Fem døde og flere skadet etter angrep i Wien. En av angriperne sympatiserte med IS.

Fire sivile og en gjerningsperson er døde etter at tungt bevæpnede personer skjøt mot personer på seks forskjellige steder i Wien. Flere gjerningspersoner er på flukt.

Politiet blokkerte en gate etter angrepet i Wien mandag.

To menn og to kvinner ble drept i angrepet i Østerrikes hovedstad mandag. I tillegg er en gjerningsperson død. Det opplyser nyhetsbyrået Reuters tirsdag morgen.

Angrepet startet i en del av byen kjent for sitt uteliv. Gjerningspersonene startet å skyte vilkårlig inni og utenfor barer, sier Wien-ordfører Michael Ludwig til nyhetsbyrået APA. Totalt ble seks ulike steder angrepet. En angriper var utstyrt med et bombebelte som ifølge politiet viste seg å være falskt..

14 personer er skadet. Noen av dem kjemper for livet, sier Østerrikes kansler i sin siste oppdatering til Reuters. En politibetjent er blant de skadede, ifølge politiet.

En av angriperne sympatiserte med IS, ifølge Østerrikes innenriksminister Karl Nehammer. Angrepet var et mislykket forsøk på å svekke og skape splittelse i demokratiet, sier han ifølge Reuters.

Politiet har pågrepet flere personer, men det er ikke bekreftet hvilken rolle de har hatt. To personer er arrestert i byen St. Pölten, ifølge APA. Det er en times kjøretur fra Wien.

– Dette vil få konsekvenser, sa innenriksministeren på en pressekonferanse.

Profesjonelt forberedt

Folk som var ute i gatene, ble bedt om å søke dekning og å unngå kollektivtransport. I luften holdt flere helikoptre oppsyn, og tjenestemenn ropte at folk skulle trekke bort fra gatene og inn i bygninger.

Tirsdag morgen gjentok ministeren beskjeden om at folk må holde seg hjemme.

Spesialenheter er satt inn for å lete etter gjerningsmennene, som politiet i Wien har beskrevet som «veldig godt utstyrt med automatvåpen» og var «profesjonelt forberedt».

Østerrikes kansler Sebastian Kurz har kalt det et «avskyelig terrorangrep».

Innngangen til et parkeringshus ble truffet av skuddsalvene fra angrepet.

Startet ved synagogen

Hendelsene startet i 20-tiden mandag med et angrep i nærheten av en synagoge i Seitenstettengasse i gamlebyen, ifølge avisen Kronen Zeitung. Det var tirsdag morgen uklart om angrepet hadde et antisemittisk motiv.

Den jødiske menigheten i Wien ba mandag alle medlemmer om å holde seg innendørs.

Flere skudd mot synagogen like før klokken 20 mandag kveld, ifølge øyenvitner. Den tyske TV-stasjonen NTV meldte at det ble hørt rundt 50 skudd.

Politifolk med skuddklare våpen i nærheten av åstedet i Wien.

Rabbiner: Skjøt mot barene

Nyhetsbyrået AP har møtt rabbiner Schlomo Hofmeister. Han forteller at han så minst én person som skjøt mot mennesker som satt utenfor barene.

– Det ble løsnet minst 100 skudd rett utenfor bygget vårt, sier Hofmeister.

Rabbiner Schlomo Hofmeister mener han så en av gjerningsmennene.

Han sier det var flere folk ute enn vanlig nå for tiden og begrunner det med at de fra og med tirsdag stenger alle puber og restauranter for å slå ned koronasmitten.

Politibiler og ambulanser ved åstedet i Wien.

Politiet oppfordret folk til å holde seg borte fra sentrum og ikke dele videoer og bilder på sosiale medier.

Flere videoer som skal være fra angrepet sirkulerer nå i sosiale medier.

Én av disse viser folk som løper i de brosteinsbelagte gatene. En annen viser en person som ligger i en blodpøl utenfor en restaurant.

En annen svært dramatisk seanse viser at to sortkledde personer som ser ut som politifolk havner i en skuddveksling. Videoen viser at den ene av dem faller i bakken.

Statsledere fordømmer

Statsminister Erna Solberg er blant flere europeiske ledere som har fordømt angrepet.

– Forferdelige angrep i Wien. Mine tanker er med ofrene, deres familier og det østerrikske folk. Vi må stå sammen mot hat og vold, skriver Solberg i en Twitter-melding på engelsk.

Frankrikes president Emmanuel Macron skriver på Twitter at «våre fiender trenger å vite hvem de har med å gjøre».

USAs president Donald Trump kaller det et «avskyelig terrorangrep» og skriver at deres bønner er med folket i Wien.

– Disse grusomme angrepene mot uskyldige mennesker må stoppe. USA står med Østerrike, Frankrike og hele Europa i kampen mot terrorister, skriver Trump på Twitter.