Fem ting Donald Trump allerede har gjort som USAs president

WASHINGTON, DC (Aftenposten): Han avsluttet sin første dag som president ved å danse til Frank Sinatras «My Way». Før han gjorde det, hadde Donald Trump allerede begynt på jobben som USAs 45. president.

Donald Trump deltok på tre ulike ball fredag kveld. Her danser han med sin kone, Melania.

Donald Trumps første dag som president fikk sitt punktum med en dans. Til tonene fra Frank Sinatras «My Way» danset Trump og USAs førstedame, Melania Trump, foran tilhengere og støttespillere på tre ulike innsettelsesball.

Før hver dans takket han folk som hadde stilt opp for ham i valgkampen. Han varslet også at han ikke nødvendigvis kommer til å endre oppførselen sin – inkludert de spontane meldingene på Twitter – som president.

– Synes dere at jeg skal fortsette på Twitter? spurte han publikum på ett av ballene.

– Ja! ropte de fremmøtte festdeltakerne.

– Fiendene mine sier nemlig at jeg skal slutte, fortsatte presidenten, før han forklarte at tvitringen hans er en måte å omgå det han omtaler som «veldig uærlige medier».

Men før fredagskveldens presidentball kom i gang hadde Donald Trump allerede satt sitt klare preg på Det hvite hus og på jobben som president. Her er fem ting han allerede har gjennomført:

1. Gull og Churchill

De røde gardinene i Det ovale kontor er byttet ut med nye i gull.

Det amerikanske uttrykket «measuring up the drapes», altså «å måle opp gardinene» betyr å forberede seg på noe som ikke ennå har skjedd.

Trump og hans stab hadde åpenbart målt opp gardinene i Det ovale kontor før han ble innsatt som president. Da han satte seg bak kontorpulten i det berømte rommet i Det hvite hus, var nemlig de røde gardinene fra Obamas tid som president erstattet av nye gardiner i gull.

I tillegg var en byste av Winston Churchill, Storbritannias statsminister under andre verdenskrig, hentet tilbake til rommet. Obama fjernet bysten i 2009, noe som ble møtt med sterk kritikk fra konservative krefter i amerikansk politikk.

Tidlige rapporter hevdet at Trump hadde fjernet en byste av borgerrettsforkjemperen Martin Luther King, Jr. fra Det ovale kontor. Dette viste seg ikke å stemme.

2. Svekket Obamas helsereform

Donald Trump lovet i valgkampen å skrote Obamas helsereform. Allerede på fredag viste han at han mener alvor.

Grunnen til at Trump inviterte pressen til Det ovale kontor fredag kveld var ikke for å betrakte gullgardiner eller en Churchill-byste, men for å observere at han signerte tre viktige dokumenter.

To av dem kommer i punkt 3 i denne artikkelen. Den tredje var denne: En såkalt presidentordre (executive order) der Trump går langt i å svekke president Obamas helsereform.

Ordren, som består av syv avsnitt, gir føderale helsemyndigheter vide fullmakter til å bruke det de har av midler for å motvirke helsereformen.

I seg selv utgjør ikke Trumps presidentordre noen betydelig endring i politikken – det må Kongressen gjennomføre – men det er et tydelig signal om at at presidenten mente alvor da han i valgkampen lovet å avskaffe Obamas helsereform.

Denne helsereformen, som ble innført i 2010, har hittil sørget for at 20 millioner flere amerikanere har tilgang til helsetjenester. Republikanerne mener at ordningen er for dyr og at den gir det føderale statsapparatet for mye makt.

3. To generaler er satt i posisjon

General John F. Kelly ble sverget inn som USAs minister for nasjonal sikkerhet av visepresident Mike Pence fredag kveld.

De to andre dokumentene Trump signerte, sørget for at USA nå har en ny forsvarsminister og en ny sikkerhetsminsiter.

De pensjonerte generalene Jim Mattis og John F. Kelly er personer som begge de store partiene har kunnet samle seg bak, og begge ble også vedtatt med overveldende flertall i Senatet tidligere fredag kveld.

Så fort Trump signerte papirene i Det ovale kontor, sørget han dermed for at to viktige posisjoner i adminsitrasjonen hans var formelt besatt.

Flere av de andre posisjonene, inkludert jobbene som utenriksminister og justisminister, vil trolig bli gjenstand for betydelig debatt i Senatet før Trumps kandidater kan begynne i stillingene sine.

Det er uvanlig at en president begynner i jobben med kun to regjeringsmedlemmer på plass. Til sammenligning hadde president Obama syv posisjoner bekreftet i Senatet på sin første dag i 2009.

4. Klimaendringer? Hvilke klimaendringer?

Nesten all informasjon om klimaendringer har forsvunnet fra nettsidene til Det hvite hus.

Klokken 12:00 på fredag skiftet presidentmakten hender fra Barack Obama til Donald Trump. Omtrent samtidig forsvant nesten all informasjon om klimaendringer fra nettsidene til Det hvite hus.

Det er ikke uvanlig at informasjon på presidentens offisielle sider endrer seg i et maktskifte, men det oppfattes likevel som et tegn i tiden at Trumps administrasjon ikke finner det nødvendig å informere om klimaendringer på sine nettsider.

Informasjon om LHBT-rettigheter, en viktig del av Obamas presidentskap, forsvant også fra nettsidene til Det hvite hus da Trump ble president.

Her kan du høre vår ferske podkast som analyserer Donald Trumps innsettelsestale. Sier den noe om hva slags president han blir?

Lytt til denne ukens podkast i spilleren under, på SoundCloud, i Itunes eller fra vår RSS-strøm.

Trump har kalt klimaendringene en «bløff» og har nominert flere klimaskeptikere til viktige posisjoner i administrasjonen sin – inkludert til jobben som miljøvernminister.

5. Satt en støkk i USAs allierte

Donald Trump holdt en oppsiktsvekkende tale like etter at han ble sverget inn som president.

Donald Trump benyttet seg ofte i valgkampen av slagordet «America First», et uttrykk som tidligere var mest kjent fordi det ble brukt av Charles Lindbergh og en gruppe mennesker som ikke ønsket at USA skulle gå til krig mot Nazi-Tyskland under andre verdenskrig.

I innsettelsestalen dukket uttrykket opp på nytt.

– Heretter blir det bare Amerika først. Amerika først. Alle avgjørelser om handel, skatt, immigrasjon og utenrikspolitikk vil bli tatt med tanke på å gavne amerikanske arbeidere og amerikanske familier. Vi må beskytte våre grenser fra herjingen fra land som lager produktene våre, stjeler selskapene våre og ødelegger arbeidsplassene våre, sa Trump.

Ikke nok med at dette var et nærmest direkte angrep på land som Mexico og Kina – det var også et klart budskap til samtlige andre land i verden om at en ny tid er i emning.

– Beskyttelse vil føre til stor velstand og styrke, fortsatte Trump.

Utenlandske ledere har naturlig nok vært forsiktige i sine reaksjoner, men velrennomerte Ian Bremmer, som leder tankesmien Eurasia Group, oppsummerte greit på Twitter:

– Det har aldri blitt holdt en like nasjonalistisk tale av en amerikansk president i etterkrigstiden, skriver han.

Og legger til:

– Så lenge ingen i utlandet hører på, bør alt være greit.