Verden

Dansker vil unnskylde dansk-norsk slavekoloni - Folketinget sier nei

Halvparten av danskene mener regjeringen bør si unnskyld til etterkommere av slaver i den tidligere dansk-norske kolonien Dansk Vestindien i Karibia.

Hovedstaden Charlotte Amalie er en populær anløpshavn for cruiseskip. Foto: Thomas Layer/ scanpix

  • NTB
  • Per Annar Holm

En fersk meningsmåling gjort for Jyllands-Posten viser at 49 prosent av de spurte mener danske myndigheter bør si unnskyld for flere tiår med slavehandel og slavedrift på det som i dag er De amerikanske Jomfruøyene.

36 prosent mener det ikke er nødvendig å beklage.

Dette strandparadiset var en gang dansk

De amerikanske Jomfruøyene ligger i et område med mye ekstremvær. Her er det Charlotte Amalie som får vasket gatene. Foto: Hillary Hodge / Scanpix

Hovedstaden på øyene heter Charlotte Amalie, og det er ca. 100.000 innbyggere.

– Resultatet tyder på at den diskusjonen som har vært om spørsmålet i mange år, har ført til en endring i danskenes innstilling, sier historiepolitisk forsker Astrid Nonbo Hansen ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Folketinget er imot

– Det er ikke uvanlig. Ser man på andre steder der det er blitt sagt unnskyld for fortidens handlinger, har det alltid vært flere år med diskusjon i forkant.

Spørsmålet ble for alvor tatt opp til offentlig debatt i 1998, i forbindelse med at det var 150 år siden slaveriet ble avskaffet.

Siden da har et flertall av danske politikere vært imot en beklagelse.

Dagens regjering vil fortsette den linjen.

– Jeg ser at man kan argumentere for at både det ene og det andre. Men jeg har faktisk vondt for å se hvordan det hjelper noen at vi skal si unnskyld for noe som skjedde for 150 år siden, sier kulturminister Mette Bock i en e-post til avisen.

Det synet støttes altså av et flertall i Folketinget.

Dette er et stykke gammel norsk-dansk kolonihistorie - fortsatt mange idylliske strender og uberørt natur. Foto: Lynne Sladky / scanpix

Les Dagbladets John Olav Egeland om «Slavenasjonen Norge»

Slaver og plantasjer

Øygruppen, som i dag er kjent som De amerikanske jomfruøyene, ble gradvis annektert av det danske handelsselskapet Vestindisk-guineisk Kompagni fra 1718, mens Norge var i union med – og ble dominert av – Danmark.

Den dansk-norske kolonien var en del av den transatlantiske slavehandelen og plantasjeøkonomien.

I dag er turisme og produksjon av rom de viktigste inntektskildene.

Danske uttrykk som «skål», «berg» (fjell) og «frickadella» (kjøttboller) er fortsatt brukt.

Veier refereres til som «gader», og hovedgaten i Charlotte Amalie kalles eksempelvis «Dronningens Gade», skriver Wikipedia.

Slaveriet ble avskaffet i 1848, og etter 200 års kolonistyre ble øyene til slutt solgt til amerikanerne, som overtok administrasjon av Jomfruøyene i mars 1917.

De tre øyene må for øvrig ikke forveksles med nabogruppen og skatteparadiset De britiske jomfruøyene, som blant annet fikk mye oppmerksomhet i forbindelse med avsløringen av de såkalte Panama Papers.

Clinton tok ministeg mot nominasjonen

Les mer om

  1. Jyllands-Posten
  2. Karibia
  3. Danmark