Verden

Det hvite hus hevder rekordmange så Trump bli tatt i ed. Faktasjekken viser at det er feil.

En sammenligning av bilder tatt ved innsettelsesseremonien til Donald Trump i 2017 (til venstre) og Barack Obama i 2009 (til høyre). Begge bildene er tatt like før seremoniene startet.

Lørdag hevdet Det hvite hus at pressen lyver om hvor mange som møtte opp for å se Donald Trump bli innsatt som president. Søndag opplyser de at deres tall er «alternative fakta».

  • Nina Selbo Torset
    Journalist

Den nye pressesjefen i Det hvite hus, Sean Spicer, gikk til frontalangrep på pressen i sin første pressebriefing etter at Donald Trump ble innsatt som USAs 45. president.

Bakgrunnen er at flere medier har videreformidlet bilder som viser at langt færre møtte opp for å se Trump ble tatt i ed enn da Barack Obama ble innsatt i 2009. Spicer mener pressen bevisst publiserer feilaktige opplysninger for å ramme presidenten.

  • Ett løfte fra Trump fikk børsene til å stige: Dette er problemene presidenten må løse.

– Det var det største publikumet som noen gang har vært til stede på en innsettelse, punktum. Både når det gjelder personlig oppmøte og rundt om i verden, sa Spicer på pressebriefingen lørdag kveld.

«Alternative fakta»

Rundt et døgn senere sier rådgiver til Trump, og kampanjesjef under valgkampen, Kellyanne Conway at pressesjef Spicer ga «alternative fakta» da han beskrev publikumet under innsettelsen fredag ettermiddag som «det største noensinne», skriver NBC News.

– At tallene ikke stemmer undergraver troverdigheten til hele Det hvite hus’ pressekontor allerede første dag, uttaler NBC-nyhetsverten i intervjuet før Conway svarer:

– Ikke vær så overdramatisk. Sean Spicer, vår pressesjef, ga «alternative fakta» på det.

– En million, halvannen million

Også Trump mener pressen har løyet om oppmøtet på hans innsettelsesseremoni.

– Det så ut som en million, halvannen million mennesker, sa Trump da han besøkte hovedkvarteret til etterretningstjenesten CIA lørdag. Presidenten hevdet folkemengden var så stor at den gikk helt ned til Washington-monumentet.

Hva er riktig? Flere medier, inkludert nyhetsbyrået Reuters, Washington Post, CNN og The Guardian, har pekt på flere faktiske feil i påstandene fra Trump og hans pressetalsmann.

Trumps pressesjef Sean Spicer viste frem bildet til høyre for å understreke sitt poeng om at mange var til stede da den nye presidenten ble tatt i ed.

Påstand 1: Største publikummet noensinne

Etter å ha kritisert pressen for å ha publisert ubekreftede oppmøtetall, understreket Trumps pressesjef at det ikke finnes offisielle tall fra myndighetene.

Så hevdet han at «det var det største publikumet som noen gang har vært til stede på en innsettelse».

Fakta: Hverken politiet, sikkerhetstjenestene eller National Park Service, som kontrollerer området, har gått ut med eksakte tall på hvor mange som møtte opp for å se Trump bli tatt i ed. Pressesjefen kan derfor ikke slå fast at det aldri har vært flere til stede på en innsettelse. Ifølge en ekspert The New York Time har snakket med har anslått publikumstallet til mindre enn 200.000 mennesker.

Myndighetene i Washington estimerte at 1,8 millioner deltok på Barack Obamas innsettelse i 2009. Oversiktsbilder tatt fra toppen av Washington-monumentet viser at det var færre mennesker på Trumps innsettelse.

Foreløpige beregninger fra analyseselskapet Nielsen viser også at Trumps seremoni hadde færre TV-seere enn Obamas i 2009. Hoteller i området har for øvrig opplyst at de hadde ledige rom, noe som er uvanlig for en så stor begivenhet.

Påstand 2: Folk helt ned til Washington-monumentet

President Trump hevdet folkemengden under innsettelsen strakte seg helt ned til Washington-monumentet.

Fakta: Oversiktsbildene viser at Trump tar feil.

Videoen nedenfor, publisert av PBS, viser at området foran U.S. Capitol aldri var fullt i løpet av fredagen.

Påstand 3: Første gang man brukte matter

Pressetalsmann Spicer hevdet også at det i år for første gang ble brukt matter for å beskytte gresset. Han mener det gjorde at det ser ut som det var færre folk til stede enn det i virkeligheten var.

Bildet er tatt 19. januar 2013, dagen før Obama ble innsatt som president for andre gang, og viser at matter ble brukt for å beskytte gresset.

Fakta: Det ble brukt matter også under Obamas andre innsettelsesseremoni for fire år siden. Se bildet til venstre.

Påstand 4: Flere reiste med T-banen enn i 2013

Da pressetalsmannen forsøkte å overbevise pressen om at Trump hadde bedre oppmøte enn Obama, påsto han blant annet at flere reiste med T-banen i 2017 enn i 2013.

Fakta: Spicers påstand stemmer ikke med transportmyndighetenes egne tall. Til Washington Post opplyser de at 570.000 reiste kollektivt i løpet av fredag. Det er betydelig færre enn under Obamas innsettelser i 2009 og 2013, da henholdsvis 1,1 millioner og 780.000 mennesker reiste kollektivt.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. USA
  3. Presidentvalget i USA