Verden

Våpenbransjen gikk på en Trump-smell, men håper på godt julesalg

Gloria Lincoln-Thompson deltok på en demonstrasjon i Michigan for å kunne bære våpen åpenlyst. Hun hadde selv sin Smith & Wesson-pistol i bukselinningen.

Da Donald Trump vant valget, feiret våpenlobbyen. I tiden etter har det likevel vært triste dager for dem som eier våpenaksjer.

 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Debatten om USAs andre grunnlovstillegg – det handler om retten til å eie og bære våpen – er et fast innslag i amerikansk politikk. I årets valgkamp var Donald Trump en tydelig forsvarer av denne retten. Hillary Clinton ønsket imidlertid å innføre restriksjoner. Dermed ble hun også utsatt for en knallhard reklamekampanje fra våpenlobbyen som kalte henne «hykleren Hillary Clinton».

– Rettigheter ikke til salgs

Da Trump vant valget, gratulerte våpenlobbyen ham hjertelig.

– Velgerne sendte en høylytt og tydelig beskjed om at våre våpenrettigheter ikke er til salgs, uttalte National Rifle Associations Chris W. Cox i en gratulasjon.

Aksjekursene falt kraftig

Men i dagene etter valget, mens Wall Street tinte opp til tanken på et Trump-presidentskap og aksjeindeksene steg, sank kursene på produsenter av håndvåpen. Det er to store børsnoterte selskaper som lager våpen for privatmarkedet. Det er Smith & Wesson og Sturm Ruger. Kursene på begge selskapene hadde en tydelig formtopp valgdagen 8. november før de raste. Kursen på tradisjonsrike Smith & Wesson var fredag fremdeles 16 prosent lavere enn valgdagen, mens Sturm Ruger-aksonærer gikk inn i helgen 18 prosent fattigere enn 8. november.

Selskapene har de siste årene levert svært solide resultater.

Frykten for Hillary Clinton

Hvorfor sank så kursen på disse selskapene når de nå med utfallet av presidentvalget kan unngå hemmende lovgivning i årene fremover? Teorien er at folk var ekstra lette på avtrekkeren i spørsmål om å kjøpe håndvåpen så lenge trusselen om innskrenkninger lå i luften. Når kruttrøyken fra valget la seg, var faren over. Dermed er det heller ingen hast med å kjøpe seg skytevåpen før det er for sent.

Fra en annonse som var omslag på avisen Columbus Dispatch i Ohio torsdag før presidentvalget. En friluftslivsforretning hadde Smith & Wesson-dager.

– Føler ikke samme behovet

Konservative Fox News er blant mediene som har omtalt denne noe utilsiktede konsekvensen av valget.

– Mange kjøpte våpen rett og slett fordi de var urolige for at Hillary Clintons reguleringer ville gjøre det dyrere og vanskeligere. Nå vil ikke folk føle det samme behovet, sier John Lott ved Crime Prevention Research Center til Fox.

Har ikke nasjonal oversikt

Amerikanerne har ingen landsomfattende oversikt over våpensalg. Det nærmeste man kommer en statistikk, er FBIs tall over forespørsler om bakgrunnssjekk av våpenkjøpere. I disse tallene inngår imidlertid en rekke personer som ikke får kjøpe våpen, de kan ha ombestemt etter at bakgrunnssjekken var ok og det er dessuten ikke alltid man trenger å gjennomføre en slik føderal bakgrunnssjekk. De gir likevel en pekepinn om interessen.

 • Ingen land i den vestlige verden fengsler flere av sine borgere enn USA: Her kan du lese om Sharanda Jones. Hennes første narkodom ble livstid i fengsel.
 • Stor verdiundersøkelse i fjor: Flertall i USA mener islam kræsjer med amerikanske verdier

Sesongbasert salg

Tallene fra FBI tyder på at salget av våpen er sterkt sesongbasert. Ved Thanksgiving og rundt jul går salget som en kule, samt regionalt når forskjellige jaktsesonger slår inn. Fem av ti travleste ukene for FBIs rullebladsjekkere var før og etter jul i fjor. I den ene uken som sluttet 20. desember i fjor, ble det gjennomført 839.000 slike kontroller.

Under juletreet? Dette halvautomatiske geværet fra Smith & Wesson med mulighet for opptil 30 skudd i magasinet koster rundt 10.000 kroner. Det antas at det i USA finnes rundt åtte millioner slike våpen med et militært utseende.

Tror også krim er salgsutløsende

Våpenhandlerne setter sin lit til jevnt og trutt salg nå som frykten for innstramninger er borte. National Shooting Sports Foundation, en organisasjon for produsenter og forhandlere av skytevåpen og ammunisjon, vedgår riktig nok at frykten for innstramninger har drevet salget opp de siste årene, men peker også på en annen årsak.

– Det er ingen tvil om at uroen over den politiske situasjonen de siste årene har vært motiverende, men det har ikke vært det eneste. Våre forhandlere forteller også at kriminalitet i deres område er en viktig faktor, sier talsmann Mike Bazinet til Fox.

Satser på godt julesalg

På sin hjemmeside minner organisasjonen om at skytevåpen er en utmerket julegave.

– Høytiden er rett rundt hjørnet. Som jegere, skyttere, samlere eller bare vanlige blinkskyttere, er det et naturlig instinkt å ville dele vår våpenglede med andre. Hvordan kan det bedre gjøres enn med å gi et skytevåpen i gave til et familiemedlem, nær venn eller slektning, heter det før man blir påminnet om at i flere delstater må en slik gave registreres i en våpenforretning selv om våpenet er brukt.

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Våpen
 3. Amerikansk politikk
 4. Donald Trump
 5. Hillary Clinton