Tyskere gransker CIA-drapsplan

Kontrollkomiteen for de tyske hemmelige tjenester skal nå granske om CIA i 2004 ville drepe en tysk-syrer med forbindelser til Al-Qaida.

  • Håkon Letvik

Den nå 51 år gamle tysksyriske forretningsmannen Mamun Darkazanli, med bolig i den fasjonable Hamburg-bydelen Uhlenhorst, har i flere år vært i søkelyset for kontakt med islamske ekstremister. Avisen Hamburger Abendblatt har de siste dagene referert kilder i USA, som har fortalt at CIA hadde planer om å likvidere Darkazanli. Den tyske statsborgeren sto på en liste over terrormistenkte, og han hadde stadig kontakt med hovedmannen Mohammed Atta og de andre kaprerne, som 11. september 2001 tvang to fly inn i tvillingtårnene i New York. I en leilighet i Marienstrasse i Hamburg la de planer om å kapre flyene, mens Darkazanli stadig var på besøk.

Likvidering.

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA skal ha gitt oppdraget om likvidering til det private sikkerhetsselskapet Blackwater, som har utført en rekke væpnede oppdrag for amerikanske myndigheter i utlandet. En drapsgruppe skal ha oppholdt seg i flere uker i Hamburg for å utspionere Darkazanli og planlegge drapet, men oppdraget ble avbrutt etter ordre fra CIA.

–Vi undersøker nå om det kan ha blitt begått en straffbar handling, sier statsadvokat Wilhelm Möllers til Hamburger Abendblatt.

Flere politikere i Berlin krever at saken blir gransket. –Jeg vil gjennom Forbundsdagen be om at regjeringen gir en rapport om denne saken. Overvåkingspolitiet har til oppgave å kontrollere hva andre lands hemmelige tjenester gjør i Tyskland. Det gjelder også CIA, sier Hans-Christian Stöbele i partiet Die Grünen. Stöbele er medlem i kontrollutvalget for de hemmelige tjenester i Forbundsdagen, og vil ta saken opp også der.

–Grusomt oppdrag.

–Hvis et slikt grusomt oppdrag er gitt fra CIA til Blackwater, som har utført skitne oppdrag som tortur og drap for CIA i Afghanistan, Irak og andre land, står vi overfor en helt ny dimensjon i hemmelige oppdrag, sier Stöbele. CIA har tidligere fått kritikk av tyske toppolitikere, både for å ha gjennomført hemmelige fangetransporter med mellomlanding i Tyskland, og for å ha bortført flere tyske statsborgere med arabisk bakgrunn.

Det tyske overvåkingspolitiet avviser at de visste noe om CIA-planer i Hamburg.

Allerede før 11. september 2001 skal CIA ha fattet interesse for Darkazanli. I 1993 ble hans telefonnummer funnet hos en terrormistenkt. CIA skal ifølge opplysningene i Hamburger Abendblatt ha forsøkt å verve ham som informant for å få opplysninger om Al-Qaida og Osama bin Laden, men forsøket var mislykket.

Ble ikke utlevert.

Mamun Darkazanli har vært mistenkt for å ha stått bak pengeoverføringer mellom Al-Qaida-grupper, og han ble etter bombeangrepet mot tog i Madrid 11. mars 2004 begjært utlevert av spanske myndigheter. Etter ni måneder i varetektsfengsel i Hamburg ble han sluppet fri, fordi Tyskland ikke ville utlevere en tysk statsborger.

Hvor Mamun Darkazanli nå oppholder seg, er det ingen som vet.