig.

Prisen på olje har vært skyhøy etter Russlands invasjon av Ukraina. Årsaken er at USA og vestlige allierte har innført strenge sanksjoner mot Russland, som produserer store mengder olje.

Nye samtaler fredag

Russland og Ukraina gjenopptar fredssamtaler fredag. Det skjer lite konkret i samtalene, ifølge Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Den ukrainske forhandleren Mykhailo Podoljak sa tidligere at han var «optimistisk» etter fredssamtaler med Russland i Istanbul.

Saboterer eget utstyr

Russiske soldater nekter å adlyde ordre. De saboterer i tillegg eget utstyr. Det sier Jeremy Fleming, sjef for det britiske etterretningsorganet GCHQ.

Russlands president Vladimir Putin har grovt overvurdert egne styrker og undervurdert motstandskraften til det ukrainske folk, ifølge Fleming.

Trekker ut styrker

Styrker trekkes ut fra området rundt Tsjernobyl. Det melder en tjenestemann i USAs forsvarsdepartement. Styrkene går inn i Hviterussland, ifølge kilden. Det skriver nyhetsbyrået AFP.

Russiske styrker erobret det ødelagte atomanlegget i Ukraina 24. februar, samme dag som de invaderte nabolandet.

Stoler ikke på løftene

Russlands forsvarsledelse sa tirsdag at de vil «drastisk redusere» angrepene mot de nordlige byene Kyiv og Tsjernihiv. Zelenskyj stoler ikke på russiske løfter om nedtrapping. Ukrainske styrker forbereder seg på ytterlige kamper.

– Vi tror ikke på noen, ikke en eneste, flott frase, sier Zelenskyj i en tale publisert onsdag kveld.

Ny humanitær korridor

Russland foreslår å åpne en ny humanitær korridor for evakuering av sivile og utlendinger fra den beleirede ukrainske byen Mariupol torsdag formiddag.

Forutsetningen fra russerne er at den ukrainske siden erklærer våpenhvile og informerer Russland, FN og Røde Kors skriftlig innen klokken 6 torsdag morgen, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Ukraina og Russland har gjentatte ganger anklaget hverandre for å sabotere evakueringen av sivile fra havnebyen Mariupol, der de humanitære behovene antas å være enorme.

Hacker Nato

Russiske hackere forsøkte nylig å ta seg inn i nettverkene til Nato og flere østeuropeiske lands militære, går det frem av en ny Google-rapport.

I rapporten, som er omtalt av Reuters, står det ikke hvilke land som var mål for angrepsforsøkene. Google beskriver dem som en phishing-kampanje der målet var å få tak i innloggingsinformasjon, og skriver at det er den russisk-baserte gruppen Coldriver, også kjent som Callisto, som står bak. Det er uklart hvor vellykkede angrepene har vært.

Det viktigste om: Krigen i Ukraina
I vårt nyhetsbrev får du jevnlige oppsummeringer av det viktigste som skjer når det er store internasjonale nyhetshendelser. Temaet vil endres avhengig av hvilke store hendelser som pågår. Tema akkurat nå: Krigen i Ukraina. Meld deg på her