De ble drept da de forsøkte å rømme fra bomberegnet i Aleppo

FN frykter at Aleppo kan bli en eneste stor gravplass. Flyktende sivile i den syriske byen ble onsdag drept i ett av regimets artilleriangrep.

Drepte mennesker ligger igjen på gaten etter det som skal ha vært et artilleriangrep i Jub al-Quba-distriktet i Aleppo. Gaten er også full av bylter og bagasje, noe som kan indikere at de som ble drept kan ha forsøkt å forlate bydelen. Nyhetsbyrået AP har fått bildet fra syriske sivilforsvaret, også omtalt som «De hvite hjelmene», som har som oppgave å redde folk ut av bombeskadede hus.

Vi advarer mot sterke bilder i denne artikkelen.

Angrepet skjedde samme dag som FNs sikkerhetsråd var samlet til krisemøte om situasjonen i byen.

Bilder som er blitt sendt ut av hjelpegruppen De hvite hjelmene tyder på at sivile er blitt drept i det de har forsøkt å komme seg ut av den krigsherjede byen med eiendelene sine pakket i bager og bylter.

– Aleppo kan bli gigantisk gravplass

– For menneskehetens skyld bønnfaller vi partene og dem med påvirkningskraft om å gjøre alt som står i deres makt for å beskytte de sivile, sa FNs visegeneralsekretær for humanitære saker Stephen O'Brien, som talte til rådet via videolink.

Hvis ikke sivile får beskyttelse og det blir mulig å få tilgang til den beleirede østlige delen av byen, kan den ende som en gigantisk gravplass, advarte O'Brien.

Sikkerhetsrådet er imidlertid splittet, siden Russland støtter Syrias president Bashar al-Assad, og de vestlige faste medlemmene mener Assad må gå av. Onsdag kveld norsk tid var det fortsatt ikke gjort noe vedtak på møtet.

Storbritannia beskyldte Russland for å støtte en plan om å sulte ut befolkningen i Øst-Aleppo og frata dem helsetjenester. Russland anklaget vestlige land for hykleri og minnet om at sivile også lider i Mosul, som irakiske styrker prøver å gjenerobre med amerikansk luftstøtte.

Mellom 21 og 45 sivile skal ha blitt drept av artilleriangrep som rammet Øst-Aleppo.

– En dødsdom

Også Aleppos byrådsleder Brita Hagi Hassan kommer med sterke advarsler om situasjonen i de beleirede, opprørskontrollerte delene av byen. Her bor det fortsatt nærmere 250.000 mennesker under stadig mer forferdelige forhold.

– I menneskehetens og folkerettens navn forlanger vi at de sivile må få lov til å forlate Aleppo, sa Hassan etter et møte med Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault i Paris onsdag.

Å ikke gi de sivile fritt leide ut av byen, er det sammen som å undertegne dødsdommen for 250.000 mennesker, ifølge Hassan.

Samme dag ble flyktende sivile i Øst-Aleppo igjen rammet av regjeringssoldatenes artilleriangrep. Anslagene over antall drepte varierer mellom 21 og 45.

Bilder fra åstedet i bydelen Jubb al-Qubba viser en blodstenkt gate og døde kvinner og barn. Dagen før skal sivile ha blitt drept i et angrep i samme bydel.

Samtidig melder det statlige syriske nyhetsbyrået SANA at to barn og seks voksne er drept i et opprørsangrep mot Vest-Aleppo.

Bildene fra Aleppo viser at også barn ble drept av artilleriangrepet i Øst-Aleppo.

Titusener flykter

Regimets kraftige offensiv har fått så mange som 50.000 mennesker til å flykte fra Aleppo de siste dagene, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Det er en sterk økning fra tirsdag, da SOHR anslo at rundt 27.000 mennesker har flyktet fra de siste kampene i området.

Tomhendte flyktninger har både krysset frontlinjen over til den regimekontrollerte delen av Aleppo og tatt seg over i kurdiskkontrollerte områder.

Folk som har kommet seg ut av Øst-Aleppo og over til den regjeringskontrollerte delen av byen, mottar hjelp fra en russisk hjelpeorganisasjon.

Men så mange som 15.000 har samtidig valgt å forflytte seg til områder der opprørerne fortsatt har kontroll, ifølge SOHR.

Eksilgruppen melder også at flere hundre menn som har reist til regimekontrollerte områder, er blitt pågrepet og avhørt. Minst 300 er fortsatt anholdt.

Ifølge byrådsleder Brita Hagi Hassan blir alle menn under 40 år pågrepet i områder i Øst-Aleppo som erobres av regjeringsstyrkene. (NTB-AP-AFP)