Lekker hemmeligstemplede rapporter fra norsk Afghanistan-område

Konsekvensene av avsløringene kan bli alvorlige.

Flere hittil ukjente detaljer fra området der de norske soldatene har ansvaret for sikkerheten har nå blitt offentliggjort av nettstedet Wikileaks.

Les også:

I flere av de lekkede rapportene som har blitt publisert av nettstedet Wikileaks fremkommer det gradert etterretningsinformasjon fra området der de norske soldatene er i krig.

— For folk som kjenner situasjonen kan dette si noe om hvilken kapasitet vi har og hva slags kilder vi har, slår oberstløytnant John Espen Lien i Forsvarets Overkommando fast.

For folk som kjenner situasjonen kan dette si noe om hvilken kapasitet vi har og hva slags kilder vi har.
John Espen Lien, oberstløytnant, Forsvarets Operative Hovedkommando

Utnytter svakheter

I en av de lekkede rapportene går det frem at Taliban i fjor høst skal ha forberedt seg på en norsk offensiv i Ghormach, der norske soldater har vært i en rekke harde kamper.

«Opprørerne forbereder seg på å utnytte våre svakheter. De planlegger å bruke folk som later som de er skadede som selvmordsbombere», heter det i en rapport.

De planlegger å bruke folk som later som de er skadede som selvmordsbombere.
Etteretningsrapport, 29. oktober, 2009.
Flere situasjonsbeskrivelser fra området der de norske soldatene har ansvaret for sikkerheten har nå lekket ut. FOTO: PRT MEYMANEH / TMBN.

Skyggeguvernør

I et annet område navngis «Mullah Abdullah» som skyggeguvernør i Faryab-provinsen der de norske soldatene har ansvaret for sikkerheten.

Rapporten slår også fast at landsbyen der skyggeguvernøren på tidspunktet ble antatt å oppholde seg var av strategisk betydning «både for opprørerne og de allierte».

Gradert

Dette er informasjon Generalmajor Michael Flynn for ISAF-styrkene i Afghanistan tidligere i vinter avslo å gi til Aftenposten.no, fordi opplysningene var graderte.

Nå er den altså offentliggjort, fordi nettstedet Wikileaks valgte å publisere den graderte informasjonen.

Alvorlig

Konsekvensene av avsløringene kan bli alvorlige, medgir Forsvaret.

— For eksempel vil man kunne forstå at opplysningene kommer fra en informant eller at vi har hatt en kapasitet man tidligere ikke har visst om, sier oberstløytnant Lien.

Flere rapporter

Helt tilbake i 2006 har Aftenposten.no funnet eksempler på en trusselvurdering fra den norske basen i Meymaneh, der man advarte om mulige uroligheter i forbindelse med en demonstrasjon i landsbyen Kateh Qala.

  • I 2007 går det frem av de lekkede dokumentene at den norske basen i Meymaneh vurderer det slik at «Talibans strategi er å angripe regionen fra området», en taktikk Aftenposten.no som første medium kunne omtale denne vinteren.
  • Samme år fremgår det informasjon om en mulig trussel i distriktet Pashtun Kot, der det nevnes at en «usbekisk informant som vanligvis er troverdig (B)», har kommet med informasjonen.
  • 40 prosent av innbyggerne i området skal i 2007 ha hatt jobber i Afghanistans ulovlige, men blomstrende opium-industri.
  • Den samme rapporten slår også fast at innbyggerne har liten tillit til det lokale politiet og myndighetene.
    Du kan selv gå inn på Wikileaks og lese rapportene. Aftenposten.no er interessert i å høre fra deg dersom du finner dokumenter som handler om den norske innsatsen eller andre interessante dokumenter.

Kontakt oss på 02286 eller send e-post til 2286@aftenposten.no.