Verden

Historiske fredssamtaler om Afghanistan

Utsendinger fra Afghanistans regjering og Taliban setter seg nå for første gang ved forhandlingsbordet i håp om å få slutt på den 20 år lange krigen i landet.

Etter snart 20 år med krig er det nå klart for fredsforhandlinger mellom den afghanske regjeringen og Taliban. Regjeringens forhandlingsleder, formannen i Afghanistans øverste råd for nasjonal gjenforening, Abdullah Abdullah, satte seg fredag på flyet til Doha, der forhandlingene skal finne sted.
  • NTB-Nils-Inge Kruhaug
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Taliban-regimet i Afghanistan ble styrtet i 2001, da USA og andre vestlige land hjalp en koalisjon av krigsherrer og opprørere til makten i Kabul.

Taliban har siden kjempet en væpnet kamp og aldri latt seg slå militært, selv ikke da USA og deres allierte hadde over 150.000 soldater i landet, blant dem flere hundre norske.

Taliban, som i dag kontrollerer rundt halvparten av Afghanistan, har i alle år kalt regjeringen i Kabul for USAs løpegutter og nektet å forhandle med dem så lenge det var utenlandske styrker i landet.

Les også

Forsvarsministeren om norske Afghanistan-soldater: – De er trent og utstyrt for å delta i et land i krig

Endeløse kriger

President Donald Trump har gjentatte ganger lovet å «få slutt på USAs endeløse kriger» og innledet i 2019 forhandlinger med Taliban. De resulterte i en avtale i februar i år.

USA gikk i avtalen med på å redusere antallet amerikanske soldater i landet, i første omgang fra 8600 til 5000.

Taliban lovet på sin side å innstille angrepene mot amerikanske, men ikke afghanske, styrker. Opprørerne lovet også å innlede direkte forhandlinger med den afghanske regjeringen dersom president Ashraf Ghani gikk med på å løslate 5000 krigsfanger. Selv lovet de å løslate 1000 krigsfanger.

Talibans forhandlingsdelegasjon ledes av opprørernes nestleder Abdul Ghani Baradar, nummer to fra venstre.
Taliban krevde at den afghanske regjeringen løslot 5.000 krigsfanger før de ville sette seg til forhandlingsbordet. Kravet er nå innfridd, og lørdag åpnet forhandlingsmøtet Doha.

Løftene oppfylt

Til tross for at det siden har vært flere forsinkelser og skjær i sjøen, er partene nå blitt enige om at vilkårene er oppfylt. Nå møtes derfor forhandlere i Doha, der Taliban har et politisk representasjonskontor og der også forhandlingene med amerikanerne fant sted.

Lørdag åpnet forhandlingsmøtet med en seremoni, ledet av formannen i Afghanistans øverste råd for nasjonal gjenforening, Abdullah Abdullah. Han takket Talibans utsendinger for deres vilje til å forhandle, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Vårt lands historie vil huske dagen i dag som slutten på krigen og vårt folks lidelser, sa Abdullah.

USAs utenriksminister Mike Pompeo og Talibans nestleder Abdul Ghani Baradar, kjent som mulla Baradar, ventes også å holde taler.

Selve forhandlingene innledes først mandag, har en talsmann for Abdullah opplyst til nyhetsbyrået DPA.

Les også

Ektemannen kappet av nesen hennes. Nå er 28-åringen skilt og kjemper for å få bo med sønnen.

Krigsforbrytelser

Samtidig med at fredsforhandlingene nå starter, har Den internasjonale straffedomstolen (ICC) innledet etterforskning av mulige krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten begått av alle de krigførende partene i Afghanistan.

Beslutningen om dette har vakt raseri i Det hvite hus, og Trump har innført sanksjoner mot Haag-domstolens ledelse, blant dem sjefanklager Fatou Bensouda.

Amerikanske styrker anklages blant annet for vilkårlig bombing av sivile mål, tortur og andre krigsforbrytelser, og Bensouda ønsket alt for tre år siden å innlede full etterforskning.

– Tilgjengelig informasjon gir skjellig grunn til å tro at amerikanske soldater og CIA-agenter står bak tortur, grusom behandling, overgrep, voldtekter og seksuell vold mot fanger, sa hun den gang.

Rundt 157.000 mennesker er drept, minst 43.000 av dem sivile, siden USA hjalp en koalisjon av krigsherrer og opprørere til makten i Kabul i 2001. Hundretusener er såret i krigen som har rast siden, blant dem denne jenta som ble offer for en bilbombe utplassert av Taliban i august.
En hel generasjon afghanere har aldri opplevd noe annet enn krig. Nå øyner de et håp om fred.

Mange tusen drept

Krigen i Afghanistan har siden 2001 kostet minst 157.000 mennesker livet, 43.000 av dem sivile, viser en oversikt utarbeidet av Brown University i USA.

Bare i fjor ble 3400 sivile drept og 7000 ifølge FN såret i Afghanistan, og Taliban sto bak nesten halvparten av voldshandlingene som forårsaket disse tapene.

Taliban anklages også for andre krigsforbrytelser, men har de siste par årene fått en mer ytterliggående utfordrer i IS som har gjennomført en rekke blodige terroraksjoner mot sivile mål i landet.

Human Rights Watch anklager også afghanske militser som er trent og støttet av CIA, for å stå bak vilkårlige drap, bortføringer og andre overgrep mot sivile i Afghanistan.

Norge har fortsatt rundt 60 spesialsoldater stasjonert i Kabul, der de i flere år har samarbeidet tett med det afghanske politiets spesialstyrke Crisis Response Unit 222 og følger dem på oppdrag.