Verden

I mange land må du i vinter ha koronasertifikat for å gå på bar. I Norge må pandemien ta en dramatisk vending før du må gjøre det samme.

Store protester til tross: I store deler av Europa må fastboende og turister vise gyldig koronasertifikat for å kunne gå på bar, restauranter, teater, kinoer og museer.

Italia har de strengeste reglene. På restauranter må man fremvise et gyldig koronasertifikat for å komme inn. Her Restaurant Piazza Grande i Arezzo, Toscana.
 • Robert Gjerde
  Journalist
 • Wasim Riaz
  Journalist

Det viser en gjennomgang som BBC har gjort.

I Italia må også mange arbeidstagere vise frem et gyldig koronapass for å kunne gå på jobb. Østerrikerne er i ferd med å innføre et lignende system.

Espen Nakstad, assisterende direktør i Helsedirektoratet, skriver i en e-post at dette ikke er aktuelt i Norge akkurat nå.

– Vi har fra Helsedirektoratets side ikke anbefalt innenlands bruk av koronasertifikat i denne fasen av pandemien. Med rundt 90 prosent immunitet i befolkningen, god tilgang på hurtigtester og klare råd om å holde seg hjemme ved sykdom, tror vi ikke et sertifikat vil gi særlig stor tilleggseffekt, skriver Nakstad.

Espen Nakstad tror ikke at koronasertifikat vil ha særlig stor effekt i Norge akkurat nå, men situasjonen kan endre seg.

Han legger til at direktoratet har større fokus på andre tiltak akkurat nå.

– Dessuten ser vi nå smitte også blant de drøyt 4 millionene som er vaksinert. Så tiltak rettet mot symptomer og forsterket smittevern er nok mer relevante akkurat nå.

Les også

Europa har de verste koronatallene i verden. Nå gir Putin russere betalt ferie for å få bukt med pandemien.

Må dramatisk endring til

Selv om ordningen med sertifikat er utenkelig akkurat nå, kan en forverring av situasjonen gjøre den aktuell også i Norge.

– Dersom pandemien skulle endre seg dramatisk og nasjonale tiltak igjen blir aktuelle, vil bruk av sertifikat og/eller testing selvsagt være bedre enn å stenge virksomheter og arrangementer. Sertifikatet er derfor ikke avviklet, men lagt i den digitale «skuffen» enn så lenge, skriver Nakstad.

– Er det utarbeidet planer for et slikt scenario?

– Vi har jobbet mye med ulike scenarioer og tekniske innretninger i utviklingen av koronasertifikat-ordningen. Det er fullt mulig å tilpasse dette etter behov i fremtiden. Men vi har ikke forberedt noen utrullings- eller informasjonskampanje vedr. dette. Det gjør vi først hvis det skulle bli aktuelt å gjeninnføre sertifikatet for innenlands bruk, svarer Nakstad.

Les også

Nå har vaksineringen i Norge nesten stoppet opp. Det kan få konsekvenser i vinter.

Italia strengest

Italia har, ifølge BBC, de strengeste covidpass-reglene i Europa.

Der må italienerne – og turistene – fremvise QR-koden (som er gyldig i EU/EØS – området) eller negativ test for å komme inn på alt fra restauranter til kinoer, treningssentre og tog.

I Frankrike er også fremvisning av koronasertifikat blitt en del av dagliglivet.

Også i Nederland er det strenge regler. Alle som er 13 år eller eldre må fremvise et koronasertifikat for å få tilgang en rekke steder. Bare butikker og sportsarenaer er unntatt.

Les også

– Veldig lav risiko for at korona sprer seg, sa Frankrikes helseminister i fjor. Nå er hun tiltalt.

2G og 3G-skilt i Tyskland

I Tyskland har mange restauranter og barer store håndlagde skilt ved inngangen. Der står det 2G. Det betyr at bare personer som enten er vaksinert (geimpft) eller restituert (genesen) kan komme inn.

Hvis det ikke står et slikt skilt, gjelder det tyskerne omtaler som 3G-regelen. Det innebærer at du i tillegg må fremvise en fersk, negativ test.

Østerrikerne har brukt 3G-sertifikater i flere måneder, ifølge BBC. I Sveits er fremvisning av koronasertifikat obligatorisk og praktiseres strengt.

Danskene snudde

Danmark har gått motsatt vei: Danskene faset ut sitt koronasertifikat i september.

Landet var det først europeiske landet som tok i bruk et slikt pass i april i år.

Samtidig skriver BBC at det er ulikheter i hvor strengt reglene håndheves, både mellom land og internt i land.

Noen etablissementer sjekker koronasertifikatene nøye. Andre steder gidder man ikke engang å spørre.

Les også

 1. Norge, Sverige og Danmark har kuttet nesten alt smittevern. De skiller seg kraftig fra resten av verden.

 2. Israel skjerper vaksinekrav. Krever tredje dose for kafébesøk.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. koronavaksine