Verden

Trump i «sin verste» telefonsamtale med Australias statsminister

Det skal ha vært en skrytende og trakasserende Donald Trump som snakket med Australias statsminister Malcolm Turnbull på telefon.

President Donald Trump under telefonsamtalen med Australias statsminister Malcolm Turnbull lørdag.
 • NTB
 • Steinar Dyrnes
  Journalist
 • Kjetil Hanssen
  Journalist

Ifølge The Washington Post skulle lørdagens samtale egentlig vare i en time, men i stedet ble den brått avbrutt av Trump etter 25 minutter. Presidenten skal ha fortalt Turnbull at han samme dag hadde hatt telefonsamtaler med fire andre statsledere, inkludert Russlands Vladimir Putin og at samtalen med den australske statsministeren var den «desidert verste».

Drøftet flyktninger

Den amerikanske avisen skriver også at Trump skal ha opptrådt skrytende og trakasserende i samtalen. Trump skal blant annet ha skrytt av størrelsen på valgseieren målt i antall valgmenn.

Bakgrunnen for den negative tonen skal ha vært at Turnbull prøvde å få bekreftet at USA fortsatt vil overholde avtalen om å ta imot 1.250 flyktninger fra Australias omstridte flyktningleirer.

– Dette er den verste avtalen noensinne, skal den amerikanske presidenten ha sagt.

– De neste Boston-bomberne

Han skal videre ha sagt at avtalen, som ble inngått av Obama-administrasjonen, vil få ham «politisk drept» og anklaget Australia for å eksportere «de neste Boston-bomberne».

 • Hun festet i Hitlers bunker i Nazi-Tyskland. På sine siste dager advarte Goebbels sekretær mot Trump.

– Fiendtlig og følelsesladet

Avisen oppgir ingen kilde for påstandene, og en talsperson for Det hvite hus ønsker ikke å kommentere saken. En høytstående kilde i Trump-administrasjonen bekrefter imidlertid at samtalen var fiendtlig og følelsesladet.

Heller ikke Turnbull vil kommentere samtalen og sa det var best at «samtaler mellom ledere forblir private». Han fastslo likevel at forholdet mellom Australia og USA fortsatt står sterkt. Han sa også at Trump hadde bekreftet at USA ville stå ved avtalen om flyktningene. Når det kommer til avslutningen av samtalen sa han at Trump ikke la på røret og at den ble høflig avsluttet. Han avviste dog ikke den ble brått avbruttet og at den bare varte 25 minutter fremfor den timen som skal ha vært planlagt.

Kort tid senere gikk imidlertid Trump ut på Twitter, hvor han fortsatte å kritisere Australia-avtalen.

Do you believe it? The Obama Administration agreed to take thousands of illegal immigrants from Australia. Why? I will study this dumb deal!

«Kan du fatte dette? Obama-administrasjonen gikk med på å ta imot tusenvis av ulovlige innvandrere fra Australia. Hvorfor? Jeg skal studere denne dumme avtalen», skriver Trump.

Turnbull var første gratulant i fjor

Tirsdag opplyste en kilde i Det hvite hus at USA vil ta imot flyktningene fra de australske leirene, men at de må gjennom svært strenge kontroll- og sikkerhetsvurderinger.

Turnbull var for øvrig den første utenlandske statslederen Trump snakket med etter valgseieren i fjor høst etter at australieren fikk fatt i Trumps telefonnummer fra en av landets golfstjerner.

Snakket om «bad hombres» med Mexicos president?

Stemningen skal for øvrig ikke ha vært helt god i enkelte andre av Trumps utenlandssamtaler heller. Associated Press melder at den amerikanske presidenten brukte begrepet «bad hombres» da han snakket med Mexicos president Enrique Peña Nieto.

– Dere har en gjeng med «bad hombres» der nede. Dere gjør ikke nok for å stoppe dem. Jeg tror militæret deres er redde. Våre militære er ikke det, så kanskje jeg skal sende dem ned for å ta seg av det, sa Trump ifølge en utskrift fra samtalen som AP er blitt vist.

Mexico: Snakket høflig og respektfullt

Det mexicanske nettstedet Aristegui Noticias gir et lignende referat fra samtalen og skriver at Trump opptrådte konfronterende og ydmykende overfor Peña Nieto. Det er ikke helt ulikt hva The Washington Post skriver. Ifølge den amerikanske avisen hadde Trump en lignende tone som med Turnbull, i samtalen med Peña Nieto.

Det hvite hus har ikke kommentert lekkasjen overfor AP, men en talsmann har ifølge The Hill avvist at Trump truet med å invadere Mexico. Mexicanske myndigheter avviser også at Trump ville sende militære styrker til Mexico.

– Det er helt feil at USAs president truet med å sende styrker til Mexico, sa presidenttalsmann Eduardo Sanchez i intervju med en radiokanal onsdag kveld. Ifølge Sanchez var tonen i samtalen høflig og respektfull.

Svært nær alliert av USA

Australia er en av USAs nærmeste allierte. USA har tette økonomiske bånd med landet og australiere har kjempet side om side med amerikanske soldater i flere tiår. Australia har et så godt forhold til USA at de er ett av fire land som de har tatt med i etterretningssamarbeidet «Five eyes». De tre andre landene er Storbritannia, Canada og New Zealand.

Derfor skulle en kanskje tro at samtalen med Turnbull ble mer gemyttlig enn den Trump hadde med Putin tidligere på dagen. Men ifølge The Washington Post ble det altså motsatt. Som Aftenposten skrev på lørdag, ble Putin og Trump enige om «jevnlig, personlig kontakt» etter sin samtale.

«I løpet av møtet viste begge sider en vilje til aktivt å arbeide sammen for en stabilisering og utvikling av samarbeidet mellom Russland og USA, på en konstruktiv, likeverdig og gjensidig nyttig måte», ifølge en orientering fra Kreml.

Trump bekrefter tøffe samtaler

I en tale torsdag gikk Trump langt i å bekrefte den opphetede stemningen i telefonsamtalene med Mexicos president og den australske statsministeren.

– Tro meg. Når dere hører om de tøffe telefonsamtalene jeg har, ikke bekymre dere for det. Bare ikke bekymre dere, sa Trump.

– De er tøffe. Vi må være tøffe. Det er tid for at vi blir litt tøffe folkens. Vi blir praktisk talt utnyttet av hvert eneste land i verden, sa Trump.

Les også

 1. Utenriksminister Børge Brende fikk Trump-råd av ambassadøren

 2. Kontrakten fra november viser Trumps plan frem til sommeren

Les mer om

 1. Australia
 2. USA
 3. Donald Trump