Drap i Irak ryster USA

Amerikanske soldaters massedrap på sivile irakere i byen Haditha i november i fjor ble forsøkt skjult. Skandalen blir nå vurdert som verre enn Abu Ghraib.

Blant de drepte var en rekke småbarn, kvinner og eldre menn. Totalt lå 24 sivile og ubevæpnede irakere døde igjen etter at en amerikansk militærpatrulje hadde vært i byen. De yngste var barn på tre år. Soldater som deltok, forklarte først at irakerne var blitt drept da soldatene forsvarte seg mot fiendtlig ild, men etterforskning av hendelsen tyder på at det ikke var tilfellet. — Jeg kan ikke forsvare drap, og det var det som skjedde. Denne etterforskningen burde funnet sted i ukene etter drapene, den skulle blitt offentliggjort, og noen skulle blitt holdt ansvarlig, sier John Murtha. Han er medlem av Representantenes hus, og er blitt underrettet om etterforskningen av tjenestemenn i Bush-administrasjonen. Murtha, som selv er høyt dekorert krigsveteran, er en av presidentens hardeste Irak-kritikere.- Hvorfor ble dette skjult? Hvem skulte det, og hvorfor ventet de så lenge? Vi vet ikke hvor langt opp det går. Det går rett opp kommandokjeden, sa Murtha forleden til TV-stasjonen ABC. - Dette er verre enn Abu Ghraib, la han til.

Spilte død.

Drapene i Haditha skjedde den 19. november i fjor. En amerikansk patrulje kjørte gjennom landsbyen klokken 07.15 da opprørere utløste en bombe rett ved et av militærkjøretøyene. En soldat ble drept, og to andre ble såret. Ifølge øyenvitner reagerte soldatene med å gå fra hus til hus og drepe nær sagt alle de kom over. En av dem som overlevde, 13 år gamle Safa Younis Salim, forteller at hun spilte død.- Jeg lot som om jeg var død da liket av broren min falt på meg og blødde som en kran, sier hun til The New York Times. Avisen har fått en iraksk historiker til å reise til Haditha for å intervjue overlevende.I Safa Younis Salims hus ble hennes mor, far og fem barn drept. Barna var mellom 14 og tre år gamle. Soldatene gikk gjennom tre hus og drepte 19 personer, ifølge opplysninger fra Murtha, øyenvitner og anonyme tjenestemenn i Pentagon. I tillegg ble fem menn som kjørte opp mot soldatene i en drosje, skutt og drept.Slektninger av noen av de drepte skal ha fått opptil 2500 dollar i kompensasjon for drapene. Andre har ikke fått noe. Ifølge Murtha viser utbetalingene at offiserer høyt oppe i kommandokjeden var kjent med drapene. - En slik beslutning blir ikke tatt på laveste nivået, den fattes på et høyt nivå, sier han.

Soldater drept.

Haditha ligger i Anbar-provinsen, og er et av de farligste områdene i Irak for amerikanske soldater. Byen er i stor grad under kontroll av irakske opprørere. Tre måneder før drapene på sivile, ble 20 soldater drept i løpet av en tredagersperiode. 14 av dem ble drept av en bombe, mens seks skarpskyttere ble tatt i et bakholdsangrep. Opprørere har senere skrytt av dette angrepet, og har lagt ut en video av det på Internett. Videoen viser angrepet, og bilder av det istykkerrevede og brente liket av en soldat. USAs forsvarsdepartement Pentagon vil ikke kommentere saken, og viser til at det er en etterforskning i gang for å finne ut hva som skjedde. Senator John Warner, som leder forsvarskomiteen i Senatet, sier han vil gjennomføre høringer om saken så snart Pentagon-etterforskningen er ferdig. Det forventes å skje i juni.

Et videopptak som Reuters har fått tilgang til, viser menneskerettighetsarbeidere som bærer bort drepte i Haditha.