Theresa May setter kvinnerekord med sin nye regjering

LONDON (Aftenposten): Den 54. statsministeren i britisk historie vil fylle regjeringen sin med kvinner. For første gang er det damer i to av de fire nøkkelposisjonene.

Theresa May tok over som statsminister i Storbritannia etter tre svært dramatiske uker i britisk politikk.
  • Øystein Kløvstad Langberg

– Vi ville ha en sterk leder med masse erfaring, og det får vi nå. May var det trygge valget, sier Stuart Baines (58) fra Towcester til Aftenposten.

Han var en av flere hundre briter som ventet spent foran 10 Downing Street onsdag ettermiddag for å få et glimt av David Cameron og Theresa May på den historiske dagen.

Øystein K. Langberg, Aftenpostens Europa-korrespondent, i London

Litt over klokken sju norsk tid holdt hun sin første tale som statsminister. Der la May sterk vekt på sosial rettferdighet, like muligheter for alle og snakket om arbeiderklassens store utfordringer.

– Vi skal gjøre Storbritannia til et land som ikke bare fungerer for de få privilegerte, men for alle, sa May.

BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg mener talen var mer radikal enn mange kanskje ventet og sammenlignet retorikken med den Tony Blair og New Labour brukte.

Theresa May var hos Dronning Elizabeth og fikk regjeringsoppdraget onsdag kveld.

Andre kvinne i historien

59 år gamle May er den andre kvinnelige statsministeren i britisk historie, og rådgiverne hennes sier hun legger vekt på å sikre en høy andel damer i regjeringen.

– May har alltid ment at det burde være flere kvinner i sentrale posisjoner i regjeringen, har en av hennes rådgivere uttalt til The Guardian.

De fleste detaljene fra regjeringskabalen er blitt sluppet, og det er klart at den vil inneholde minst åtte kvinner.

Utenriksminister Philip Hammond blir finansminister, mens Brexit-general Boris Johnson blir ny utenriksminister.

Amber Rudd, den nåværende energiministeren, får den tunge jobben som innenriksminister etter Theresa May.

Dermed er det for første gang i historien kvinner i to av de fire tyngste jobbene i regjeringen, kjent som «The Great Offices of State» i Storbritannia.

Kaster Michael Gove

Justisminister Michael Gove må gå, han blir erstattet av Elizabeth Truss, skriver britiske medier torsdag ettermiddag.

Gove var justisminister i David Camerons regjering, og han erklærte tidligere denne uken sin støtte til May som ny partileder. Gove stilte selv som kandidat til ledervervet for Toryene, men ble danket ut av May og Andrea Leadsom.

Elizabeth Truss er altså ny justisminister. Inn kommer også Justine Greening som ny utdanningsminister. Mays tidligere konkurrent, Andrea Leadsom, blir ny miljø- og landbruksminister.

Disse er ute

Tidligere utdanningsminister Nicky Morgan, kulturminister John Whittingdale, finansminister George Osborne, sjefsinnpisker Mark Harper samt tidligere kansler for Hertugdømmet Lancaster og kabinettssekretær Oliver Letwin er alle ute.

Stephen Crabb som har vært arbeids- og pensjonsminister trakk seg fra regjeringen. Det vites ikke om det skyldes at han ble tilbudt en post han ikke ønsket, eller om det ligger andre grunner bak.

Den tidligere ministeren med ansvar for Nord-Irland, Theresa Villiers, trakk seg også. Villiers sier til britisk presse at hun fikk tilbud om en ministerrolle hun ikke ville ha.

Både David Mundell og Alun Cairns beholder sine poster. Mundell som minister med ansvar for Skottland, og Cairs med ansvar for Wales.

Blair har rekorden

Totalt har Storbritannia hatt 39 kvinnelige ministre opp gjennom historien,viser en statistikk fra parlamentet. Den første tiltrådte i 1929.

Ingen britiske regjeringer har vært i nærheten å ha en kjønnsbalanse på 50/50, men det ble forventet at May ville komme nærmere enn noen av forgjengerne.

I den nye regjeringen er 7 av 21 ministre kvinner. Det utgjør en prosentandel på 33,3.

I Camerons siste regjering var seks av 20 ministre kvinner, ifølge The Guardians oversikt. Rekorden er det imidlertid fortsatt Tony Blair som har med åtte kvinner i regjering – en andel på 36 prosent.

– Halve befolkningen er kvinner, og nå var det virkelig på tide med en ny kvinnelig statsminister. May virker som en sterk leder, men annerledes enn Margaret Thatcher. Og det er kanskje bra under de omstendighetene som er nå. Dette byttet skjer jo ikke etter et parlamentsvalg slik det pleier, sier Annie Nicholls (16) fra Shrewsbury.

Annie Nicholls (til høyre) fra Shrewsbury hadde tatt turen til London i går med sin franske venninne.

Demonstrerte foran boligen

Alle som sto foran statsministerboligen i London onsdag var imidlertid ikke like positive til May.

«Omtrent like mye feminist som Donald Trump», sto det på plakaten til en av dem.

En annen hadde kledd seg ut som May og harselerte med den tøffe innvandringspolitikken May ble kjent for mens hun satt som innenriksminister.

Demonstranter foran 10 Downing Street onsdag formiddag.

– Da jeg hørte at Theresa May skulle blir statsminister kunne jeg enten le eller gråte. Jeg valgte det første, sier demonstranten, som ikke vil oppgi annet navn enn «Theresa May».

– May er like ond som Margaret Thatcher. Jeg vil ha henne ut av statsministerboligen så fort som mulig, fortsetter hun.

Det er nå 17 kvinnelige stats- og regjeringssjefer i verden, ifølge NTB.

– Sterkere land

Det formelle statsministerbyttet fant sted onsdag mellom 18 og 19 norsk tid.

– Det har vært en ære å tjene landet jeg elsker, skrev Cameron i sin siste tweet som statsminister.

Camerons ettermæle vil trolig bli preget av den tapte folkeavstemningen over EU.

Selv innrømmet Cameron at det ikke bare hadde vært en enkel reise da han talte i Downing Street i går, men han bedyret at landet «er mye sterkere» enn da han overtok.

Gratulasjoner

May fikk i går masse gratulasjoner fra inn- og utland. En av de første som sendte sine hilsener var EU-president Donald Tusk.

De vil imidlertid snart sitte på hver sin side av bordet når de tøffe forhandlingene om britenes exit fra EU begynner.

Det blir ikke med det første. I telefonsamtaler med Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande onsdag, sa May at hun trenger tid.

– Statsministeren forklarte at hun trenger noe tid for å forberede forhandlingene, og fortalte at hun håper forhandlingene kan skje i en konstruktiv og positiv ånd, sier en talskvinne for May til Reuters.

«Brexit betyr Brexit»

Brexit-forhandlingene vil prege Mays periode som statsminister. Den nye statsministeren kjempet for fortsatt EU-medlemskap under valgkampen, men har bedyret igjen og igjen at «Brexit betyr Brexit».

– For meg betyr det ikke så mye at May er kvinne. Hun er den beste til å gjøre denne vanskelige jobben. Så enkelt er det, sier Stuart Baines i folkemengden foran statsministerboligen.

For kort tid siden slaktet britene Norges modell. Nå er EØS-avtalen på full fart inn i varmen

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).