Verden

Muslimens store pilegrimsferd i gang

Om lag 2,5 millioner muslimske pilegrimer innledet søndag pilegrimsferden hajj, fra Mekka til Mina i Saudi-Arabia.

Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Pilegrimene skal følge i profeten Muhammeds fotspor i vandringen som han foretok for 14 århundrer siden. Første etappe går fra Mekka til landsbyen Mina, en distanse på om lag fem kilometer.

Foran årets hajj har Saudi-Arabia gjort et omfattende arbeid med å bedre infrastrukturen og øke sikkerheten. Hensikten er å forsøke å unngå alvorlige ulykker som tidligere har inntruffet jevnlig blant den enorme folkemassen som forflytter seg under vandringen.

En pilgrim og hans sønn på vei til Mekka søndag.

Nytt av i år er blant annet en jernbane som transporterer pilegrimene, i tillegg til at det er satt opp mange busser. De aller fleste pilegrimene velger likevel å gå distansen til fots.

Fryktet terror

Myndighetene har fryktet at al-Qaida vil utføre angrep mot pilegrimene, men en talsmann for den islamistiske gruppen sier den ikke vil gjøre det.

– Vi vil ikke ofre muslimers blod, hvor enn de er, heter det i en kunngjøring fra al-Qaida på Den arabiske halvøy.

Etappen fra Mekka til Mina er den første i pilegrimsvandringen. Neste etappe går fra Mina til Arafat-fjellet, vel ti kilometer sørøst for Mina. Dagen deretter går pilegrimene tilbake til Mina, der høytiden Eid al-Adha, eller offerfesten, feires tirsdag.

Pilgrimer hvilte i Mina-dalen, fem kilometer fra Mekka søndag formiddag.