Verden

Storbritannias prins Philip er død

Det bekrefter det britiske kongehuset.

 • Solveig Ruud
  Solveig Ruud
  Journalist

Prins Philip ble 99 år gammel og ville blitt 100 år i juni. Han har vært dronning Elisabeths mann gjennom 73 år.

– Det er med dyp sorg Hennes Majestet Dronningen kunngjør dødsfallet til sin elskede mann, Hans Kongelige Høyhet prins Philip, hertugen av Edinburgh, heter det i en pressemelding fra den britiske slottet.

Der opplyses det at han sovnet stille inn på Windsor Castle fredag morgen.

– Kongefamilien slutter seg til folk rundt i verden som sørger over tapet, heter det videre.

Prins Philip gjennomgikk en vellykket hjerteoperasjon så sent som i begynnelsen av mars. Før den var det kjent at han hadde hatt en infeksjon.

– Våre kondolanser går til det britiske folk

Det norske kongehuset uttrykker stor sorg over bortgangen.

– Kongehuset har med stor sorg mottatt budskapet om at Hans Kongelige Høyhet Hertugen av Edinburgh er gått bort, skriver kongehuset i en uttalelse.

– Våre tanker går til dronning Elizabeth og den nærmeste familie ved prins Philips bortgang. Våre kondolanser går også til det britiske folk, sier kong Harald.

Kongen har besluttet at det i forbindelse med dødsfallet skal flagges på halv stang fra Slottsbalkongen fredag og på begravelsesdagen.

Fra bryllupet mellom daværende prinsesse Elizabeth og hertugen av Edinburgh i 1947.

Født i Hellas

Prins Philip ble født på den greske øya Korfu 10. juni 1921, som sønn av prins Andreas av Hellas og Danmark og dronning Victorias oldebarn Alice av Battenberg.

Året etter ble prins Philips onkel, kong Konstantin I av Hellas, tvunget til å abdisere, og prins Andreas ble fengslet av landets nye militære makthavere.

Prinsen fikk noen måneder senere forlate Hellas, med ordre om aldri å vende tilbake. Familien slo seg ned i Paris, der Philip vokste opp.

Prins Philip snakket flytende tysk, fransk og engelsk. Til tross for at han var født som prins av Hellas og Danmark, behersket han ikke dansk, og han forsto bare noe gresk.

Etter endt skolegang i Frankrike, Tyskland og Storbritannia vervet Philip seg i 1939 som 18-åring i den britiske marinen.

Han ga avkall på sine titler som prins av Hellas og Danmark før han giftet seg med Elizabeth i 1947. Han tok da etternavnet Mountbatten, som er en oversettelse av Battenberg.

Møttes i Danmark

Elizabeth hadde møtt sin tilkommende mann i 1934 og 1937 på slektstreff i Danmark. Hun ble forelsket, de begynte å brevveksle, og det endte altså med et langt ekteskap.

Etter endt krigsinnsats, der han tjenestegjorde i Middelhavet og Stillehavet, fikk Philip tillatelse fra kong George VI til å gifte seg med prinsessen.

Bryllupet sto i Westminster Abbey 20. november 1947.

Spørsmålet om Philip var prins av Storbritannia, var i begynnelsen uavklart, men i 1957 bestemte dronningen at han også skulle bære tittel som britisk prins.

Han og dronning Elizabeth fikk fire barn: Charles (1948), Anne (1950), Andrew (1960) og Edvard (1964).

Jordnær og sleivkjeftet

Prinsen har gjennom årene vært æresmedlem og høy beskytter for nærmere 800 organisasjoner, men hadde ellers en tilbakeholden rolle og var som oftest å se et par skritt bak sin kone.

Prins Philip var kjent som en ivrig sportsentusiast. Han spilte polo, seilte og var med på å fremme kjøring med hest og vogn som idrett.

Han var kjent for å være både jordnær og sleivkjeftet, og han hisset på seg alt fra australske urinnvånere til overvektige canadiere.

Seg selv omtalte han ved ett tilfelle som «en fordømt amøbe», med henvisning til den rollen han spilte ved det britiske hoffet.

Erklærte seg som pensjonist i 2017

I likhet med de fleste andre medlemmene av det britiske kongehuset har prins Philip vært gjenstand for en rekke rykter og spekulasjoner opp gjennom årene, alle ivrig videreformidlet av britisk tabloidpresse.

I august 2017 gjennomførte prinsen sitt siste offisielle oppdrag alene for det britiske kongehuset. Han kunngjorde da at han hadde gått inn i pensjonistenes rekker.

Året etter gjennomgikk han en vellykket hofteoperasjon, og 20. desember i 2019 ble han innlagt på sykehus for observasjon og behandling av en tidligere tilstand, som det het i kunngjøringen fra Buckingham Palace.

Gjennom 2020 og 2021 opplevde han ytterligere helseproblemer, og han ble innlagt på sykehus 17. februar. Etter en infeksjon og en vellykket hjerteoperasjon ble han utskrevet 16. mars.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5