Kongo gir milits skylden for drapet på italiensk ambassadør

Italias ambassadør til Kongo, sjåføren og livvakten hans ble mandag drept i et angrep mot en nødhjelpskolonne. Kongo hevder en rwandisk hutumilits sto bak.

Fredsbevarende soldater fra FN fjerner de døde fra området der en kolonne fra Verdens matvareprogram (WFP) ble angrepet i Nyiragongo mandag.

Ifølge de første meldingene ble ambassadør Luca Attanasio såret da væpnede menn angrep en kolonne fra Verdens matvareprogram (WFP) nord for Goma øst i Kongo.

Ambassadøren var på vei fra Goma for å besøke et skoleprosjekt i regi av WFP i Rutshuru.

Kort tid senere bekreftet italiensk UD at både ambassadøren og hans italienske livvakt, politimannen Vittorio Iacovacci, ble drept.

Også den kongolesiske sjåføren ble drept, ifølge lokale kilder.

Italias ambassadør til Kongo, Luca Attanasio, etterlater seg kone og tre barn.

De sårede ble brakt til et FN-sykehus i nærheten.

Klarert som trygg vei

Ifølge WFP brukte kolonnen en vei som tidligere var klarert for transport uten sikkerhetseskorte. Organisasjonen forsøker nå å finne ut hva som skjedde.

Angrepet skjedde i samme område som to briter ble bortført i 2018, ifølge Mambo Kaway, som leder en lokal samfunnsgruppe.

Italias president Sergio Mattarella fordømmer angrepet i Nord-Kivu og beskriver det som feigt.

– Den italienske republikken sørger over disse som tjente landet og mistet livet, sier Mattarella i en uttalelse.

Fryktet milits

Samme kveld kom Kongos innenriksdepartement med en skriftlig kunngjøring der det hevdes at den rwandiske FDLR-militsen sto bak.

FDLR ble opprettet i Øst-Kongo i 2000 av hutuer fra Rwandas tidligere regjeringshær og Interhamwe-milits, som seks år tidligere sto bak folkemordet på rundt 800.000 mennesker i Rwanda, i hovedsak fra tutsi-minoriteten.

Militsen har siden spredt terror i Øst-Kongo og anklages for drap, massevoldtekter og andre overgrep mot sivilbefolkningen.

Den italienske politimannen Vittorio Iacovacci, som ble drept i angrepet i Kongo sammen med en sjåfør fra Kongo og Italias ambassadør.

– En kolonne fra Verdens matvareprogram (WFP) ble offer for et væpnet angrep utført av medlemmer av Demokratiske styrker for frigjøringen av Rwanda (FDLR), skriver departementet.

Der oppgir også at fire personer ble bortført, hvorav en er gjenfunnet.

Skuddveksling

Nord-Kivu-guvernør Carly Nzanzu Kasivita sier at angriperne tok kontroll over kjøretøyene og førte dem ut i bushen, men at lokale så dem og varslet myndighetene.

Hæren og vakter i Virunga nasjonalpark kom dermed til unnsetning. En talsmann for nasjonalparken sier det trolig var snakk om et forsøk på å bortføre FN-personell.

Hjembyen Limbiate utenfor Milano flagget mandag på halv stang for ambassadør Luca Attanasio, som ble drept sammen med livvakten sin og en sjåfør i et angrep på en nødhjelpskolonne i Kongo.

– Det oppsto en skuddveksling. Angriperne skjøt mot ambassadøren og livvakten, sier Kasivita.

Landets utenriksminister Marie Tumba Nzenza har sendt sine kondolanser til Italia og lovet at kongolesiske myndigheter skal gjøre alt den kan for å etterforske drapene og finner ut hvem som står bak.

Grenseland

Flere væpnede grupper opererer i Virunga-nasjonalparken, som ligger i grenseområdet mot Uganda og Rwanda og er berømt for sine gorillaer. Nærmere 200 parkvoktere er drept i nasjonalparken de siste 20 årene.

I november i fjor ble over 30 mennesker drept i det lokale myndigheter betegnet som en massehenrettelse av sivile i området. En ytterliggående ugandisk islamistgruppe anklages for å ha stått bak.

Over 2.000 sivile ble drept i den østlige delen av Kongo i fjor. Området har i en årrekke vært herjet av et mylder av brutale militsgrupper, noe som også har ført til at 5,2 millioner mennesker er drevet på flukt.

Luca Attanasio var 43 år gammel og karrierediplomat. Han etterlater seg kone og tre barn.