Verden

Norge og Angola skal samarbeide mer

En ny avtale mellom Norge og Angola skal sørge for at det jevnlig blir holdt politiske samtaler mellom de to landene.

  • NTB

Avtalen skal undertegnes onsdag, når utenriksminister Børge Brende (H) møter sin angolanske kollega Georges Chikoti.

Den skal sikre at «globale og regionale spørsmål av felles interesse» blir tatt opp på politisk nivå, opplyser kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i Utenriksdepartementet til NTB.

UD ønsker imidlertid ikke å gå nærmere i detalj om avtalen.

I søkelyset

Bakteppet er Angolas rolle som Norges viktigste handelspartner på det afrikanske kontinentet. I år er det 25 år siden Statoil etablerte seg i det oljerike landet, der også en rekke andre større norske aktører har bygd seg opp.

Det siste halvåret har imidlertid Statoils virksomhet vært i søkelyset på grunn av flere tvilsomme innbetalinger til Angolas statlige oljeselskap Sonangol, blant annet flere hundre millioner kroner til et forskningsinstitutt som foreløpig ikke eksisterer annet enn på papiret.

Utbetalingene var en del av prisen for å få tildelt en kontrakt som operatør på et av Angolas oljefelt.

Det gjør ikke saken lettere at over 70 prosent av Angolas befolkning lever i dyp fattigdom, mens oljerikdommen har fylt lommene til landets elite, med president José Eduardo dos Santos og hans familie i spissen.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har stilt olje- og energiminister Tord Lien (Frp) en rekke spørsmål om saken, men uten å komme til bunns i den.

Åpen dialog

Avtalen mellom Norge og Angola kommer i stand i forkant av det nordisk-afrikanske utenriksministermøtet, som starter i Oslo fredag.

Møtet holdes hvert år og skal være en uformell og åpen dialog om aktuelle temaer av betydning for både Norden og Afrika.

I år vil blant annet utenriksministrene fra Angola, Ghana, Lesotho, Mali, Mosambik, Senegal, Somalia, Sør-Afrika, Tanzania, Zambia, Sverige og Island delta. Fra Finland kommer handelsministeren, mens Danmark sender en statssekretær.

Ansvaret for arrangementet går på rundgang. Det er sju år siden Norge sist var vertskap. (©NTB)

Les mer om

  1. Oslo
  2. Angola
  3. Børge Brende
  4. Utenriksdepartementet (UD)
  5. Equinor
  6. Afrika