Over 1100 døde i flom i Pakistan – en tredjedel av landet ligger under vann

Myndighetene i Pakistan har nå bekreftet 1.136 dødsfall i forbindelse med de voldsomme oversvømmelsene som har preget landet gjennom hele sommeren.

Folk forsøker å komme seg gjennom oversvømte gater i Hyderabad 24. august.

75 mennesker har mistet livet det siste døgnet, og landsbyer nord i Pakistan er fortsatt avskåret fra kontakt med omverdenen.

Over 33 millioner mennesker er berørt av årets monsunvær, og hver sjuende pakistaner har fått hjemmet helt eller delvis ødelagt, uttalte myndighetene lørdag.

En tredjedel av landet ligger helt eller delvis under vann, ifølge landets klimaendringsminister Sherry Rehman.

– Det er et eneste stort hav, det fins ikke tørr jord slik at vi kan pumpe bort vannet, sier Rehman.

– Det å se ødeleggelsene på bakken er helt utenfor ens fatteevne.

Videoer i sosiale medier viser hvordan deler av byer blir skyllet bort av enorme vannmasser.

Nesten en halv million mennesker har søkt tilflukt i overfylte leirer fordi hjemmene er satt under vann, og enda flere har flyttet inn hos slektninger og naboer. Mange lever også under åpen himmel.

The worst flood ever in Pakistan happening right now. 33 mil people affected. 784 % above normal rainfall. This vid ... https://t.co/cQvvm0npRX

Flommen kommer samtidig som Europa, Kina og deler av USA og Afrika er rammet av historisk omfattende tørke. Enkelte steder er elvene tørket nesten helt ut.

Krevende å gi nødhjelp

Myndighetene har satt i verk en stor hjelpeoperasjon og får nå også hjelp fra utlandet. Søndag landet de første flyene lastet med telt, mat og annen nødhjelp fra Tyrkia og De forente arabiske emirater.

Oversvømte flyplasser og flystriper gjør det imidlertid vanskelig å bringe hjelpen fram til dem som trenger det, og millioner av mennesker er derfor overlatt til seg selv.

Flommen vil også få langsiktige følger ettersom store deler av Pakistans landbruksområder er oversvømt, og kornåkrene vil derfor ikke kunne gi avling på over et år.

– Dette er langt fra en normal monsun, vi står nå på terskelen til klimadystopi, sier Rehman.

Ifølge Røde Kors er nødhjelpsarbeidet i Pakistan svært vanskelig og ødeleggelsene enorme.

– Vi ser nesten jordskjelvlignende ødeleggelser. Rapporten vi får fra vårt regionkontor i Pakistan, er at situasjonen forverres for hver time, sier leder for humanitære behov i Røde Kors, Torben Bjørke-Henriksen.

Han sier de voldsomme flommene begrenser mulighetene for å få frem nødhjelp til de som trenger det mest.

– Veier og kjøretøy er ødelagt, og mange av de som trenger hjelp, er isolert, sier han.

– Vi frykter at det verste er i vente, da denne typen katastrofer kan bety at vannbårne sykdommer øker.

Mange hjemløse

Flomvannet har hittil ført til skader på over 94.000 hus og over 3.400 kilometer med veier, og det har etterlatt titusener av pakistanere hjemløse og strandet i avsidesliggende landsbyer.

En familie har flyttet inn i et telt på en liten jordflekk som ikke er oversvømt. Boligen deres er ødelagt av flomvannet.

Pakistan er nummer åtte på Global Climate Risk Index, en liste over landene som er mest sårbare for ekstremvær forårsaket av klimaendringene.

Korrupsjon, dårlig byplanlegging og brudd på lokale forskrifter betyr også at tusenvis av bygninger er blitt bygd i områder som er spesielt utsatt for sesongmessig flom. Det rammer spesielt Pakistans fattige befolkning.

Pakistan har erklært nødssituasjon som følge av årets flom og mobilisert militæret til å bidra i håndteringen av den pågående krisen.

2010 var imidlertid det verste flomåret som myndighetene har registrert. Da mistet flere enn 2.000 mennesker livet og nesten en femtedel av landet sto under vann.