Verden

Migranter og flyktninger gikk på motorvei i Danmark

Minst 800 flyktninger er kommet til Danmark det siste døgnet. Et tog av voksne og barn var lenge på vei til Sverige til fots langs landets motorveier.

Syriske flyktninger går fra Rødby i Danmark mot Sverige.
  • Tine Dommerud
    Tine Dommerud
    Journalist
En stor gruppe flyktninger går på motorveien i Danmark. Målet er Sverige.

Minst 800 flyktninger er kommet til Danmark det siste døgnet. Av disse har 166 avstått fra å søke asyl i Danmark. Flyktningene sier at de vil videre og søke asyl i andre land, noe de i henhold til Dublin-konvensjonen ikke har anledning til.

Samtidig åpner Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen for å ta i mot flere asylsøkere, i følge NTB.

Mødre og fedre med barn på skuldrene gikk mandag ettermiddag langs motorveien i Danmark. Flyktningene og migrantene ville til Sverige, og de startet på en 160 kilometer lang tur som i første omgang tar dem til København, der Øresund-forbindelsen forbinder Danmark med Malmö i Sverige.

Ifølge Svenska Dagbladet ble de bedt om å gå til et hotell i nærheten av dansk politi. De svarte med å sette seg ned i protest, for senere å snu og gå sørover igjen.

Sovet på gaten

Laila Saied, som er ingeniør fra Syria, sier at hun har reist gjennom Europa i én måned med sin mann og to barn, med Sverige som mål.

– Jeg har sovet på gaten. Jeg har vært på sjøen med barna mine, sa hun til dansk TV mens hun gikk langs motorveien.

Ifølge Lars Løkke Rasmussen, Danmarks statsminister, har rundt 400 flyktninger kommet til Danmark det siste døgnet. Ingen av dem vil få reise videre til Sverige.

Tog holdes igjen

– Vi kan ikke bare ignorere våre forpliktelser og sende dem til Sverige. Da ville vi ha gjort som mange andre land, og det er grunnen til at asylsystemet i Europa er under massivt press, sa Løkke på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Det lokale danske politiet holder i følge Jyllandsposten et tog med flyktninger igjen i Rødby.

Toget skulle egentlig ankommet Københavns sentralstasjon tidlig mandag ettermiddag. Lokale hjelpere er på plass i København for å ta imot flyktningene med mat og drikke.

Samtidig varslet Danmarks statsminister at landet vil ta i mot flere asylsøkere. Det skjer i kjølvannet av dialog med tyske myndigheter, melder Jyllandsposten.

— Danmark vil ikke la flyktningene som er kommet til landet, få reise videre til Sverige. De må registreres i Danmark, slik reglene tilsier, sier Lars Løkke Rasmussen.

  • Hvorfor øker strømmen av flyktninger så mye nå? Her er fire årsaker.

Roper «Malmø,Malmø»

Ifølge Politikens reporter Frederik Kulage roper flyktningene og migrantene «Malmø, Malmø» mens de går, men det er ellers en udramatisk situasjon.

Mange av dem sier de har familie i Norge, Finland og Sverige.

— De vil videre til Sverige, de vil ikke være i Danmark, sier Kulage til Politiken.

Stort politioppbud langs motorveien

Stemningen er hektisk, men god, ifølge reporteren.

Søndag kveld kom hundrevis av flyktninger og migranter til Rødby havn. De kom med ferge og tog, og i følge Jyllandsposten skapte dette tumulter i byen.

Artikkelen fortsetter under kartet.

Rødby

Mange av flyktningene besluttet mandag morgen å begynne å gå. De skal ha fryktet at de ikke ville komme seg videre eller at de ville bli registrert av dansk politi.

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa