Verden

Trump kritiserer høyesterett for å tillate innsyn i skatten hans

USAs høyesterett har påført Donald Trump et stort nederlag ved å avvise hans forsøk på å holde skattemeldingene sine hemmelige. Nå får påtalemyndigheten innsyn.

Høyesterett har bestemt at Donald Trumps skattemeldinger kan utleveres til påtalemyndigheten i New York, et alvorlig slag for den tidligere presidenten.
  • NTB

Trump kaller etterforskningen i New York, der påtalemyndigheten nå får se hans skattemeldinger, for «en fortsettelse av den største politiske heksejakten i vårt lands historie».

– Høyesterett skulle aldri ha latt denne «fisketuren» skje, men det gjorde de, sier han i en uttalelse etter mandagens kjennelse.

De siste årene har Trump kjempet på mange fronter for å kunne skjerme sine inntektsforhold for alle offentlige etater. Blant dem som har krevd skattemeldingene utlevert, er statsadvokat Cyrus Vance på Manhattan i New York.

Skatt og forsikring

Vance, som er demokrat, har siden 2019 forsøkt å få fatt i Trumps skattemeldinger i forbindelse med en etterforskning.

Anklagene mot den tidligere presidenten og eiendomsmogulen er foreløpig uklare, men ifølge The New York Times tyder rettsdokumenter på at han etterforskes for skatte- og forsikringskriminalitet.

En føderal ankedomstol ga i fjor høst grønt lys til at påtalemyndigheten i New York kunne få innsyn i den daværende presidentens skattemeldinger. Trumps advokater anket kjennelsen til høyesterett, men mandag ble det klart at de ikke vant ikke fram. Høyesterett avviste anken uten noen kommentar.

Sluttstrek

Det betyr at det settes foreløpig sluttstrek for en lang juridisk tautrekking som allerede har vært innom høyesterett en gang tidligere i prosessen.

Men det innebærer ikke at skatteopplysninger blir offentliggjort for alle og enhver.

Hos påtalemyndigheten i New York vil disse dokumentene inngå i en bredere gransking av Trumps økonomiske disposisjoner og i lang tid berøre hans tilværelse som ekspresident.

– Fisketur

Ekspresidentens advokater har argumentert for at begjæringen om innsyn er å regne som politisk trakassering og at kravet er for omfattende. Dette har høyesterett valgt å se bort fra.

Trump fikk stor oppmerksomhet da han under valgkampen i 2016 brøt med en langvarig tradisjon og nektet å gi offentligheten innsyn i sine skatteopplysninger. Det skapte også spekulasjoner om hvorvidt Trump hadde noe å skjule.

Lekkasjer under valgkampen

Før fjorårets presidentvalg publiserte The New York Times flere artikler basert på en lekkasje om Trumps skattemeldinger. Blant avsløringene var at Trump kun hadde betalt 750 dollar (knapt 6.500 kroner) i føderal inntektsskatt i 2016. Det skyldtes blant annet at han hadde ført opp enorme tap som nedskrivninger.

Avisen skrev også at Trump ikke betalte inntektsskatt i 10 av de 15 årene før han ble valgt som president.

Selv kalte Trump avsløringene for falske nyheter.

– Jeg har betalt massevis, og jeg har også betalt massevis av skatt på delstatsnivå. De skriver bare negative historier, lød Trumps kommentar.

Vances etterforskning pågår bak lukkede dører foran en storjury. Det er uklart om den vil føre til straffeforfølgelse, noe som i så fall vil være første gang for en tidligere amerikansk president.

Mandag meldte nettstedet Axios at Trump neste helg vil kunngjøre at han blir Republikanernes «antatte» kandidat i 2024.

Flere etterforskninger

Trump står potensielt overfor flere juridiske utfordringer etter at han ble frikjent i riksrettssaken i Senatet for anklager om at han oppildnet til stormingen av Kongressen 6. januar.

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, tilhørte mindretallet som sikret frikjennelse, men han sa samtidig at Trump som sivilperson er ansvarlig for alt han gjorde som president.

Tidligere i februar åpnet påtalemyndigheten i Georgia etterforskning av «forsøk på å påvirke» presidentvalget i delstaten.

Les også

  1. New York Times: Hittil ukjent Trump-bankkonto

  2. Kan Biden klare det umulige? Noen Trump-velgere vil gi ham en sjanse.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Donald Trump
  3. Høyesterett