Obama prøver å begrense skaden av lekkasjene

USAs president Barack Obama mener informasjonen som er kommet fram i de offentliggjorte hemmelige Afghanistan-dokumentene, ikke tilfører debatten om krigen noe nytt.

Obama talte i Rosehaven i Det hvite hus tirsdag. FOTO: AP

— Selv om jeg er bekymret for at sensitiv informasjon fra krigen kan sette individer eller operasjoner i fare, avdekker ikke disse dokumentene noe som ikke allerede har påvirket vår offentlige debatt om Afghanistan, sa Obama tirsdag.

— De retter faktisk oppmerksomheten mot de samme utfordringene som fikk meg til å gjennomføre en grundig vurdering av politikken vår sist høst, la han til.

Han sa at offentliggjøringen av dokumentene derfor er et argument for at det er nødvendig å holde fast på den nye strategien han bestemte seg for.

Han oppfordret også Kongressen til snarest mulig å vedta 37 milliarder dollar til de 30.000 nye soldatene den nye strategien innebærer, noe Kongressen kort etter gjorde.

Febrilsk oppdemming

Det er første gang siden WikiLeaks la ut hemmelige dokumenter om Afghanistan-krigen at Obama uttaler seg om saken.

Hans administrasjon har i de siste dagene febrilsk forsøkt å begrense de potensielle skadene fra lekkasjene, som tegner et dystert bilde av situasjonen i Afghanistan og av forholdet til Pakistan, USAs viktige allierte i regionen.

Offentliggjøringen av dokumentene ventes å forsterke den økende skepsisen mange i Kongressen føler mot krigen, en skepsis som kom til syne da et hundretall demokrater tirsdag stemte imot bevilgningen til Obamas opptrapping.

Demokratisk skepsis

Blant demokratene som har uttrykt sin uro over krigen etter lekkasjen, er John Kerry, Dennis Kucinich og David Obey, leder for den mektige bevilgningskomiteen.

Obey sa han under tvil stemte imot bevilgningen fordi han er ikke er sikker på om opptrappingen faktisk skader fienden mer enn USA.

Kucinich sa at de amerikanske pengene går til en «korrupt regjering i Afghanistan og til en korrupt regjering i Pakistan som hjelper Taliban til å drepe våre soldater».

Dokumentene omfatter titusener av rapporter fra før Obama ble president, som avslører forsøk på å dekke over drap på sivile og som viser amerikansk bekymring for pakistansk samarbeid med Taliban.