Verden

– Minst 19 drept ved bording av hjelpekonvoi

LARNACA/OSLO (Aftenposten.no): Minst 19 personer skal ha blitt drept da israelske soldater bordet den internasjonale hjelpekonvoien på vei mot Gaza.

 • Jørgen Lohne

Les også:

Militæraksjonen ble iverksatt i morgentimene mandag, da skip i hjelpekonvoien ble bordet av israelske elitesoldater fra helikopter og lettbåter.

Konvoien var på vei til Gaza med 10.000 tonn hjelpeforsyninger. Det var flere hundre propalestinske aktivister om bord.

Minst ett av de seks skipene i konvoien ble bordet, og ifølge israelsk TV skal 19 personer ha blitt drept i sammenstøtene mellom soldater og aktivister.

Uklart om dødstall

Andre medier oppgir andre dødstall, og den israelske hæren bekrefter at over ti av aktivistene på konvoien er drept i sammenstøtene, som fant sted vel 65 kilometer fra kysten av Gaza.

Yigal Palmor, talsmann for det israelske utenriksdepartementet, sier til Aftenposten mandag formiddag at de siste ubekreftede meldingene går ut på at nærmere 20 aktivister er døde, og at fire israelske soldater og rundt 35 aktivister er såret.

Minst tre nordmenn befant seg i konvoien. Det er ikke kjent om noen av de norske er kommet til skade.

Israels handelsminister Binyamin Ben-Eliezer sier han beklager at folk ble drept under bordingen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

På dette bildet, som er gitt ut av den pro-islamske tyrkiske hjelpeorganisasjonen IHH, står tyrkiske og internasjonale aktivister på dekket på et tyrkisk skip kort tid før det blir bordet av den israelske marinen. FOTO: SCANPIS/AP PHOTO

— Soldater ble beskutt

Mandag formiddag rådet det fortsatt uklarhet og uenighet rundt hendelsesforløpet og omstendighetene rundt bordingen av minst ett av de seks skipene som var i ferd med å bryte den israelske blokkaden av Gazastripen natt til mandag.

Den israelske hæren sier deres soldater ble beskutt og utsatt for annen voldsbruk da de forsøkte å ta kontroll over skipene mandag.

– Soldatene som kom om bord i ble angrepet med kniver, økser (hatches) og jernstenger, og det ble også skutt mot soldatene, hevder Yigal Palmor, talsmann for det israelske utenriksdepartementet, overfor Aftenposten.no.

Han legger ansvaret for det som skjedde på den tyrkiske organisasjonen IHH, en av de seks organisasjonene som står bak hjelpekonvoien.

– Vi beklager veldig sterkt det som skjedde. Men IHH hadde på forhånd sagt at de ønsket konfrontasjoner, og handlet deretter, med de konsekvenser det fikk, sier Palmor , på telefon fra Jerusalem, til Aftenpostens korrespondent Jørgen Lohne i Larnaca.

- Angrep ikke soldatene

Free Gaza Movement er en av de andre organisasjonene bak hjelpekonvoien med nødhjelpsutstyr. Overfor Aftenposten.no avviser organisasjonens talskvinne Greta Berlin blankt at noen av aktivistene skal ha angrepet de israelske soldatene.

Free Gaza Movement hevder at det ikke ble ytt motstand da israelske spesialsoldater bordet flere av skipene i 02-tiden natt til mandag.

– Det var ikke noe skyting fra vår side. Videoopptakene viser soldatene som skyter med en gang de lander på dekk. De skjøt mot sivile som lå og sov, skriver organisasjonen på sin Twitter-profil .

Artikkelen fortsetter under bildet.

a, according to TV reports

– Nordmenn om bord

Rødt-politikeren Erling Folkvord har siden fredag gjort utallige forsøk på å komme om bord i et av skipene i hjelpekonvoien, men har blitt stanset av både gresk-kypriotiske og tyrkisk-kypriotiske myndigheter.

