Verden

USA-ekspert: – Det er bare å spenne sikkerhetsbeltet, dette blir spennende

– Hvordan dette går er ikke godt å si. Det er bare å spenne sikkerhetsbeltet og følge med, dette blir spennende, sier professor Geir Lundestad om USA under Donald Trump.

Neste fredag blir Donald Trump innsatt som ny president. Geir Lundestad mener han fremdeles opptrer som om han driver valgkamp.
  • Stein Erik Kirkebøen
  • Kjetil Hanssen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Geir Lundestad, professor i amerikansk historie og tidligere direktør ved Nobelinstituttet, er like spent og usikker som de fleste andre på hvordan den nye æraen i USA kommer til å arte seg etter å ha fulgt onsdagens pressekonferanse med den påtroppende presidenten.

– Måneder etter at han ble valgt og dager før han blir innsatt som president opptrer Trump fortsatt som om han driver valgkamp med twittermeldinger og udokumenterte påstander. Ett eksempel er Obamacare, som han angivelig fort skal endre til noe som er billigere og bedre. Det hevder han uten at det er gjort en eneste utredning eller at han sier noe om hvordan det nye skal bli. Han blir nok tvunget til å endre stil når han bli innsatt, omstendigheten vil tvinge ham til det. Hvordan det går, blir spennende å se, sier Lundestad.

  • Aftenpostens utenrikskommentator Frank Rossavik: Nå får Trump smake sin egen medisin. Men hvilken effekt får det?

– Legger ikke vekk boksehanskene

Forsker og USA-ekspert Hilmar Langhelle Mjelde ved Universitetet i Bergen sier seansen onsdag var «klassisk Trump».

– Det ene øyeblikket fyller han presidentkappen til det fulle ved å utstråle autoritet og svare behersket for seg. Det neste øyeblikket er han kranglete og gjenstridig. Trump har ikke tenkt å legge vekk boksehanskene selv om han er blitt president. Det er denne tosidigheten som gjør at velgerne ser han som autentisk, dristig og sterk, mens kritikerne ser han som ustabil, sier Mjelde.

Presidenten og spionene

Lundestad tror problemene blir størst i forholdet til etterretningstjenestene.

– Han avviser dem, uten si noe om hva han selv bygger på. Han ligger i skarp konflikt med folk han stort sett skal møte daglig. Det spøkes jo med at det på morgenmøtene blir han som forteller dem hvordan verden er, i stedet for at de informerer presidenten, sier Lundestad.

Svein Melby som er USA-ekspert og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, er også bekymret for dette forholdet:

– Trump mer enn antydet at amerikansk etterretning står bak lekkasjen om at russerne sitter på kompromitterende informasjon om ham. Han antydet også at han kunne komme til å skifte ut ledelsen. Et slikt grep vil kunne utfordre legitimiteten til organisasjoner som skal ivareta landets sikkerhet, uten å skjele til politiske motiver. Hvem skal Trump lytte til om han ikke skal lytte til etterretningsorganisasjonene? Konflikten synes å være mer intens enn noen gang, sier Melby til NTB.

Mjelde tror forholdet til etterretningen kan bli bedre etter hvert.

– Etterretningen gir ham unik informasjon som lar ham agere først i de fleste situasjoner, så han trenger den. Forholdet til etterretningsmiljøet vil nok bedre seg når han innsetter sine egne folk til å lede det. Det er jo alltid et lag av politisk utnevnte på toppen av karrièrebyråkratene, sier Mjelde.

- Ikke redd for å sparke folk

Lundestad tror det kommer til å bli mange og hyppige utskiftninger i kretsene rundt presidenten.

– Det må rett og slett gå seg til. Når konflikten kommer, kan det i verste fall ende med at noen må gå. Og presidenten sitter. Han er ikke redd for å sparke folk. I valgkampen brukte han tre sett med rådgivere. Det kan nok bli noen som må gå på veien videre også.

Kan få fart på økonomien

På ett område har Lundestad tro på at Trump kan lykkes.

– Jeg tror han kan lykkes med å få fart på økonomien. Hans oppskrift med skattelettelser og store infrastrukturprosjekter vil føre til det. Og det vil glede hans utrolig lojale velgere. Selv om det også vil føre til økte budsjettunderskudd, sier Lundestad.

Mjelde tror onsdagens pressekonferansen til en viss grad er et signal om hvordan presidentepoken blir.

– Den offentlige dimensjonen ved presidentskapet hans vil bli slik. Men bak lukkede dører pågår det mer konvensjonelle prosesser, hvor stabssjefen og visepresidenten jobber med blant andre Kongressen på konvensjonelt vis. Hans presidentskap vil nok ligne på Reagans sånn sett – en president som tar seg særlig av den eksterne kommunikasjonen, mens D.C.-innsidere håndterer Kongressen, sier han.

Les mer om

  1. Obamacare
  2. USA
  3. Donald Trump
  4. Etterretning