Verden

Spenningen mellom øst og vest øker i Europas fattigste land

Et pro-russisk parti brukte bilde av noen av sine representanter i et møte med Vladimir Putin under parlamentsvalget i fjor høst.

MOSKVA (Aftenposten): Pro-russiske partier gjorde det skarpt i helgens lokalvalg i Moldova. Samtidig øker spenningen rundt den prorussiske utbryterrepublikken i landet.

  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Journalist

Søndagens lokalvalg i Moldova, Europas fattigste land, ble et jevnt oppgjør mellom pro-vestlige og pro-russiske kandidater. Til slutt endte det omtrent uavgjort, selv om det på forhånd var spådd seier til de som ønsker å orientere landet østover.

Ved parlamentsvalget i fjor høst i Moldova, som er klemt inne mellom Ukraina og Romania, var det de pro-vestlige partiene som vant en knapp seier i landet som rives mellom øst og vest. Derfor ble helgens lokalvalg sett på som en test på om landets velgere fortsatt ønsket å integrere seg med vesten.

Putins union mer populær enn EU

En meningsmåling som ble offentliggjort for en drøy uke siden, viser ifølge Interfax at 42 prosent av landets befolkning ønsker medlemskap i Vladimir Putins ferske EU-konkurrent Den euroasiatiske økonomiske union. Putins nyskapning, som så langt har Armenia og Kirgisistan og diktaturene Hviterussland og Kasakhstan som medlemmer i tillegg til Russland, er dermed mer populær enn EU. For bare 39 prosent ønsker EU-medlemskap, viser den samme meningsmålingen. En annen måling har vist 50 prosent støtte for Putins union, og bare 32 prosent EU.

I mai var den amerikanske storavisen The New York Times en tur i Moldova, og den kunne nevne i ingressen folk er bekymret for at "om de at blir med i EU, så blir alle homofile" og eller at EU ikke vil "tillate at du kan ha dyr rundt huset ditt".

Les Aftenpostens reportasje fra Moldova:

Les også

Her er det europeiske landet som kan bli det neste til å rives mellom øst og vest

Nesten dødt løp i hovedstaden

I forkant av helgens lokalvalg var spenningen kanskje størst i hovedstaden Chisinau. Der ble det så tett av det blir en andre og avgjørende valgomgang. Den sittende ordføreren, pro-vestlige Dorin Chirtoaca, lå an til 37,39 prosent da 98,79 prosent av stemmene var telt opp. Den pro-russiske utfordreren hadde 35,95 prosent av stemmene.

I Moldovas neste største by, Balti, fikk den pro-russiske kandidaten 73,68 prosent av stemmene. Hele lokalvalget sett under ett, skal ha endt mer eller mindre uavgjort, melder nyhetsbyrået Reuters.

Russiske soldater bevokter grensen mellom utbryterrepublikken Transdnjestr og resten av Moldova. Forholdet mellom Russland og Moldova har vært presset av situasjonen i utbryterrepublikken, og forverres av krisen i Ukraina og større politisk polarisering i Moldova.

Det fattige jordbrukslandet Moldova, en av 15 tidligere sovjetstater, er gjenstand for en geopolitisk dragkamp mellom Vesten og Russland. Dragkampen har i praksis vart siden 1992, da det var kamper om utbryterregionen Transdnjestr. I dag er Transdnjestr, som har en betydelig andel russisktalende befolkning, en såkalt utbryterregion. Den står i likhet med Sør-Ossetia og Abkhasia i Georgia under russisk beskyttelse. Russland har en "fredsvarende styrke" på rundt 1500 soldater i Transdnjestr.

Les Aftenpostens reportasje fra Transdnjestr:

Les også

Selskapet ble startet av tidligere KGB-offiserer. Nå styrer «Sheriff» det meste i landet som egentlig ikke finnes

Økt spenning i utbryterregion under russisk beskyttelse

Russland har tidligere hatt en avtale om at Ukraina kunne brukes som transittland både for soldater og militært utstyr. Men Radaen, Ukrainas nasjonalforsamling, opphevet avtalen gjennom en ny lov 21. mai. President Petro Porosjenko signerte avtalen 8. juni. Dette har ført til økt spenning i Moldova og Transdnjestr.

— Dette vil definitivt sterkt komplisere forsyningslogistikken til vår gruppe i Transdnjestr. Men jeg er sikker på at en løsning vil bli funnet. Vi vil ikke la våre fredsstyrker gå på en «sultediett», sa en russisk general til Interfax etter Rada-vedtaket.

Utnevnte russisk hatobjekt til guvernør

Det har også vakt betydelig oppsikt i Russland at Porosjenko for drøye to uker siden utnevnte den tidligere georgiske presidenten Mikheil Saakasjvili til guvernør for fylket Odessa, hvor byen med samme navn ligger. Odessa grenser nettopp til Transdnjestr. Utnevnelsen av Saakasjvilli, som var Georgias president under femdagerskrigen med Russland i 2008, demper på ingen måte konfliktnivået. Han har allerede gitt klar beskjed om at han skal styrke grensekontrollen.

Les kommentaren:

Les også

Disse utbryterrepublikkene kan forklare hva Putin vil oppnå i Ukraina

— Jeg tror at Ukraina vil fastsette legitime regler langs hele kontaktlinjen i den nærmeste fremtid. Dette er veldig viktig. Denne lovløsheten må stoppes. Smuglervarer, narkotika, våpen og destabilisering kommer fra dette territoriet, og det er ikke noe bra i dette. Derfor er dette et spørsmål om sikkerhet og våre økonomiske interesser, sa Saakasjvili nylig på en pressekonferanse, ifølge Interfax.

Det blir ansett som en provokasjon mot Russland at den tidligere georgiske presidenten Mikheil Saakasjvili ble utnevnt til guvernør i Odessa av Ukrainas president Petro Porosjenko.

Russland med tung handelsboikott

Som hevn for Moldovas EU-flørt har Russland innført importforbud for vin, grønnsaker og kjøtt fra Moldova. Det har rammet Moldova, som i betydelig grad er et jordbruksland, i betydelig grad.

Les også

  1. Putin vil lage mest mulig kvalm

  2. Transdnjestr: «Landet» der Sheriff kontrollerer det meste

  3. Forsker: Ikke bare negativt med mor, far og barn i ulike land