Ifølge Folkvord er det sannsynligvis nordmenn om bord på båtene som ble bordet mandag.

– Etter den informasjonen jeg hadde i går om hvor norske deltakere befant seg da, var det nordmenn ombord på de skipene som nå er bordet. Men jeg er ikke sikker. Jeg vet at alle de norske var på en av båtene, sier Folkvord til Aftenpostens korrespondenet Jørgen Lohne, som befinner seg i Larnaca på Kypros.

– Her blir ord fattige. Etter de opplysninger som foreligger, dreier dette seg om statlig piratvirksomhet i internasjonalt farvann, sier Folkvord.

Jobber med å få kontakt med nordmennene

Ifølge UD skal det totalt være tre nordmenn om bord på skipene.

Norsk UD jobber nå intenst å få avklart om de tre nordmennene som var i konvoien, er i god behold.

– Vi har ikke mottatt noen indikasjoner på at de er blant de skadede eller omkomne , sier pressevakt Bjørn Svenungsen i UD til Aftenposten.no like etter klokken 13.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre opplyser til NTB at ansatte fra den norske ambassaden i Israel har tatt seg til Ashdod, hvor fartøyene er varslet å bli tatt inn, for å bistå norske borgere som måtte være der.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Palestinere i båter utenfor Gaza søndag, i bakgrunnen patruljerer et israelsk fartøy. FOTO: SCANPIX HATEM MOUSSA / AP

Georg Morland er pressekontakt for nordmennene Randi Kjøs, Espen Goffeng og Nidal Hejazi, som er med i konvoien som ble stanset natt til mandag.

Siden søndag ettermiddag har det vært umulig å få kontakt med de tre aktivistene, og Morland vet ikke hva som har skjedd med dem.

– Jeg vet ikke mer enn det som skjer på nettet hos blant annet Free Gaza Movement. Jeg regner med at de tre er tatt i varetekt av israelerne og fratatt alt kommunikasjonsutstyr, sier Morland til NTB mandag morgen.

Advarte

Det var søndag kveld israelske marinefartøy og krigsskip la ut fra havnen i Haifa for å konfrontere nødhjelpskonvoien på vei til Gazastripen med hjelpeutstyr.

Noen timer senere hadde fartøyene ifølge, Israel Radio, advart konvoien om å nærme seg Gazastripen, melder nyhetsbyrået AP.

– Hvis dere ignorerer denne ordren og går inn i blokkadeområdet, vil Israel se seg nødt til å gjøre nødvendige grep, het det ifølge radiomeldingen.

Gaza har siden sommeren 2007 vært styrt av den islamistiske Hamas-bevegelsen. På grunn av rakettbeskytning fra Gazastripen mot sivile mål i Israel, har landet innført en blokade av området til lands, til sjøs og i luften. Bare de mest nødvendige varene slipper over grensen. Frykt for at Hamas skal gjenvinne sin militære kapasitet gjør at blant annet bygningsmateriell i stor grad blir stoppet.

Aktivistene om bord i nødhjelpskonvoien mandag har nektet å etterkomme Israels krav om at sendingen skal losses i en israelsk havn.

 1. Les også

  Israelske krigsskip nærmer seg nødhjelpskonvoien

 2. Les også

  - Drar hjem med mer erfaring og tro på prosjektet

 3. Les også

  Folkvord: - Har ikke gitt opp å komme til Gaza

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Fem norske aktivister fengslet for forsøk på å bryte israelsk blokade

 2. VERDEN

  Norsk båt på vei for å bryte blokaden til Gaza: – Vi har mistet kontakten med dem

 3. VERDEN

  Israel: Norske Gaza-aktivister slippes fri i dag

 4. VERDEN

  Tyrkia og Israel enige om forsoningsavtale

 5. VERDEN

  SV-politiker: – De ga oss juling

 6. VERDEN

  Israel avviser kritikk for journalistdrap