Verden

Oljelekkasje i tre av gigantflyene

Undersøkelser har avdekket oljelekkasje i motorene på tre av Qantas A 380-maskiner. Mye tyder på at nettopp oljelekkasje var årsaken til eksplosjonen i forrige uke.

  • Jon Dagsland Holgersen

Les også:

Et fly av typen Airbus A380, verdens største passasjerfly, måtte nødlande i Singapore i forrige uke etter en eksplosjon i den ene motoren. Deler av motoren falt av som følge av hendelsen, og ble funnet på øyen Batam i Indonesia.

Rolls-Royce-motorene til de seks Airbus A 380-flyene til Qantas er nå undersøkt, og det er avdekket oljelekkasje i tre motorer på tre av selskapets fly, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Blir holdt på bakken

På en pressekonferanse mandag opplyser administrerende direktør Alan Joyce i Qantas at samtlige av selskapets A 380-maskiner vil bli holdt på bakken i minst tre døgn, og at det jobbes døgnet rundt for å løse problemene.

— Det var olje på steder i motorene der det ikke skal være olje, sier han.

Joyce opplyser videre at A 380-flåten ikke vil bli brukt før Qantas er «100 prosent sikre» på at flyene er helt trygge, skriver CNN.

Etter hendelsen i forrige uke har flere flyselskaper sjekket sine fly for lignende feil, men har ikke funnet uregelmessigheter.

Vrakdeler fra flyet ble torsdag funnet på Batam i Indonesia. Bildet er hentet fra den indonesiske TV-kanalen Metro TV. Foto: METRO TV

Etterlyser vrakdel

Australske flymyndigheter etterlyser nå en plate fra flyet som falt ned over Batam etter torsdagens eksplosjon. Flydelen er sett på bilder, men det er uvisst hvor bildet er tatt fra og platen er ikke funnet.

Denne vrakdelen kan gi viktige svar, og innbyggere på øya oppfordres til å kontakte politiet dersom de har tips om hvor den befinner seg.

Mange vrakdeler er imidlertid funnet, og Joyce uttaler at analysene av disse styrker mistanken om at oljelekkasje var årsaken til eksplosjonen.

Det var olje på steder i motorene der det ikke skal være olje.
Alan Joyce, administrerende direktør i Qantas.

Aksjene faller

Problemene er en stor ripe i lakken for både Qantas, som blir regnet for å være et av verdens sikreste flyselskaper, og flyprodusenten.

Aksjene til både Qantas og Airbus har falt kraftig de siste dagene, men analytikere tror foreløpig selskapenes rykte ikke er vesentlig svekket.

De presiserer imidlertid at det er svært viktig at flyene ikke blir stående for lenge på bakken.

Les også

  1. - Designfeil kan være årsak til nestenulykken

  2. Qantas setter gigantflyene på bakken

  3. Flymotor begynte å brenne