Verden

Utestengt fra full flyplass

Mats Berg og Lill Blomsø forsøkte å komme seg på et fly til Oslo i går kveld, men i går ettermiddag kom de ikke engang inn i avgangshallen.

I bitende kulde ble Mats Berg, Lill Blomsø og tusenvis av andre passasjerer nektet å komme inn i avgangshallen på Heathrow. Flyplassen var overfylt.

  • Eirin Hurum
    Eirin Hurum
    Europa-korrespondent

Les også:

Også mandag ble reisende over hele europa sittende fast på grunn av vinterværet, og hardest rammet er passasjerer som skal reise til eller fra London-flyplassene.

For siste nytt om de norske rutene, se faktaboksen til høyre for saken.

— Vi har vært på juleshopping i London, og håper nå inderlig vi kommer hjem til jul. Flyet er ikke kansellert, men når vi ikke engang kommer inn i avgangshallen frykter vi det verste, sier Mats. De to studentene sto og hutret i køen utenfor terminal 3 på Heathrow mandag ettermiddag.

De krysset fingrene for at det i løpet av kvelden ville være mulig å komme seg på et fly til Oslo, hvor de studerer. Etter planen skal de videre med tog til Trondheim tirsdag, for å feire jul med familie.

Ingen lysning

For tredje dag på rad var det nesten ingen aktivitet på Europas travleste flyplass Heathrow. Heathrow har 5 terminaler, men bare én rullebane var åpen for trafikk. Snøfallet som kom lørdag var det største på 20 år i London, og selv om det ikke har snødd på noen dager, har ekstrem kulde overtatt som problem nummer én. Man får rett og slett ikke tint opp flyene, og avisingskapasiteten er begrenset.

Aldri mer

Familien Bakkerud håper på å komme seg hjem.

— Dette er det verste kaoset jeg har opplevd. Flyet skal egentlig gå om 40 minutter, men vi har ennå ikke fått sjekket inn og jeg aner ikke hva vi skal gjøre, sier Marianne Bakkerud. Hun og familien hadde klart å komme seg til innsjekkingen før inngangene ble stengt. Men på innsiden var det knapt mulig å bevege seg noe sted. Familien Bakkerud har vært på den årlige juleturen til London, men neste år blir det ingen tur så sent i desember.- I så fall reiser vi tidligere. Aldri mer dette kaoset, sier hun, og skuer utover avgangshallen hvor folk sover eller ligger utmattet på gulvet med aluminiumspledd over seg. Kofferter, halvspist mat og tomme kaffekrus flyter overalt.

Kaos i Europa

Tusenvis av flyavganger var også kansellert i resten av Europa. I Paris og Frankfurt var en tredjedel av avgangene kansellert i går. Samtlige avganger fra Brussel var også innstilt i mangel på avisingsvæske. I Tyskland oppfordret myndighetene folk til å ta toget i stedet for fly. Storbritannia, Frankrike og Tyskland er de landene som er verst rammet. Også Eurostar-toget mellom Paris og London har store forsinkelser i det som er den travleste perioden i året. Togruter og sentrale motorveier er stengt i hele Europa.

Mer uvær i vente

Ekstremværet er ventet å fortsette helt frem til julaften, og kanskje inn i neste uke. I Storbritannia er det ventet ytterligere 10–15 centimeter snø i sørlige deler av landet, og kulden har også bitt seg fast.

For norske passasjerer som skal hjem fra London, og som flyr fra Gatwick eller Stanstead, var det dog noen få lyspunkter. På disse to flyplassene var det tilnærmet normal trafikk i går.

Les også

  1. Værgudene fortsatt nådeløse mot Europa

Lange køer.
Kaos på Heathrow.